Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Κλείστε τα στρατόπεδα - ανοίξτε τις πόλεις!

Δύο μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις Μουζάλα για τη δήθεν υποκινούμενη απεργία πείνας στο Ελληνικό, την απάντηση έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που κατήγγειλε δημόσια τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, προσθέτοντας ότι είναι “ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή”.  

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας αποδεικνύει και με επίσημο τρόπο ότι οι συνθήκες ζωής χιλιάδων προσφύγων είναι απάνθρωπες και βασανιστικές. Όπως αναφέρει, οι ερευνητές: «Είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερς. Διαπίστωσαν την ανυπαρξία ζεστού νερού, την απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά» αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά: Στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες μας είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες». Στη Ριτσώνα «οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση», ενώ για το Ελληνικό κάνει λόγο για «συνθήκες κόλασης». 

Ελλείψεις

Η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαιώνει όλα όσα δεν βλέπει και δεν ακούει ο Μουζάλας: εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους» ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού». Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν εξάλλου «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

Σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια η επικεφαλής της έρευνας τονίζει ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο hotspot του νησιού».

Συγκλονιστικά στοιχεία για αυτές ακριβώς τις δολοφονικές συνθήκες που υπάρχουν στη Μόρια αποκαλύπτει ρεπορτάζ (Βήμα της Κυριακής 5/2) της Τάνιας Μποζιάνου. Όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο ο  Δημήτρης Πατέστος, ο οποίος ως ιατρικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) στη Λέσβο κλήθηκε να εξετάσει και να διαπιστώσει τον θάνατο του 18χρονου Πακιστανού (σ.σ. που πέθανε στις 30 Ιανουαρίου) “μύριζε έντονα υλικά καύσης διότι οι πρόσφυγες καίνε διάφορα για να ζεσταθούν. Ενας άλλος που ζούσε στην ίδια σκηνή νοσηλεύτηκε στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση για δύο ημέρες (σ.σ. σήμερα έχει διαφύγει τον κίνδυνο). Παρουσίαζε δύσπνοια, έκανε εμετό και είχε μειωμένο οξυγόνο στο αίμα». Με παρόμοιο τρόπο έφυγαν από τη ζωή και οι άλλοι δύο πρόσφυγες στις 24 και στις 28 Ιανουαρίου. «Ο πρώτος ήταν ήδη νεκρός 12 ώρες πριν να εντοπιστεί, ο δεύτερος ανέδιδε έντονη μυρωδιά καύσης και δεν έφερε κανένα τραύμα. Κανένας από τους τρεις νεκρούς δεν είχε πρόβλημα υγείας σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει στο ιατρικό ιστορικό τους, ούτε είχαν απασχολήσει ποτέ το ιατρείο στη Μόρια». 

Τύχη

Ο Δ. Πατέστος που βρίσκεται στη Λέσβο με τους Γιατρούς του Κόσμου από τον Δεκέμβριο του 2014 παρατηρεί ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τον πολύμηνο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, «Είναι τύχη που δεν έχουν πεθάνει και άλλοι μέχρι τώρα στη Μόρια. Υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, ζάχαρο, στεφανιαία νόσο κ.ά., που ζουν σε σκηνή στημένη σε χωράφι. Η υγρασία είναι τέτοια που βλέπω χέρια τόσο ζαρωμένα σαν να βρίσκονταν 10 ώρες στο νερό». 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Απόστολου Βεΐζη, διευθυντή προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), «παρείχαμε ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζούσαν μαζί με τον 18χρονο Πακιστανό. Μας είπαν ότι έλεγε όλο το βράδυ: "Κρυώνω!". Για να ζεσταθούν παίρνουν μεταλλικούς τενεκέδες, καίνε ό,τι να 'ναι και βάζουν μέσα ένα πυρότουβλο για να κρατάει τη ζέστη. Η έκθεση στις τοξικές ουσίες που παράγονται, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί και άλλα παθολογικά προβλήματα, π.χ. επιβαρύνει την καρδιά».

Όπως συμπληρώνουν οι γιατροί ανάμεσα στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στη Μόρια,  ξεχωρίζει κανείς τα εγκαύματα «από το νερό που ζεσταίνουν οι πρόσφυγες για να κάνουν μπάνιο με αυτοσχέδια κατσαρολάκια. Επειδή δεν υπάρχει κουζίνα, ανάβουν φωτιά και στηρίζουν την κατσαρόλα σε πέτρες αλλά δεν είναι σταθερή και μπορεί εύκολα να πέσει πάνω τους το καυτό νερό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ζεσταθούν - ή θα ανάψουν φωτιές ή δεν θα ζεσταθούν».

