Η Αριστερά
Πανελλαδικό συμβούλιο του ΣΕΚ - H πρό(σ)κληση του Mαρξισμού

Aπό το περσινό τριήμερο του Mαρξισμού

Την Κυριακή 15 Απρίλη πραγματοποιήθηκε το Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ. Σύντροφοι και συντρόφισες από όλη την Ελλάδα έβαλαν τις εμπειρίες από τις μάχες που έδωσε το κίνημα την προηγούμενη περίοδο και το ρόλο που έχει παίξει το ΣΕΚ σε αυτές. Την κεντρική εισήγηση την έκανε η Μαρία Στύλλου, και παραθέτουμε μερικά από τα βασικά της σημεία. 

Είκοσι χρόνια οργανώνουμε τον «Μαρξισμό» αλλά καμιά χρονιά δεν ήταν σαν κι αυτήν. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στον Γούλφοβιτς, που τον διώξαμε από υπουργό του Μπους, πήρε την υπευθυνότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας και τώρα το σωματείο των εργαζόμενων στην ΠΤ, όχι και κανένα εύκολο πράγμα, του λέει αντε σήκω φύγε μετά από το σκάνδαλο ότι έδωσε στη φίλη του από 100.000 δολάρια 200.000 δολάρια χωρίς να δουλεύει εκεί. Αυτά δείχνουν σε ποιο σημείο έχει φτάσει το κίνημα, διότι αυτά τα σκάνδαλα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται πάντα έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός. Ο Γούλφοβιτς μπορεί να άλλαξε θέση αλλά είναι ταυτισμένος με τον πόλεμο, τον Μπους, τον νεοφιλελευθερισμό –κι αυτό το κίνημα τους κυνηγάει σαν εφιάλτες. 

Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Αυτό το κίνημα κυνηγάει όλους με τα δομημένα ομόλογα, ο Καραμανλής δεν «τα έδωσε» σε μια όπως ο Γούλφοβιτς, τάδωσε στις τράπεζες, στους χρηματιστές, στους φίλους του στο Σίτι του Λονδίνου, στις τσέπες της ΝΔ. Το ότι ακριβώς έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το σκάνδαλο, σε σημείο που η ΓΣΕΕ βάζει το σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα», δείχνει ότι μετά από ένα χρόνο καταλήψεων και ένα δυνατό κίνημα ο κόσμος δεν αφήνει ούτε ηγεσίες, ούτε δημοσιογράφους ούτε την αντιπολίτευση να τα κλείσει όλα αυτά. 

Αυτά τα δυο παραδείγματα, διεθνώς κι εδώ, δείχνουν πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα,. Εκεί που ήταν κάποια σκάνδαλα, λαδώματα, όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει και ποιος φταίει –ο καπιταλισμός. Αλλά και πέρα από αυτό, πολιτικά έχουν προχωρήσει τα πράγματα: «δώστε τα πίσω και φύγετε». Και αυτό στην Ελλάδα έχει αλλάξει περισσότερο, όταν ξεκίνησαν οι φοιτητικές καταλήψεις είμασταν οι μόνοι που βάζαμε το ζήτημα να πέσει η ΝΔ. Ηταν πολύ περιορισμένο το κομμάτι που έλεγε οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες μπορούν να τη διώξουν την κυβέρνηση και να ανοίξουν το δρόμο όχι για τον Παπανδρέου αλλά για το ίδιο το κίνημα για μια άλλη προοπτική. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι διαφορετική και μέσα στον κόσμο των καταλήψεων. Οταν τα λέει μια οργάνωση αυτά τα πράγματα είναι προπαγάνδα. Οταν τα λέει ο κόσμος είναι η δύναμη που μπορεί να τα κάνει. 

Τα πράγματα έχουν προχωρήσει στο κίνημα ώστε να βάζει ότι η επόμενη λύση δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Και δεν αναφέρομαι στο ριζοσπαστικό κομμάτι των καταλήψεων, το λέω και για το κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Εγινε το συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ και τα χε δώσει όλα ο Σκανδαλίδης και η ηγεσία για να στήσουν ένα συνέδριο που θα χειροκροτούσε τον Γ. Παπανδρέου και στο τέλος θα βγαζε μια ηγεσία κατ’ εικόνα και ομοίωση. Και στο τέλος τι έγινε; Δεν τα κατάφεραν. Ο κόσμος του συνέδριου είπε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αναθεώρηση του Αρθρου 16, στο νόμο πλαίσιο. 

Αυτό το κίνημα δεν μπορεί να πάει πίσω. Να περάσει σε μια περίοδο «προεκλογική» που παγώνουν τα πάντα. Αυτός ο χώρος των καταλήψεων, και όχι μόνο στις σχολές, χρειάζεται να εκφραστεί πολιτικά. Χρειάζεται ένας πολιτικός πόλος της νέας αριστεράς που χρειάζεται να εκφραστεί και στις εκλογές και στις πρωτοβουλίες στο κίνημα. 

Είναι η καλύτερη στιγμή για να κερδηθεί στην στρατηγική της επανάστασης όλη αυτή η «φουρνιά» που βγήκε στις καταλήψεις –όχι μόνο στους φοιτητικούς χώρους αλλά παντού. 

Iδέες

Γι’ αυτό φέτος ο «Μαρξισμός» αποκτάει αυτές τις διαστάσεις. Υπάρχει πολύς κόσμος και στο φοιτητικό και στους μαθητές και στους εργατικούς χώρους, που εκτιμάει το ΣΕΚ, αυτά που κάνουμε που συμβαδίζουν με αυτά που θέλουν, εκτιμάει το ρόλο που έχουμε παίξει σε όλες τις μάχες που έχουν ανοίξει. Και θέλει να μάθει τις επαναστατικές ιδέες του ΣΕΚ. Και θέλει να οργανωθεί πολιτικά. Γ’ αυτό ο «Μαρξισμός» φέτος έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να έρθουν σαν ομιλητές. 

Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι οι πυρήνες και οι φοιτητικές ομάδες να βάλουν τον «Μαρξισμό» στο κέντρο της δράσης τους. Ξεκινώντας από τα μέλη τους.  Προχωρώντας μετά στο ότι κάθε μέλος είναι σε ένα κοινωνικό χώρο και μπορεί να φέρει από αυτόν τον χώρο. Και από κει πέρα στον κόσμο που συνεργαστήκαμε στις πρωτοβουλίες για το Αρθρο 16, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, που μαζί του καταφέραμε να γεμίσουμε το Σύνταγμα στις 17 Μάρτη, από την Συμμαχία για την Υπερνομαρχία που κατόρθωσε να πάρει το 1,3% στις νομαρχιακές εκλογές δηλαδή 20.000 άνθρωποι. 

Για να φτάσουμε σε αυτή την επιτυχία ο «Μαρξισμός» χρειάζεται να γίνει γεγονός στη γειτονιά. Γεγονός είναι όταν μπαίνει η αφίσα και ο καθένας την βλέπει. Γεγονός είναι όταν μπαίνει ένα τεράστιο πανό στο σημείο που περνάνε όλοι ή όταν γίνεται μοίρασμα των υλικών του Μαρξισμού. Γεγονός είναι όταν γίνονται εξορμήσεις στις πλατείες που όλοι μαθαίνουν για τον «Μαρξισμό», το ίδιο στους εργατικούς χώρους. Και βέβαια πρέπει να γίνει ΤΟ γεγονός μέσα στις σχολές. 

Ολη αυτή η δύναμη που συγκρούεται με τη ΝΔ, που στρίμωξε το ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει να ανοίγει μάχες, για να μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά θέλει στο κέντρο της ένα κομμάτι με ξεκάθαρες ιδέες. Κι αυτό είναι η πρόκληση για μας. 


Tα θέματα των συζητήσεων

Ι. Ιμπεριαλισμός, Πόλεμος, Αντίσταση 
Λίβανος, ένα χρόνο μετά την ήττα του Ισραήλ
Αίγυπτος, το κίνημα κατά του Μουμπάρακ
Η Ιταλία μετά την Βιτσένζα
Βενεζουέλα, αντικαπιταλιστική ανταρσία στην «αυλή» των ΗΠΑ
Θεωρίες για τον Ιμπεριαλισμό
Το κίνημα σε Ανατολή και Δύση
 
ΙΙ. Οι Επαναστάσεις και οι πρωταγωνιστές τους
Η Παρισινή Κομμούνα
Η Ρώσικη Επανάσταση του 1917
Ισπανία 1936
Μάης 1968
Μαρξ
Ενγκελς
Ρόζα Λούξεμπουργκ
Λένιν
Γκράμσι
Τρότσκι
Τόνι Κλιφ
 
ΙΙΙ. Μαρξισμός - Θεωρία και Πράξη
Τι είναι Διαλεκτική;
Τι σημαίνει Αλλοτρίωση;
Η θεωρία του Ιστορικού Υλισμού
Η ιστορική αλήθεια για τα σχολικά βιβλία
Τι είναι οι κοινωνικές τάξεις
Παγκοσμιοποίηση και Εργατική Τάξη
Απο που βγαίνουν τα κέρδη;
Κεφάλαιο, ανταγωνισμός και οικονομική κρίση
Καπιταλισμός και Κερδοσκοπία
 
ΙV. Καταπίεση και Απελευθέρωση
Μαρξισμός και Γυναικεία Απελευθέρωση
Σοσιαλισμός και Ομοφυλόφιλοι
Νεανική «εγκληματικότητα» και καπιταλισμός 
Τι είναι ρατσισμός και πώς παλεύεται
Η φασιστική απειλή
 
V. H Ταξική Πάλη στην Ελλάδα
Φεντερασιόν, ΣΕΚΕ, ΚΚΕ - Οι αρχές της Αριστεράς 
Παντελής Πουλιόπουλος
Η Αντίσταση και το κίνημα της Μέσης Ανατολής
Ο Εμφύλιος Πόλεμος
40 χρόνια απο τη Χούντα
Απο την ΟΣΕ στο ΣΕΚ
Η πάλη για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα σήμερα
Εχει «νέο» πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ;
Το κίνημα των καταλήψεων
Η ριζοσπαστική Αριστερά και οι εκλογές
Η Αριστερά στα Συνδικάτα
50 χρόνια Ε.Ε -Τι σήμαιναν για την Ελλάδα;
 
VI. Αντιπαραθέσεις στα Αριστερά
Μαρξ και Μπακούνιν
Ο Τόνι Νέγκρι και οι ιδέες της Αυτονομίας
Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση
Ήταν ο «Υπαρκτός Σοσιαλισμός» κρατικός καπιταλισμός;
Οι καταρρεύσεις του 1989
Η πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα
Κούβα - η εξαίρεση;
 
VII. Tέχνη, Επιστήμη, Περιβάλλον
Επιστημονικές επαναστάσεις και κοινωνική πρόοδος - Βίοι παράλληλοι;
Υπάρχει αριστερή στροφή στον κινηματογράφο;
Κλιματική Αλλαγή - Υπάρχει λύση;
 
VIII. O δρόμος για την Επανάσταση
Το επαναστατικό κόμμα
Τα ΜΜΕ και ο επαναστατικός τύπος
Σοσιαλισμός και Δημοκρατία