Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΔΟΕ: H δύναμη της Αριστεράς να γίνει ενωτική δράση

Το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Στις εκλογές για το νέο ΔΣ που έγιναν στο τέλος του συνεδρίου, το σύνολο των ψήφων της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς, δηλαδή του ΠΑΜΕ, των Παρεμβάσεων και της Πρωτοβουλίας (που στηρίζεται από ΛΑΕ και ανένταχτους) παρέμεινε συνολικά η μεγαλύτερη δύναμη χωρίς να υπάρξει καμιά αλλαγή στην κατανομή των εδρών ανάμεσα στις παρατάξεις στο νέο ΔΣ.

Ανάμεσα στις θετικές αποφάσεις του συνεδρίου ήταν υποστήριξη των απεργών στους ΟΤΑ, η πλήρης και ενιαία εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία και η απόφαση για άρνηση της αξιολόγησης, (παρά τα «παραθυράκια» που έμειναν ανοιχτά). Βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης το Σεπτέμβριο για όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στα σχολεία. 

Οι σύνεδροι Σεραφείμ Ρίζος από το Σύλλογο Χανίων και ο Νίκος Κουράκης από το Σύλλογο Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη εκ μέρους του αντικαπιταλιστικού δικτύου εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις.

“Ο απολογισμός του συνεδρίου έχει θετικά βήματα. Από την δεύτερη κιόλας μέρα με πρόταση του ΠΑΜΕ και με τροποποιήσεις από τις Παρεμβάσεις ψηφίστηκε συνολικότερα από την αριστερά η συμπαράσταση στην απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στους δήμους. Ήταν ένα δείγμα της μεγάλης δύναμης της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς στο συνέδριο. Με μεγάλη πλειοψηφία οι δάσκαλοι στηρίζουν τον αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ κατανοώντας ότι το ίδιο, αν όχι και μεγαλύτερο ακόμα- πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εκπαίδευση” μας είπε ο Ν. Κουράκης. 

“Ένα άλλο πολύ θετικό βήμα ήταν η υιοθέτηση από το συνέδριο της πλήρους και ενιαίας εγγραφής των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί είναι ξεκάθαροι, δεν πρέπει να συνεχιστούν οι διπλές βάρδιες, τα προσφυγόπουλα πρέπει να γραφτούν μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά στις πρωινές βάρδιες των σχολείων. Στα θετικά θα μπορούσε επίσης να εγγραφεί και η απόφαση για άρνηση της αξιολόγησης, παρόλο που από τις δεξιές παρατάξεις προσπάθησαν να αφήσουν παραθυράκια αποδοχής κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες”.

“Το βασικότερο πρόβλημα του συνεδρίου ήταν πως δεν έβγαλε κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε από το Σεπτέμβρη σε μια χρονιά που γνωρίζουμε πως θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα και η ΔΟΕ να μην βάζει απεργιακό πρόγραμμα δράσης που θα δώσει την δυνατότητα τους επόμενους μήνες να δουλευτεί στη βάση” τόνισε ο Σ. Ρίζος. 

Η κάθε παράταξη κατέβασε δική της πρόταση χωρίς συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς διάθεση σύμπλευσης, με αποτέλεσμα να μην βγει τίποτα. Από την μεριά μας προσπαθήσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε μια πρόταση που θα μπορούσε να τους συσπειρώσει όλους, αλλά η άρνηση ακόμα και μέσα στις Παρεμβάσεις ήταν τρομερά προβληματική. Είναι πρόβλημα του ΠΑΜΕ,  των Παρεμβάσεων και της Πρωτοβουλίας που όσο δεν προσπαθούν να κινηθούν σε μια κοινή αγωνιστική πρόταση δεν μπορούν να βάλουν πιέσεις πάνω στην γραφειοκρατία. Δεν μπορείς να πολεμήσεις απλά με μάχη θέσεων, αλλά χρειάζονται προτάσεις για συγκεκριμένες μορφές δράσης στο εργατικό κίνημα”.

“Κανείς δεν μπορεί να μην σχολιάσει την άνοδο της ΔΑΚΕ που βγήκε πρώτη δύναμη ωστόσο η έξω από το ΣΥΡΙΖΑ αριστερά είναι πολύ μεγάλη και φαίνεται. Φάνηκε και μέσα στο συνέδριο, όταν σηκώθηκαν όλα τα χέρια για το ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους των Δήμων”, τόνισε ο Σ. Ρίζος. 

“Εάν οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων ήταν πιο θαρρετές και είχαν πάρει την πρωτοβουλία για συμμαχία με τις δυνάμεις της ΛΑΕ ήταν σίγουρο ότι θα ερχόντουσαν δεύτερη δύναμη και θα στέλνανε μήνυμα σε όλο τον κλάδο ότι υπάρχει δυνατό αντίπαλο δέος απέναντι στην ΔΑΚΕ. Αλλά και πολιτικά θα έστελνε μήνυμα πως η αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική αριστερά στον κλάδο είναι δεύτερη δύναμη, και ίσως αριθμητικά θα μπορούσε να δώσει και τρίτη έδρα”.


Η πρόταση για απεργία

«Από την πλευρά των δεξιών παρατάξεων επιχειρείται ένα κλίμα επανόδου και παλινόρθωσης. Κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά από τη μεριά της ΔΑΚΕ, με μια νεοφιλελεύθερη ρητορική περί λαϊκισμού της αριστεράς. Προσπαθούν να βάλουν από το παράθυρο την αποδοχή και τη συναίνεση σε αυτό που έχουμε ονομάσει το σχολείο της αγοράς» τόνισε ανάμεσα σε άλλα στην τοποθέτησή του ο Σεραφείμ Ρίζος.

