Γράμματα και σχόλια
Mπλακ-άουτ στο Mεταξά! E.Σ.Y. - SOS

Είχα την ατυχία να έχω κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο Μεταξά τη Δευτέρα 4 Ιούνη, την ώρα που έγινε μπλακ-άουτ. Σταμάτησε να λειτουργεί οτιδήποτε ηλεκτρικό, από το φως και τον κλιματισμό ως τα μηχανήματα του χειρουργείου. Οι γεννήτριες είχαν βγει κι αυτές εκτός λειτουργίας. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι πήρε φωτιά ο κεντρικός πίνακας και ότι το καλώδιο της γεννήτριας περνούσε κι αυτό μέσα από τον πίνακα κι έτσι κάηκε. Ο Υφυπουργός Υγείας Γιαννόπουλος που ήρθε στο νοσοκομείο έκανε προκλητικές δηλώσεις: “Το καλώδιο ή το έφαγε το ποντίκι ή έγινε ένα βραχυκύκλωμα”. Στους δημοσιογράφους που δεν επιτρεπόταν να μπουν μέσα για να πάρουν δηλώσεις, έλεγε πως όλα λειτουργούν κανονικά.

Η πραγματική κατάσταση ήταν τραγική. Δεν είναι μόνο ότι αναβλήθηκαν τα χειρουργεία της Δευτέρας και της Τρίτης. Πρόκειται για ένα τεράστιο νοσοκομείο με χιλιάδες ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι με βαριές αρρώστιες. Το γεγονός ότι το ρεύμα κόπηκε μέρα δεν επέτρεψε αμέσως να φανεί το πρόβλημα. Ομως οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην εντατική έμειναν ξαφνικά χωρίς υποστήριξη από οξυγόνο και από μηχανήματα. Τα χειρουργεία συνεχίστηκαν με πρωτόγονες συνθήκες. Μίλησα με έναν ειδικευόμενο αργότερα που έτρεμε περιγράφοντας ότι ένα χειρουργείο συνεχίστηκε υπό το φως φακών. Ηταν σίγουρα θέμα τύχης ότι δεν πέθανε κανένας άνθρωπος ούτε στο χειρουργείο, ούτε στην εντατική. Ομως κανείς δεν ξέρει τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσουν άνθρωποι που διέκοψαν την αιμοκάθαρσή τους ή σταμάτησαν τη χημειοθεραπεία στη μέση.

Δεν ήταν όμως μόνο θέμα τύχης, αλλά και φιλότιμου. Ολοι οι εργαζόμενοι μπήκαν αμέσως στην εντατική και τα χειρουργεία, προσπαθώντας να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν, κάνοντας μέχρι και αέρα στους ασθενείς με βεντάλιες.

Ο Αβραμόπουλος ήρθε κι αυτός να “δείξει το ενδιαφέρον” του στο Μεταξά. Ο ίδιος ο υπεύθυνος για την παραλίγο τραγωδία. Η αιτία όλης αυτής της ιστορίας λέγεται ιδιωτικοποίηση. Τη συντήρηση του κτιρίου και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων την έχουν αναλάβει ιδιώτες. Εχουν διώξει όλους τους παλιούς εργαζόμενους και ο μοναδικός πτυχιούχος ηλεκτρολόγος έχει πάει για να καλύψει τις ανάγκες στο Αττικό. Ετσι όχι μόνο έχουν τον έλεγχο οι ιδιώτες αλλά δεν υπάρχει κανείς για να ελέγχει τι κάνουν. Αφήνοντας τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων κυριολεκτικά στην τύχη.

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου

•*24 ωρη  απεργία της ΠOEΔHN στις 14 Iούνη, βλέπε σελ.15