Εκπαίδευση και Νεολαία
Nα φράξουμε το δρόμο στην υστερία του Πολύδωρα

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη η Αστυνομία έδειξε για ακόμα μια φορά το σκληρότερο πρόσωπο της καταστολής. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 4/5 οι πραίτoρες του Πολύδωρα προχώρησαν στη σύλληψη του φοιτητή του ΑΠΘ Π.Κ. με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επεισόδια τα οποία συνέβησαν αρκετά μακριά από το σημείο όπου έγινε η σύλληψη. Ως μοναδικό στοιχείο για να στηριχτεί αυτή η κατηγορία ήταν ότι ο συλληφθεις φορούσε παπούτσια ίδιου χρώματος με άτομο το οποίο η Aστυνομία υποψιάζεται ότι είχε πάρει μέρος στα επεισόδια, γεγονός εξωφρενικό ακόμα και για τις περιόδους της πιο σκληρής δεξιάς.   

Η ασυδοσία της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες καθώς την Τρίτη βγήκε εναντίον του Π. καταδικαστική απόφαση φυλάκισης μέχρι τη δίκη (περίοδος που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 18 μήνες) παρόλο που όλες αυτές τις μέρες πάνω από 20 άτομα παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στον Εισαγγελέα διαβεβαιώνοντας ότι την στιγμή των επεισοδίων ο Π. βρισκόταν σε άλλο σημείο ενώ υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τον εν λόγω ισχυρισμό.

Το γεγονός ότι ο φοιτητής είχε συλληφθεί και αθωωθεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 8/3 (ήταν η πορεία που είχε χτυπηθεί σκληρά και απρόκλητα από τα ΜΑΤ και σχεδόν 50 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί εκείνη την ημέρα με ψεύτικες κατηγορίες) σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση που ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο προσπάθησε σκληρά να ξεπουλήσει τα Πανεπιστήμια σε ιδιώτες και απέτυχε λόγω του κινήματος που ξεσηκώθηκε με καταλήψεις και διαδηλώσεις, προσπαθεί παράλληλα να ποινικοποιήσει αγωνιστές αυτού του κινήματος και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την αντίσταση του κόσμου με τρομοκρατικές μεθόδους αλά Μπους και αλά Σαρκοζύ.

Το γεγονός ότι αμέσως μόλις μαθεύτηκε η απόφαση εις βάρος του Π. οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή καθηγητών του ΑΠΘ και συνδικαλιστών της ΕΔΟΘ που καταδίκασε την ασυδοσία της Αστυνομίας δείχνει ότι το κίνημα δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει αυτή η επίθεση. Ήδη την Πέμπτη 10/5 πραγματοποιήθηκε πορεία συμπαράστασης με τη συμμετοχή σχεδόν 300 ατόμων και την Παρασκευή συγκέντρωση παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια. Επόμενος σταθμός, η απεργιακή πορεία στις 15 Μάη όπου θα διαδηλώσουμε όχι μόνο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης αλλά και ενάντια στην προσπάθεια καταστολής του κινήματος. Θέλουμε τα συνδικάτα να γίνουν πιο ζωτικό κομμάτι αυτής της μάχης γιατί πιστεύουμε ότι μαζί θα τους τσακίσουμε φοιτητές και εργάτες!  

Νίκος Τουρνάς
ΣΕΚ Θεσσαλονίκης