Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ασπρόπυργος: Οργανώνουμε για τις 17 Ιούνη

13/5, Αντιφασιστική διαδήλωση στην Γκορυτσά Ασπροπύργου

Την οργάνωση της αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής διαδήλωσης στην κεντρική πλατεία του Ασπρόπυργου το Σάββατο 17 Ιούνη έχει ξεκινήσει η τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Η διαδήλωση της 17/6 είναι η συνέχεια της δράσης στον Ασπρόπυργο και τη Γκορυτσά, ενάντια στις δεκάδες οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις συμμορίας φασιστών σε βάρος μεταναστών εργατών της περιοχής με την κάλυψη της αστυνομίας.

“Την περασμένη Παρασκευή 26 Μάη οργανώσαμε συνάντηση στην Ελευσίνα στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες από την περιοχή του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας”, μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη. “Συζητήσαμε για την ανάγκη η διαδήλωση στις 17 Ιούνη να είναι μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση που θα βάλει φραγμό στις ρατσιστικές επιθέσεις και θα αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής Ασπροπύργου αλλά και του τοπικού αστυνομικού τμήματος που καλύπτει τη φασιστική συμμορία.

Για να το πετύχουμε αυτό αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε μαζική καμπάνια και απεύθυνση στις γύρω περιοχές, σε πλατείες και εργατικούς χώρους, ώστε να γίνει γνωστή παντού η διαδήλωση και να καταφέρει να εκφράσει τα πλειοψηφικά αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αισθήματα των εργατών, της νεολαίας και των κατοίκων. Ξεκινήσαμε έτσι με εξόρμηση στη γειτονιά της Ελευσίνας την Κυριακή 28 Μάη, συνεχίσαμε με περιοδεία στο δημαρχείο Ελευσίνας τη Τρίτη 30 Μάη και ετοιμάζουμε περιοδεία στο Θριάσιο νοσοκομείο την Τετάρτη 31 Μάη. Είναι τα πρώτα βήματα της καμπάνιας που θα κλιμακωθεί τις επόμενες βδομάδες”.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ που μοιράστηκε στις παραπάνω δράσεις: “Οι μετανάστες εργάτες γης της περιοχής Ασπρόπυργου-Γκορυτσά μετά από μαζική γενική συνέλευση που έγινε την Παρασκευή 5 Μάη, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις καταγγελίας των ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων που δέχονται συστηματικά από το περασμένο Αύγουστο από οργανωμένη ομάδα φασιστοειδών... Οργανωμένη συμμορία φασιστών βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, κάτι που γνωρίζει καλά και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Βγαίνουν ως ομάδα, καλύπτουν τα πρόσωπα τους, χρησιμοποιούν σιδερογροθιές και ρόπαλα και έχουν επιλέξει ως κεντρικό στόχο τους Πακιστανούς εργάτες γης. Οι επιθέσεις τους αποτελούν συνέχιση της δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που έδρασαν ξανά στην ίδια περιοχή την περίοδο 2011-2012 με δεκάδες θύματα, ακόμη και γκρεμισμένα σπίτια από το πογκρόμ. Η Χρυσή Αυγή διατηρεί Γραφεία-ορμητήρια στον Ασπρόπυργο.

Ο Δήμος Ασπρόπυργου παρά την επίσκεψη παραγωγών που δέχτηκε, οι οποίοι κατήγγειλαν τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις απειλές σε βάρος τους, δεν παρεμβαίνει για να σταματήσουν οι εγκληματικές ρατσιστικές επιθέσεις. Μέχρι τώρα η Αστυνομία έχει προσαγάγει και αφήσει ελεύθερους τους φασίστες τουλάχιστον τρεις φορές με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων. Επίσης, σε καμία από τις περιπτώσεις όπου έχουν υποβληθεί μηνύσεις από τα θύματα η Αστυνομία δεν έχει αναζητήσει το ρατσιστικό κίνητρο, καταγράφοντάς τες ως ληστείες!

Διαδηλωτές

Στις 13 Μάη στους δρόμους της Γκορυτσά Ασπροπύργου περίπου χίλιοι διαδηλωτές βάδισαν για να σπάσει η φασιστική τρομοκρατία κατά των εργατών γης από τις οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις συγκεκριμένης ομάδας. Διαδήλωσαν με πανό η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη και η ΟΡΜΑ. Η Αστυνομία έδωσε κάλυψη στη φασιστική ομάδα, η οποία παρενοχλούσε από την αρχή την αντιφασιστική συγκέντρωση, ρίχνοντας πέτρες και κροτίδες. Χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο, μαγαζί στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, στο οποίο έβαζαν να ακούγονται συνθήματα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Όχι μόνο δεν προσήγαγε ούτε έναν αλλά επέτρεψε στην ομάδα να κινείται και να παρενοχλεί διαρκώς την πορεία, όσο βάδιζε μέσα στη Γκορυτσά. Αποκορύφωμα ήταν η επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου κατά των αντιφασιστών διαδηλωτών, όταν δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους φασίστες...

Η Γκορυτσά είναι μια περιοχή με κόσμο χτυπημένο από τη φτώχεια, την ανεργία, όπου ακόμη και για τα σπίτια των κατοίκων υπάρχουν βαριά πρόστιμα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί αυτός ο κόσμος βορά στη ρατσιστική προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία εργαζόμενων, το ΠΑΜΕ, τις δημοτικές κινήσεις της αριστεράς, κάθε δημοκρατική δύναμη, να στηρίξουν την αντιρατσιστική κινητοποίηση το Σάββατο 17/6 και να καταδικάσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις, να απαιτήσουν να διαλυθεί η φασιστική ρατσιστική ομάδα που δρα ανοιχτά στην περιοχή και να σταματήσει η συγκάλυψη των επιθέσεων από την Αστυνομία”.