Εργατικό κίνημα
Μια νίκη στην Αγ. Παρασκευή

Την ανάκληση της απόλυσης 8μηνης εργαζόμενης στο δήμο Αγ.Παρασκευής πέτυχαν οι συνάδελφοί της μαζί με κόσμο από την αριστερά της γειτονιάς. Ο Σταμάτης Χατζηδήμου, από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ και το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που παρεμβαίνει στο δήμο, μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση:

“Την Παρασκευή μάθαμε ότι το γραφείο προσωπικού του δήμου απέλυσε μια εργαζόμενη, την Ελένη Κρίκου, που έχει πιάσει δουλειά στο δήμο με τα 8μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ήταν μόλις δυο βδομάδες στη δουλειά. Οι δικαιολογίες της απόλυσης ήταν γελοίες. Στην πραγματικότητα απολύθηκε γιατί σήκωσε το ανάστημά της. Πάνω από 50 ετών, με δυο εγγόνια και με καταγωγή από την Αλβανία, θεωρήθηκε εύκολος στόχος για να πειθαρχήσουν οι νέοι 8μηνοι και να μη σηκώνουν κεφάλι. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι νέοι 8μηνοι εργαζόμενοι, είναι ακόμα πιο ριζοσπαστικοποιημένοι και μαχητικοί, έχοντας στην πλάτη και τις κατακτήσεις που ανέδειξε ο αγώνας των 5μηνων τον περασμένο χειμώνα. 

Κινητοποιηθήκαμε

Ήταν η προσπάθεια της διοίκησης να δείξει πυγμή αλλά ατύχησε. Η ίδια η εργαζόμενη αντί να πάρει την απόλυσή της και να φύγει φρόντισε να το μάθει το σωματείο. Κατευθείαν λοιπόν ξεκίνησαν οι πιέσεις από τη μεριά του σωματείου προς το δήμαρχο ότι πρέπει να ανακληθεί η απόλυση, το δημοτικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, το “Φυσάει Κόντρα” έβγαλε ανακοίνωση, το ίδιο και η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, και κινητοποιηθήκαμε οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης που διακινούμε την εφημερίδα στο δημαρχείο, μαζί με μια σειρά αγωνιστές εργαζόμενους του δήμου.

Ο ΟΑΕΔ μας έλεγε ότι η απόλυση δεν μπορεί να ακυρωθεί. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο σύλλογος άρχισε να δακτυλογραφεί ανακοίνωση που έλεγε ότι αν δεν ανακληθεί άμεσα η απόλυση, καλούμε την Τρίτη τρίωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση προκειμένου να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Τότε, μπροστά στην απειλή απεργιακού ξεσπάσματος, η στάση του δήμου άλλαξε και η απόλυση πάρθηκε πίσω.

Για να έρθει αυτή η νίκη, χρειάστηκε να λειτουργήσουν ενωτικά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΕΤΑ και του ΠΑΜΕ μέσα στο σωματείο. Ήταν ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί αυτό το πράγμα να γενικευτεί. Πολύ περισσότερο ήταν ένα καλό δείγμα για το ότι απέναντι στην κυβέρνηση του Τσίπρα και τα μνημόνιά της, η κοινή δράση έχει αποτελέσματα. Γιατί οι εργαζόμενοι είναι εκεί, στηρίζουν αυτή την κοινή δράση κι αν η αριστερά πάρει την πρωτοβουλία, αυτό φτάνει σε νίκες”.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγ. Παρασκευής καλεί όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 12/6, 1:30μμ στο Δημαρχείο Αγ.Παρασκευής.