 


Μεγάλη ανταπόκριση έχει βρει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για πραγματοποίηση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας το ερχόμενο Σάββατο 18 Φλεβάρη. 

Συμμετοχή στη συγκέντρωση με πανό, αποφάσισε η σύσκεψη του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αμαρουσίου που έγινε την περασμένη Πέμπτη, όπου συμμετείχε ο Σύλλογος Π.Ε Αμαρουσίου, η ΚΕΕΡΦΑ, σωματεία και φορείς της περιοχής καθώς επίσης και αλληλέγγυοι που δραστηριοποιούνται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να διεκδικήσουμε από τη Δημοτική Αρχή του Πατούλη να ανοίξει χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αμαρουσίου αποφάσισε να καλέσει επίσης στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με πολύ περισσότερο κόσμο στην αντιφασιστική εκδήλωση που οργανώνει ο Συντονισμός στις 17/2 για τη Χρυσή Αυγή. 

Σύσκεψη έγινε επίσης με φορείς και σωματεία της Νέας Φιλαδέλφειας την Τρίτη 8/2. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ, το Σωματείο εργαζομένων στο Δήμο, το Κοινωνικό Ιατρείο, τη Λαϊκή Συνέλευση και την ΚΕΕΡΦΑ. Αποφασίστηκαν μία σειρά πρωτοβουλίες όπως η συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, καθώς επίσης και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υλοποιήσει την απόφαση που έχει ήδη πάρει ο Δήμος για να ανοίξει χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Επίσης οργανώνουμε κοινές εξορμήσεις στους χώρους του Δήμου, καθώς και στα σχολεία όπου προσανατολιζόμαστε να οργανώσουμε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία για τις 18 Μάρτη.     

Αλεξάνδρα Μαρτίνη  

 

 

“Κάναμε σύσκεψη στο τζαμί στο Κερατσίνι την Κυριακή. Συμμετείχαν 15 άτομα και συζητήσαμε για την άσχημη κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα, που έφτασε να πεθάνουν πέντε άνθρωποι”  μας είπε ο Μαχμούντ από την Αιγυπτιακή Κοινότητα. “Πολλοί έλεγαν πως τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα γιατί και οι ίδιοι έχουν πρόβλημα με τα χαρτιά τους. 

Αυτό που μας δίνει αισιοδοξία είναι ότι σε όλη την Ευρώπη παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή στο Σχιστό και στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια. Δώσαμε ραντεβού την Κυριακή 19 Φλεβάρη στο τζαμί και ετοιμάζουμε και ανακοινώσεις στα αραβικά”. 

 

Μετά την απεργία πείνας που κάναμε οι πρόσφυγες στο Ελληνικό μας έδωσαν υποσχέσεις ότι θα αλλάξουν το φαγητό, θα μας βάλουν ζεστό νερό και πλυντήρια για να πλένουμε τα ρούχα μας. Είμαστε οργισμένοι με τις συνθήκες που υπάρχουν στο Ελληνικό και αντί ο Μουζάλας να κάτσει να μας ακούσει ήρθε με το ζόρι να σπάσει την πόρτα.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα. Ζητάμε καταρχήν να μας δώσουν άσυλο. Δεύτερο ζητάμε να ανοίξει η κυβέρνηση τα άδεια σπίτια που υπάρχουν μέσα στις πόλεις. Δεν είναι καλό για εμάς να ζούμε μακριά από τις πόλεις στη Μαλακάσα ή στο Σκαραμαγκά. Μακριά από τις πόλεις δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά. Δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο. Θέλουμε να ζήσουμε σε σπίτια, όχι σε σκηνές. 

Αυτός είναι ένας αγώνας για όλους όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους Έλληνες. Ξέρω ότι υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν θέρμανση και φαγητό. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματά μας. Γιατί ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την καταγωγή του καθενός πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι και δεν επιτρέπουμε να μας φέρονται σαν ζώα. 

Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει το Σάββατο 18/2 στη συγκέντρωση που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, να μας γνωρίσουν, να δουν σε τι συνθήκες ζούμε και να τους πούμε και εμείς πόσο πολλοί τους αγαπάμε για όσα έχουν κάνει για εμάς και να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή για όλους μας. 

Μασούντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, Ελληνικό  

 


ΛΕΣΒΟΣ

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη μεγάλη κινητοποίηση της 18 Μάρτη και μετά τους τρεις νεκρούς πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόριας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση το Σάββατο 11 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της ΕΛΜΕ, του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε., της ΕΡΑ Αιγαίου, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  

Ο Γιάννης Ζερδελής, πρώην βουλευτής, ανέδειξε την πλήρη παραβίαση της έννοιας του ασύλου με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Επίσης τόνισε ότι η ανάδειξη του Τράμπ στις ΗΠΑ ενισχύει την ακροδεξιά παντού. Ο Π. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και τη νέα συμφωνία ΕΕ – Λιβύης που οδηγούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε μαζικούς πνιγμούς στη Μεσόγειο. Τόνισε επίσης τη σημασία της κινητοποίησης στις 18 Μάρτη, σαν απάντηση στην ακροδεξιά απειλή στη Ευρώπη και στη σκλήρυνση των ρατσιστικών πολιτικών. 

Οι παρεμβάσεις από τους παρισταμένους ανέδειξαν την πλήρη καταστρατήγηση του δικαιώματος στο άσυλο, από την ίδια την Υπηρεσία Ασύλου. Οι πρόσφυγες εμποδίζονται στη διαδικασία υποβολής αιτήματος και παρακολούθησής του. Ένας δικηγόρος είπε: “Η Υπηρεσία Ασύλου στη Μόρια, είναι ένα φρούριο, το προαύλιο του οποίου είναι περικυκλωμένο με διπλό φράχτη και ελικοειδές σύρμα. Οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να φωνάζουν από μακριά, χωρίς μεταφραστή και χωρίς νομική υποστήριξη. Έτσι κινδυνεύουν να απορριφθεί η αίτησή τους, εξαιτίας αναίτιας απουσίας, που μπορεί να καταλογιστεί σαν σιωπηρή παραίτηση από το αίτημα ασύλου”. 

Άλλες παρεμβάσεις ανέδειξαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις στη Λέσβο, κατά των προκλήσεων της ΧΑ, και πρόσφατα με τις κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες για τους νεκρούς στη Μόρια. Αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη, με κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς στις 12 μ.μ. στο πλαίσιο της διεθνούς και πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Θα αναπτυχθούν δράσεις με αίτημα να κλείσει το αίσχος της Μόριας, να μετακινηθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες από τα νησιά και να σταματήσουν οι απελάσεις. 

ΥΓ: H Ασφάλεια δεν έχασε την ευκαιρία να μας «τιμήσει» με την παρουσία μυστικών στην είσοδο του ξενοδοχείου! 

Παρασκευάς Ψάνης 

 

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στην πλατεία του δημαρχείου του Ασπροπύργου, συγκεντρωθήκαμε περίπου 120 αντιφασίστες/αντιφασίστριες και οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ των Δυτικών στο κάλεσμα της Πακιστανικής Κοινότητας, ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις σε εργάτες γης που μένουν στην περιοχή. Εδώ και έξι μήνες έχουν γίνει περίπου 30 επιθέσεις ρατσιστικής βίας, ενώ στην τελευταία επίθεση ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου ο Πακιστανός εργάτης Ζισάν Ελάχι. 

Πακιστανοί εργάτες γης με την Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, αντιφασίστες και αντιφασίστριες ενώσαμε τις φωνές μας με συνθήματα όπως: «Ποτέ ξανά φασισμός» , «Ούτε στον Ασπρόπυργο, ούτε και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Διαδηλώσαμε στο κέντρο του Ασπροπύργου, περνώντας από τις γειτονιές και καταλήγοντας ως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της αστυνομίας στο να κινηθεί σε σχέση με αντίστοιχες καταγγελίες θυμάτων ρατσιστικής βίας. 

Η ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχίσει των αγώνα ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις μαζί με τους μετανάστες εργάτες, καλώντας τους φορείς και τα συνδικάτα της περιοχής να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές επιθέσεις, για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. 

