Εκπαίδευση και Νεολαία
Μαθητές ενάντια στη στράτευση στα 18: «Θα τσακίσουμε αυτά τα σχέδια»

Με επιτυχία έγινε το Σάββατο 14 Απρίλη το μονοήμερο που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο Μαθητών στο Πολυτεχνείο. Οι πρωταγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος, από δεκάδες σχολεία συζήτησαν για τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό κίνημα και τις  καταλήψεις στα σχολεία κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και τη συνέχεια αυτών των μαχών. 

Το μονοήμερο ξεκίνησε με την πρώτη άμεση μάχη που έχουν να δώσουν οι μαθητές ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για στράτευση στα 18 και τη στράτευση των κοριτσιών. Την εισήγηση έκαναν η Ελπίδα Καμπάνη από το ΣΕΚ, ο Γιάννης Αθανασόπουλος από 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Παρασκευής και ο Ορέστης Ηλίας από το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων. «Το αντιπολεμικό κίνημα δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν αυτές οι επιθέσεις», τόνισε η Ελπίδα. «Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να τιμωρήσει τη νέα γενιά. Θα συνεχίσουμε κάνοντας τα σχολεία μας αντιπολεμικά ορμητήρια με στόχο να κάνουμε πατσαβούρι τα σχέδια του Μεϊμαράκη». «Θα τσακίσουμε αυτά τα σχέδια όπως τσακίσαμε την αναθεώρηση του Αρθρου 16», είπε ο Γιάννης. «Με τους αγώνες μας  όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείξαμε ότι έχουμε δύναμη να τους σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Στόχος μας είναι να γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση και να χτίσουμε μία άλλη κοινωνία για τα συμφέροντα των πολλών». «Το σχολείο μας συμμετείχε με πανώ στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη», είπε ο Ορέστης. «Αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο. Την επόμενη ημέρα τα παιδιά μέσα στις τάξεις φώναζαν «αντικαπιταλίστα» και χτύπαγαν τα χέρια τους στα θρανία. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου πήγαμε φορώντας αντιπολεμικά αυτοκόλλητα. Υπάρχει ένα νέο κίνημα μαθητών και χρειάζεται να το οργανώσουμε φτιάχνοντας ομάδες μέσα σε κάθε σχολείο». Στη συζήτηση μπήκαν πάρα πολλά ερωτήματα. «Μήπως χρειάζεται στρατός για την Αμυνα;», «Θέλουμε να καταργηθεί ο στρατός, πώς μπορεί να γίνει αυτό;» Ηταν μερικά από αυτά. 

Αμέσως μετά ακολούθησε βίντεο από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη. Στη δεύτερη συζήτηση με θέμα «Η μάχη ενάντια στη βάση του 10 στις πανελλαδικές είναι μάχη για δημόσια και δωρεάν παιδεία», την εισήγηση έκαναν ο Νίκος Σκιαδάς από την Συντονιστική κατάληψης του ΤΕΙ Ρεθύμνου και η Νίκη Παπαδοπούλου από 3ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου. «Η βάση του 10 ήταν η πρώτη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή προκειμένου να ξεκινήσει το ξεπούλημα της Δημόσιας Παιδείας» είπε ο Νίκος. «Το αποτέλεσμα ήταν  χιλιάδες παιδιά που κόπηκαν στις πανελλαδικές να στραφούν προς τις ιδιωτικές σχολές, να κλείσουν πολλά τμήματα ΤΕΙ».  Η Νίκη θύμισε τις καταλήψεις των μαθητών που ξέσπασαν αυτή τη χρονιά ενάντια στη βάση του 10. «Η κατάληψή μας είχε μεγάλη επιτυχία. Φτάσαμε να οργανώσουμε διαδήλωση μέσα στο Περιστέρι όπου ο κόσμος μας έλεγε μπράβο. Με τις μάχες μας μπορούμε να καταφέρουμε να μπαίνουμε όλοι στα πανεπιστήμια και να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία». Στη διάρκεια της συζήτησης η Ελίνα μίλησε για το πώς οργανώθηκε η κατάληψη στο σχολείο της. «Στο σχολείο μου υπάρχει επαναστατικό πνεύμα. Κάθε Δευτέρα κάναμε συνέλευση και ψηφίζαμε τη συνέχιση της κατάληψης. Είχαμε μία εφορευτική επιτροπή όπου συμμετείχαν πέντε μαθητές, δύο καθηγητές και δύο από το σύλλογο γονέων και ψηφίζαμε με κάλπη. Κάναμε κατάληψη τέσσερις εβδομάδες. Οι καθηγητές και οι γονείς ήταν μαζί μας. Οργανώναμε μαζικά κατεβάσματα στις πορείες με τα πανώ μας». 

Το τρίτο θέμα ήταν αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο Ρατσισμό, τον Εθνικισμό, την Ομοφυλοφοβία και τους Φασίστες. Την εισήγηση έκαναν ο Στέλιος Μιχαηλίδης από το Παν. Ρεθύμνου η Ελίνα Γρύλλη από το Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά και ο Μάριος Αλέξης από το 1ο ΤΕΕ Μεταξουργείου. Και σε αυτό το θέμα η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια.  Η Ελίνα τόνισε ότι οι φασίστες είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, όπως φάνηκε από την πρόσφατη προσπάθειά τους να κάψουν το βιβλίο της ιστορίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στο θέμα των φασιστών αναφέρθηκε και Μάριος, ενώ στη διάρκεια της συζητήσεις μπήκαν πολλά ερωτήματα  όπως το τι απαντάμε σε αυτούς που λένε ότι οι Αλβανοί φταίνε για την ανεργία και για  την εγκληματικότητα.

Ολοι έφυγαν ενθουσιασμένοι και με πολλά περισσότερα επιχειρήματα και  αποφασισμένοι να κερδίσουν ακόμα περισσότερους συμμαθητές στο αντιπολεμικό κίνημα και στις επαναστατικές ιδέες, οργανώνοντας τη συμμετοχή των συμμαθητών τους στο τριήμερο του Μαρξισμού 2007.