Εργατικό κίνημα
“Ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά!”

Οι συμβασιούχοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τις δουλειές τους

Μέχρι τη νίκη

Ορμητικό ποτάμι που ξεχειλίζει από οργή θυμίζει το δεκαήμερο κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στους δήμους. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην απόλυση 15.000 συμβασιούχων που εργάζονταν για χρόνια με παρατάσεις των συμβάσεών τους – κυρίως στην καθαριότητα – και τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει τις παρατάσεις και τις πληρωμές τους αντισυνταγματικές. Η απόλυση θα οδηγούσε σε κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών υπηρεσιών, ανοίγοντας ορθάνοιχτα την πόρτα για την ιδιωτικοποίησή τους. 
 
Από την Κυριακή 18/6, σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αμαξοστάσιων σε όλη τη χώρα παραμένουν υπό κατάληψη και οι απεργοί έχουν ήδη γεμίσει δύο φορές τους δρόμους της Αθήνας, μία στην μαζική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22/6 και μία στη στάση εργασίας τη Δευτέρα 26/6.
 
Όλοι στο δρόμο την Πέμπτη
 
Νέα 24ωρη απεργία έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη 29/6 με  απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.  Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο από τις 11πμ μέχρι το τέλος της βάρδιας την Πέμπτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους να κατέβουν στο δρόμο μαζί με τους απεργούς των Δήμων. 
Κάτω από αυτή την πίεση, η κυβέρνηση αρχικά με τον Σκουρλέτη και στη συνέχεια με τον ίδιο τον Τσίπρα συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρότεινε συμβιβαστικές ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους. 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και της απεργίας την Πέμπτη και νέα συνεδρίαση εκείνη τη μέρα.

Το απεργιακό συλλαλητήριο της Πέμπτης 22/6, ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προσδοκία. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές - η ομοσπονδία εκτιμάει ότι ξεπέρασαν τις 15.000 – αψηφώντας τον καυτό ήλιο, ξεκίνησαν από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο κι έφτασαν μέχρι τη Βουλή. Παρόντα ήταν σωματεία από όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι τη Σπάρτη και φυσικά δεκάδες σωματεία από δήμους της Αττικής. “Τσίπρα και Σκουρλέτη ακούστε το καλά – οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά” ήταν το σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς, δίνοντας παλμό σε όλη την πορεία. 

“Είμαι συμβασιούχος μέσω ΟΑΕΔ στο δήμο Βριλησίων. Έχω έρθει για συμπαράσταση στους συναδέλφους” μας λέει ο Θοδωρής. “Η προϊσταμένη μου είπε να μην απεργήσω. Αλλά εγώ ήρθα. Και προτρέπω και τους υπόλοιπους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο. Κανείς δεν σκύβει το κεφάλι. Η σημερινή διαδήλωση είναι καλύτερη απ'ότι περίμενα. Η συνέχεια πρέπει να είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων. Όχι ψίχουλα και βλέπουμε... Μονιμοποίηση. Κι αυτό να είναι η αρχή γιατί έχουμε πολλά να κερδίσουμε ακόμα”.  

Όταν η πορεία βρισκόταν στη Σταδίου, στο ύψος του υπουργείου Εσωτερικών, έκανε την εμφάνισή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, πουλώντας συμπαράσταση. Η αντίφαση ήταν εξόφθαλμη. Ο κουστουμάτος και χρυσοποίκιλτος φίλος του Τραμπ από τη μια και οι εργάτες της καθαριότητας από την άλλη. Οι απεργοί δεν επέτρεψαν την υποκριτική παρουσία και τον έτρεψαν σε φυγή κάτω από έντονες αποδοκιμασίες.

“Πάγιες και διαρκείς ανάγκες”

“Δουλεύω στην καθαριότητα. Πληρούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αν απολυθούμε θα βρωμίσει ο τόπος.  Όλο αυτό είναι βήμα προς την ιδιωτικοποίηση κατ'αρχήν της καθαριότητας. Που σημαίνει ανασφάλιστη εργασία, μειωμένοι μισθοί – να δουλεύεις μες στα σκουπίδια για 200 και 300 ευρώ – να σε διώχνουν ό,τι ώρα γουστάρουν, να μην έχεις κανένα δικαίωμα” δήλωσε στην Ε.Α, η Αγγελική Μαντζούνη, συμβασιούχος στο δήμο Βύρωνα. 

