Οικονομία και Πολιτική
“Δομημένο” το σκάνδαλο με τα ομόλογα

Tο στοίχημα της κερδοσκοπίας πέφτει έξω. H ψαλίδα ανάμεσα στα μακροχρόνια ( πάνω γραμμή) και τα βραχυχρόνια επιτόκια (κάτω γραμμή) κλείνει

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αγανακτούν κάθε μέρα και περισσότερο με το μεγάλο φαγοπότι των «σύνθετων προϊόντων» των «δομημένων ομολόγων» που ρημάξανε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης παριστάνουν τις αθώες περιστερές. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε να κρύψει τίποτα ούτε να φοβηθεί τίποτα», δήλωσε ο Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο Καραμανλής μίλησε την ιδια μέρα στους ΟΝΝΕΔίτες, λέγοντας ότι η στάση της κυβέρνησης «αποτελεί παράδειγμα μηδενικής ανοχής» απέναντι στη διαφθορά. Εδώ ταιριάζει η παροιμία φωνάζει ο κλέφτης... 

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Καταρχήν για την έκταση του τζόγου με τα αποθεματικά. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 16 Απρίλη, περίπου το «40% των αποθεματικών όλων των Ταμείων, που κανονικά θα έπρεπε να είναι τοποθετημένα σε ομόλογα εγγυημένης απόδοσης στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 9,5 δις ευρώ στις 31/12/2005)»  κατέληξαν «στα δομημένα ομόλογα αμφιβόλου απόδοσης που ...δόμησε το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Δούκας σε συνεργασία με τραπεζικούς ομίλους του εσωτερικού και του εξωτερικού...». Παρακάτω το ρεπορτάζ αναφέρει «ιδιαίτερες επιδόσεις σε αυτό το παιχνίδι με την περιουσία των ασφαλισμένων σημείωσαν έξι ταμεία. Το γνωστό ΤΕΑΔΥ, το ταμείο των  εργαζόμενων σε φαρμακευτικές (ΤΕΑΥΦΕ), το Ζύθου και Ποτών (ΤΕΑΠΟΖΠ) το Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και το ΤΕΑΠΟΚΑ των (ιδίων των) εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία». Ο Τσιτουρίδης και ο Ρουσόπουλος έτρεξαν τη Δευτέρα να διαψεύσουν ότι το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων «σπάσανε» με ζημιά 25% τέτοια ομόλογα για να πληρώσουν εφάπαξ και συντάξεις. Την ίδια στιγμή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που η ΝΔ το είχε στη κορφή της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι υπέστη ζημιά 126 εκατομμυρίων ευρώ από «εναλλακτικές επενδύσεις». 

Επίσης, το ίδιο εξοργιστικές είναι κι οι λίγες λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως για το πώς στήθηκε η τσόχα για τον τζόγο, για το τρόπο δηλαδή που οι πάντες από την JP Morgan μέχρι την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή τσιμπούσαν τις παχυλές  τους προμήθειες πουλώντας και ξαναπουλώντας το «κρυφό ομόλογο» σε εταιρείες και μεσάζοντες από το Λονδίνο στο Μόναχο από κει στην Κύπρο και την Αθήνα μέχρι τα αναπόφευκτα Νησιά Κάϊμαν.  Ο ένας πουλούσε στον άλλο υπερτιμολογημένα το ομόλογο και όλοι μαζί πίνανε στην υγειά του κορόϊδου, των ασφαλισμένων δηλαδή. Τα Ταμεία έχασαν 22.540.000 εκατ ευρώ μόνο από την μεσολάβηση της North Asset Management του Παπαμαρκάκη και της Ακρόπολης, χώρια την προμήθεια της JP Morgan. Και μιλάμε μόνο για ένα από τα «δομημένα ομόλογα» που άρχισαν να αγοράζουν τα ταμεία –και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια. 

Τώρα, ο Αλογοσκούφης, ο Δούκας και οι υπόλοιποι προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη αυτού του σκανδάλου επιστρατεύοντας το ένα μετά το άλλο τα πιο εξοργιστικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, λένε, ότι το ελληνικό δημόσιο ωφελήθηκε από τη σύμβαση με την JP Morgan αφού δανείστηκε τα 280 εκατομμύρια ευρώ, με χαμηλότερο επιτόκιο –κατά 16 μονάδες. Εμείς, λένε, κάναμε σωστά τη δουλειά μας, από κει και πέρα για το αν έχασαν τα ταμεία φταίνε οι «αδαείς» διοικήσεις τους και κάποιοι «άπληστοι χρηματιστές» σύμφωνα με εκφράσεις του Αλογοσκούφη. Είναι πραγματικά πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που βλέπουνε τον ιδρώτα τους να γίνεται φτερά, οι υπουργοί της ΝΔ να απαντάνε περίπου με το «ας προσέχατε». 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταθέτει στη βουλή την τροπολογία για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των ταμείων, που υποτίθεται θα τα «θωρακίσει» για να μην κάνουν τα ίδια «λάθη». Κι αυτή είναι μια πρόκληση. Μια πενταμελής επιτροπή που ορίζεται από το υπουργείο θα επιλέγει τις διοικήσεις των ταμείων (πλην ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας θα έχουν βέτο στην επιλογή του υποψηφίου. Δηλαδή,  οι «θεσμοί» που δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν τα ταμεία από τη λεηλασία θα τους εξασφαλίσουν την «επαρκή» και «χρηστή διοίκηση». 

Τα ασφαλιστικά ταμεία, λέει η προπαγάνδα που επιστρατεύει η κυβέρνηση, έχουν πέσει θύματα των «κομματόσκυλων» και των «εργατοπατέρων» που κάθονται στις καρέκλες των διοικήσεων. Αυτό που τους χρειάζεται είναι «άνθρωποι της αγοράς».  Λες και δεν είναι η βουτιά στη τελευταία λέξη της «αγοράς» -των στοιχημάτων που στήνουν οι διεθνείς κερδοσκόποι με τα διάφορα «σύνθετα ομόλογα»- που οδήγησαν στη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων. Η ατζέντα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» του Καραμανλή και στο ασφαλιστικό, σε αυτή την κατεύθυνση οδήγησε. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χρειάζονται περισσότερους «ανθρώπους της αγοράς». Χρειάζεται να απεμπλακούν από τον εναγκαλισμό αυτής της κερδοσκοπικής συμμορίας των γιάπηδων και των τραπεζιτών. Η περιουσία τους, είναι οι εισφορές των εργαζόμενων. Αυτοί πρέπει να τη διαχειριστούν. Αντί για διοικητικά συμβούλια γεμάτα εκπροσώπους των τραπεζιτών και γραφειοκράτες της κυβέρνησης, είναι καιρός να διεκδικήσουμε η διοίκηση των ταμείων και η διαχείριση της περιουσίας τους να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων. Ξέρουμε πολύ καλύτερα να τα διαχειριζόμαστε προς όφελος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων κι όλης της κοινωνίας. Με αυτή την προοπτική να βγούμε στην απεργία και τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς που θα έχει σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα» και στις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που υπόσχεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ.