Εργατικό κίνημα
Υπ. Οικονομικών: Μαζική Απεργία

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη 1η Ιούνη. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα, εκεί που πριν δυο χρόνια διαδήλωναν καθημερινά οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου, οι οποίες ήταν και πάλι παρούσες. 

Μιλήσαμε με μία από αυτές, την Κωνσταντία Πετρούση: “Καταρχήν σήμερα απεργούμε ενάντια στην ΑΑΔΕ, την ανεξάρτητη αρχή που ορίσανε ότι θα διαχειρίζεται τα έσοδα του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα τα ελέγχει ο διοικητής μιας αρχής που δεν λογοδοτεί πουθενά. Ούτε στον υπουργό ή την κυβέρνηση – πόσο μάλλον στους εργαζόμενους - σε κανέναν πέρα των εντεταλμένων της τρόικας. 

Οι εργαζόμενοι της ΑΑΔΕ φεύγουν από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κι ο διοικητής σαν άρχοντας πλέον, με τους στρατηγούς του, θα αποφασίζει, θα αξιολογεί, θα κρίνει. Προσπαθούν να σπρώξουν τους εργαζόμενους να γλείφουν και να προσκυνούν τον προϊστάμενο για να πάρουν καλούς βαθμούς. Συνδέουν το μισθό με τους «στόχους» που πρέπει να πιάσεις. Αν δεν είσαι «παραγωγικός» θα μειώνεται κι ο μισθός σου.

Η απεργία σήμερα έχει μεγάλη συμμετοχή κι ελπίζω να έχει συνέχεια. Πολλές εφορίες δεν άνοιξαν καν κι από τις 7 το πρωί κλείσαμε την Καραγιώργη Σερβίας που είναι και τα γραφεία της ΑΑΔΕ”.

Ρολά κατέβασαν όχι μόνο οι εφορίες και η ΑΑΔΕ αλλά και οι περισσότερες υπηρεσίες του υπ.Οικονομικών. “Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συμμετέχουμε στην απεργία” μας είπε η Τιάνα Ανδρέου, μέλος της Μαχητικής Πρωτοβουλίας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Απεργούν πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι από άλλες φορές. Είναι μια απεργία σε έναν χώρο που το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλη συνδικαλιστική δύναμη και είναι ενδεικτικό για το ότι ο κόσμος μπορεί να απογοητεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεχίζει να στρέφεται προς τα αριστερά και να επιμένει απεργιακά. 

Όχι αναμονή

Όσες αυταπάτες κι αν θέλουν να μας καλλιεργήσουν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση – και στο υπουργείο γίνεται μεγάλη τέτοια προσπάθεια – οι συνάδελφοι καταλαβαίνουμε ότι το καλύτερο χαρτί για μας είναι η απεργία κι όχι η αναμονή ή οι συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου. Σαν Μαχητική Πρωτοβουλία θεωρούμε ότι η σημερινή απεργία πρέπει να έχει συνέχεια. Εκτός από το ζήτημα της ΑΑΔΕ έχουμε μπροστά μας και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση όπου έχουμε αποφασίσει να μην τη δεχτούμε”.

Σε “απεργιακή κλιμάκωση, μέσα απο τις συνελεύσεις μας, για να μην περάσουνε όλες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές” καλεί μεταξύ άλλων η προκήρυξη της Εργατικής Αλληλεγγύης εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών που μοιράστηκε στη συγκέντρωση. “Με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν τα νέα μνημονιακά μέτρα που οδηγούν σε νέα μείωση των μισθών μας από τη μείωση του αφορολόγητου, με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, για να ακολουθήσει η προσωπική διαφορά στους μισθούς μας. Δεν συμμετέχουμε, δεν αποδεχόμαστε καμία αξιολόγηση, που οδηγεί στη νέα εργασιακή πραγματικότητα της συνεχούς εντατικοποίησης της εργασίας, της στενής παρακολούθησης της «αποδοτικότητάς» μας, του εκβιασμού και του ανταγωνισμού, της κατηγοριοποίησής-σαλαμοποιήσής μας, σε μετακινήσεις-απολύσεις και της διαρκούς χειροτέρευσης της θέσης μας” συνεχίζει.