Η ανάγκη για ενότητα των εργαζόμενων στους δήμους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας είναι στο κέντρο των συζητήσεων. “Πρέπει να βγούμε όλοι μαζί στον αγώνα. Παρατασιούχοι, μόνιμοι, 8μηνα. Η επίθεση θα πάει ντόμινο. Θα πιάσει και τους μόνιμους. Και γιατί θα τους φορτωθεί η δουλειά όσων απολυθούν και γιατί αν ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα, οι ιδιώτες θα τους πουν να δουλεύουν με 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση κλπ” υπογραμμίζει η κα Μαντζούνη.   

“Η απεργία στο δήμο μας είναι δυνατή” δηλώνει ο Πέτρος Κοντογιάννης, συμβασιούχος από το Μαρούσι. “Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κινητοποιηθεί και έχω την αίσθηση πλέον ότι και το προσωπικό αορίστου αντιλαμβάνονται ότι έρχεται και η σειρά τους. Διότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα, όπως μέσα σε ένα βράδυ τους έκοψαν 500 ευρώ, είναι πάρα πολύ εύκολο να φάνε άλλη μια μείωση μισθού και να βρεθούν να παίρνουν όσα παίρνει και ο διπλανός τους που δουλεύει σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Οι συνάδελφοι στηρίζουν την απεργία”.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδία καταγγέλει επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, όταν αυτοί διεκδίκησαν την είσοδο αντιπροσωπείας για συνάντηση με την κυβέρνηση και τα κόμματα – εξαιρουμένης φυσικά της Χ.Α. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τουλάχιστον 4 απεργοί τραυματίστηκαν. 

Στέλιος Μιχαηλίδης


Εν τω μεταξύ οι καταλήψεις όλο αυτό το δεκαήμερο, έχουν τη δικιά τους ζωή – εμπειρία ανεκτίμητη για τον κόσμο που παλεύει για τη δουλειά του. Έχοντας να αντιμετωπίσουν προσπάθειες απεργοσπασίας από αφεντικά και δημάρχους, αλλά και τόνους λάσπης και αρνητικής προπαγάνδας από τα μνημονιακά ΜΜΕ, οι αγωνιζόμενοι εργάτες πραγματοποιούν καθημερινά συζητήσεις και συνελεύσεις, εξορμήσεις και τοπικές διαδηλώσεις και παλεύουν για το κέρδισμα συμπαράστασης σε κάθε γειτονιά. 

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που μας ανέφεραν εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους, αλλά και οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό των απεργών.

“Είμαστε διαρκώς σε κινητοποίηση” μας λέει ο Παναγιώτης, συμβασιούχος στο δήμο Ν.Ιωνίας. “Την περασμένη Τετάρτη πήγαμε και κάναμε κατάληψη στο γραφείο του Ειδικού Ελεγκτή στον Περισσό. Την Πέμπτη συμμετείχαμε όλοι στην απεργία. Την επόμενη μέρα έπεσε στην αντίληψή μας ότι ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας επιχειρεί να σπάσει την απεργία για χάρη του Σκλαβενίτη, του σουπερμάρκετ. Αμέσως γυρίσαμε τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και ξεκαθαρίσαμε στους υπεύθυνους ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Την Τετάρτη 28/6, στις 11πμ θα συγκεντρωθούμε στην πλ. Σημηριώτη για να κάνουμε τοπική διαδήλωση”. 

Τοπικές διαδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι, τον Αγ. Δημήτριο, το Μαρούσι και αλλού.

“Έχουμε βγάλει προκήρυξη που τη μοιράζουμε στους δημότες της Αγ.Παρασκευής” μας λέει ο Γιάννης Μπαξεβάνης. “Πήγαμε στο σύνδεσμο συνταξιούχων προχτές, πήγαμε στη λαϊκή, πήγαμε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Προσπαθούμε να οργανωθούμε κι εμείς όσο καλύτερα γίνεται. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα και για μας. Αλλά τα παίζουμε όλα για όλα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή θα αγωνιστούμε ή θα απολυθούμε”.