«Πρώτο μέτωπο είναι το σταμάτημα της αξιολόγησης. Δεύτερο είναι το μέτωπο των προσλήψεων. 

Τρίτος μεγάλος άξονας είναι το ζήτημα των περικοπών. Παράδειγμα από τα Χανιά. Στο δικό μου σχολείο και τάξη αναγκάστηκα 4 φορές να μην κάνω μάθημα γιατί έπρεπε να βγάλω 8-10 κουβάδες νερό επειδή είχε πλημμυρίσει. Αυτό συνέβη σε άλλα 20 σχολεία στα Χανιά. Η αναλογία είναι ίδια και χειρότερη πανελλαδικά. Τα σχολεία ρημάζουν κάτω από το βάρος των περικοπών. Κάθε λογής επιχειρηματίες διεκδικούν να πάρουν τμήματα τόσο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όσο και των υπηρεσιών φροντίδας. 

Αντιστάσεις

Βασικό σημείο σε αυτό είναι ότι πρέπει να υπάρξει πρόταση από την αριστερά στο συνέδριο και από το συνέδριο στη βάση των συναδέλφων για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο διάστημα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και κλιμάκωση. Μια κινητοποίηση που θα ξεφεύγει από τις 24ωρες απεργίες και θα προτείνει πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και αυτή δεν είναι μια εθιμοτυπική πρόταση. Είναι μια πρόταση που μπορεί να συμπυκνώσει το σύνολο των αντιστάσεων που υπάρχουν και είναι πάρα πολλές σε κάθε σημείο της εκπαίδευσης από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και που μπορεί να τις οδηγήσει στην μετατροπή σε ένα μαχητικό διεκδικητικό επιθετικό κίνημα. Αυτό για να γίνει σημαίνει πως πρέπει να το πιστέψει η αριστερά πρώτα και κύρια. Ξέρουμε πολύ καλά πως τις απεργίες δεν φτάνει να τις διακηρύσσεις αλλά πρέπει και να τις οργανώνεις. 

Η εμπειρία από το δικό μου σύλλογο στην περασμένη χρονιά είναι ότι μπορέσαμε να πετύχουμε ψηλότερα απεργιακά ποσοστά από άλλες κινητοποιήσεις όταν μπήκαμε να παλέψουμε σε αυτή την προοπτική. Με τις κινητές απεργιακές φρουρές που εφαρμόσαμε μαζί με τους συναδέλφους αναπληρωτές, με την κοινή οργάνωση των συναδέλφων αναπληρωτών ανεξάρτητα από την ειδικότητα που είχε ο καθένας σε μια ενιαία επιτροπή αναπληρωτών, τις Γενικές συνελεύσεις, την συχνή και πυκνή σχέση με τα σχολεία. Είχαμε θετικά αποτελέσματα στη δράση μας. Αυτό μπορεί να γενικευτεί σε όλα τα σχολεία της χώρας…».


Παρέμβαση, παρά την άρνηση από την μεριά του προεδρείου έκαναν την Κυριακή 25/6, 3η μέρα του συνεδρίου, οι Επιστημονικές Ενώσεις εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων και Ειδικής Αγωγής. Ζήτησαν μόνιμους διορισμούς και κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, αποκλειστικότητα και κατοχύρωση της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, αποκλειστική ανάθεση της παράλληλης στήριξης σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Φέτος ο νόμος Φίλη σήμανε πως από την αρχή της χρονιάς είχαμε λιγότερους από 13.000 διορισμούς αναπληρωτών, όταν ακόμα και η κουτσουρεμένη αρχική υπόσχεση μίλαγε για 25.000. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και μαζί με τον διορισμό κάποιων εκατοντάδων δασκάλων στις εκπαιδευτικές δομές για τα προσφυγόπουλα, ο συνολικός αριθμός δεν ξεπέρασε τις 17-18.000. Οι δάσκαλοι αναγκάστηκαν να καλύψουν μόνοι τους τα τεράστια κενά σε μαθήματα ειδικότητας και στην ουσία σε όποιο σχολείο δεν έφτασε εκπαιδευτικός ειδικότητας τελικά το μάθημα δεν έγινε καθόλου μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Η πραγματικότητα είναι πως φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Όλα δείχνουν πως με το σχέδιο Γαβρόγλου θα γίνουν ακόμη λιγότεροι διορισμοί.  Εκ μέρους των αναπληρωτών υπήρξε η πρόταση να υπάρξει από τώρα μια μεγάλη καμπάνια για μαζικούς διορισμούς στην παιδεία που με εξορμήσεις σε όλα τα σχολεία, με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης και γενικές συνελεύσεις να βάλει στόχο από την αρχή της χρόνιας μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα πιέσει την κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση και που θα οδηγήσει σε μια πρώτη καλά οργανωμένη 48ωρη απεργία στις αρχές του Οκτώβρη. 

• Την Τετάρτη 28 Ιούνη οι Ενώσεις οργανώνουν κινητοποίηση έξω από το Υπ. Παιδείας, 1μμ. 


Ξεκινάει το Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Το Σάββατο 1η Ιούλη στις 11πμ ξεκινάει στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. 

Το συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Ιούλη έχει να συζητήσει τις μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης τόσο στην Β' βάθμια εκπαίδευση όσο και συνολικότερα σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, ενώ την τελευταία μέρα θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ομοσπονδίας.