Διεθνή
ΗΠΑ: Σε νέα κρίση ο Τραμπ

Μια ακόμη ψηφοφορία για το σύστημα υγείας ίσως γινόταν στην αμερικάνικη Γερουσία, την Τρίτη καθώς η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο Τυπογραφείο. Η ψηφοφορία είχε ήδη εξελίχθεί σε ένα φιάσκο για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους με δύο αλλεπάλληλες αποτυχίες την περασμένη βδομάδα που ανάγκασαν τον Αμερικάνο πρόεδρο να πει στους γερουσιαστές να μη φύγουν για διακοπές τον Αύγουστο αν δεν «τελειώσουν τη δουλειά».

Το ζήτημα που καίει τον Τραμπ είναι η κατάργηση του Ομπάμακερ, του συστήματος ασφάλισης και υγειονομικής κάλυψης που πέρασε ο Ομπάμα το 2010. Για τους Ρεπουμπλικάνους, το Ομπάμακερ είχε γίνει κόκκινο πανί και κεντρικό ζήτημα στις αντιδραστικές διαδηλώσεις που καλούσε το συντηρητικό «Κόμμα του Τσαγιού» πριν την ανατολή του άστρου του Τραμπ. Υποτίθεται πως ήταν ένα σύστημα «σοσιαλιστικό» που παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες των Αμερικανών αφού τους υποχρεώνει να ασφαλίζονται, αλλά και αυξάνει τη φορολογία σπαταλώντας δημόσιο χρήμα.

Το σύστημα του Ομάμα δεν έχει ίχνος από σοσιαλισμό. Αντίθετα, οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν, μιας και το κράτος τις επιδοτεί έμμεσα. Αυτό που έκανε το σύστημα του Ομπάμα ήταν να επιβάλει κάποιες υποχρεώσεις ασφάλισης στους εργοδότες αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους, μιας και το σύστημα στις ΗΠΑ ήταν (και συνεχίζει) τόσο ξεχαρβαλωμένο που είναι η μόνη βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα που βλέπει το μέσο όρο επιβίωσης να πέφτει αντί να αυξάνει. 

Ανασφάλιστοι

Είναι επίσης η μόνη από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη με τόσο μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων και μισοανασφάλιστων. Ενώ την ίδια στιγμή, ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ ρέει προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις φαρμακευτικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα το Ομπάμακερ περιλάμβανε και κάποια κονδύλια ενίσχυσης του Μέντικερ, του συστήματος που παρέχει μια ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη στους πιο φτωχούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν όλοι σύμφωνοι ότι θέλουν να τελειώνουν με το Ομπάμακερ, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποια εναλλακτική λύση. Έτσι, ενώ άνοιξαν το δρόμο από τη Βουλή την περασμένη Άνοιξη, όταν το ζήτημα έφτασε στη Γερουσία δεν ήξεραν ακριβώς τι ψηφίζουν. Ο επικεφαλής τους στη Γερουσία προσπαθούσε να συνθέσει τις απόψεις αλλά δεν κατάφερε να βγάλει πλειοψηφία. Δεν τους λείπουν τα νούμερα, έχουν 52 έναντι 48 Δημοκρατικών. Όμως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι 12% του κόσμου συμφωνεί με το σύστημα υγείας που έβαζαν σε ψηφοφορία. Όταν παραδέχτηκαν την ήττα τους, ο Τραμπ παρενέβη κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την τρέλα. Πρότεινε να ψηφίσουν την κατάργηση του Ομπάμακερ χωρίς να βάλουν τίποτα άλλο στη θέση τους. «Στο μέλλον θα φτιάξουμε ένα εκπληκτικό ασφαλιστικό σύστημα», ήταν η εγγύηση του προέδρου. Σε μια τέτοια περίπτωση 20-30 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν ξεκρέμαστοι και χωρίς καμιά ασφαλιστική κάλυψη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα κινήματα στους δρόμους και τις γειτονιές ήταν αυτά που είχαν σταματήσει την επιθετικότητα του «Κόμματος του Τσαγιού». Τα ίδια κινήματα ήταν που είχαν αναγκάσει τον Ομπάμα να κάνει κάποιες συμβολικές κινήσεις στο Ομπάμακερ. Χρήστες υγείας, κινήματα αναπήρων, χρόνια πασχόντων, νοσηλευτών, νοσηλευτριών και άλλων εργαζομένων στην υγεία βρίκονται και σήμερα επί ποδός πολέμου ενάντια στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να τα διαλύσουν όλα. Και ένα ακόμη φιάσκο στη Γερουσία θα είναι η καλύτερη ενθάρρυνση για τον κόσμο που το παλεύει στους δρόμους.