Σπύρος Γεωργακόπουλος

 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη στην Ιντρακόμ, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας δράσης στις 18 Μάρτη. Η εκδήλωση έγινε στη διάρκεια του διαλείμματος στο Ηλεκτρολογείο του κτιρίου Γ' όπου συμμετείχαν 8 συνάδελφοι και στο Ηλεκτρολογείο του κτιρίου Β' όπου συμμετείχαν 13. Οι συνάδελφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Έγινε πολύ πλούσια συζήτηση με πολλές ερωτήσεις γύρω από το προσφυγικό, όπου βγήκε πολύ καθαρά ότι όλοι στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των προσφύγων. 

Ένας συνάδελφος που όπως δήλωσε έχει προσφυγική καταγωγή, αφού η οικογένειά του ήρθε από τη Μ. Ασία, ρώτησε μήπως είναι πολυτέλεια για τους εργαζόμενους να ασχολούνται με τα προβλήματα των προσφύγων, όταν οι συνέπειες των μνημονίων απέναντι στη ντόπια εργατική τάξη είναι τόσο καταστροφικές. Ένας άλλος ρώτησε αν μπορεί να βγει κάτι με την κινητοποίηση στις 18 Μάρτη.  

Από την πλευρά του Τάσου Αναστασιάδη που έκανε την εισήγηση εκ μέρους του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια και την ΚΕΕΡΦΑ, τονίστηκε ότι η εργατική τάξη χρειάζεται να παλέψει τα μνημόνια και ταυτόχρονα να σταθεί αλληλέγγυα στους πρόσφυγες, γιατί μόνο έτσι μπορεί να δώσει απάντηση στην πολιτική που θέλει να φορτώσει την κρίση στους από κάτω αλλά και να μην αφήσει χώρο στο ρατσισμό και το φασισμό. Τονίστηκε επίσης ότι η 18 Μάρτη είναι μία μέρα σταθμός αφού γίνεται σε συντονισμό με το κίνημα σε όλο τον πλανήτη που αντιστέκεται στον Τράμπ και στην ακροδεξιά. 

Έγινε κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στα στρατόπεδα στις 18 και 19 Φλεβάρη. Η εκδήλωση κατέληξε στη συμμετοχή των συναδέλφων στις 18 Μάρτη με το πανό του σωματείου που έχει ήδη πάρει απόφαση.    

Κώστας Βοργιάς

 

Μπορούν να στεγαστούν όλοι

Αντί να σπαταλά δισεκατομμύρια ευρώ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων μέσα σε άθλιες συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα,  στο βωμό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κυβέρνηση και ΕΕ θα μπορούσε να διαμορφώσει αξιοπρεπείς υποδομές εξασφαλίζοντας ανθρώπινη διαμονή για τους πρόσφυγες σε σπίτια, ξενώνες και κλειστά κτίρια. 

Ο Μουζάλας μίλησε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή, μετά από ερώτηση, σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, που έχει εφαρμοστεί. Αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα που αφορά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Δήμο Αθηναίων, αποκάλυψε ωστόσο κάποια πολύ χρήσιμα στοιχεία. Είπε ότι από τον Ιούνη του 2016 μέχρι τον Γενάρη του 2017 “στα 239 διαμερίσματα του προγράμματος φιλοξενήθηκαν 1.964 πρόσφυγες” με κόστος, το οποίο “καλύφθηκε πλήρως από ευρωπαϊκά κονδύλια, που ανήλθε στα 4.046.500 ευρώ”.  

Κόστος

Δηλαδή αν η κυβέρνηση έκλεινε τα στρατόπεδα κολαστήρια και άνοιγε τα κλειστά διαμερίσματα για τους 60.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα αναλογούσε ένα κόστος περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ για ένα εξάμηνο. 

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Εμπρός της Λέσβου “η συνολική επείγουσα συνδρομή που έχουν διαθέσει στην Ελλάδα τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, από το 2015, ανέρχεται σε 356,8 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020. Συνολικά, η Επιτροπή έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε στήριξη για την Ελλάδα από το 2015 προκειμένου να συνδράμει τη χώρα στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων”.

Συμπέρασμα: τα ποσά που έχουν δαπανήσει για την κατασκευή των στρατοπέδων, για ανθρωποφύλακες, για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση, για τις ΜΚΟ που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των στρατοπέδων και για όλες τις άθλιες δομές που ισοδυναμούν με κολαστήρια, θα ήταν υπέρ αρκετά για να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα μέσα στις πόλεις για τα επόμενα πέντε χρόνια!