Η Αριστερά
Oλοι στο Πεδίο Aρεως το Σάββατο: η Πρωτοβουλία για κοινή παρέμβαση της Pιζοσπαστικής Aριστεράς στις εκλογές

Με μαζικές αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις σε γειτονιές, εργατικούς χώρους και σχολές ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα η καμπάνια για μια ενωτική παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές. Ο πρώτος άμεσος στόχος είναι να γίνει πλατιά γνωστή η εναρκτήρια Γενική Συνέλευση   το Σάββατο 9 Ιούνη στο Πεδίο του Αρεως. 

«Την περασμένη εβδομάδα μόλις κυκλοφόρησαν οι αφίσες και τα τετρασέλιδα  με τη διακήρυξη και τις πρώτες υπογραφές των οργανωμένων και ανένταχτών αγωνιστών που στηρίζουν την πρωτοβουλία αποφασίσαμε να το ανοίξουμε όσο γίνεται πιο πλατιά», μας είπε ο Γιώργος Παπαγγελής στο Βύρωνα. «Κάναμε μία τεράστια αφισοκόλληση την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί οργανώσαμε μία πρώτη εξόρμηση στο ΜΕΤΡΟ «Ευαγγελισμός» και στην πλατεία Δεληολάνη. Πήγαμε με έμπνευση και αισιοδοξία και επιμείναμε πολύ στην κουβέντα εξηγώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θέλει να εκφράσει το κίνημα των καταλήψεων και των απεργιών. Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή. Μέσα σε δύο μέρες μοιράσαμε πολλά τετρασέλιδα, 20 άτομα δήλωσαν ότι θέλουν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και άφησαν το τηλέφωνό τους, ενώ δώσαμε 39 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης που είχε πρωτοσέλιδο την αφίσα της πρωτοβουλίας».

«Με το τετρασέλιδο της πρωτοβουλίας οργανώσαμε εξόρμηση στο Νοσοκομείο Παίδων η οποία κράτησε 3,5 ώρες με αποτέλεσμα να μιλήσουμε με πάρα πολλούς εργαζόμενους και τρεις από αυτούς να υπογράψουν το κείμενο της Eπιτροπής Πρωτοβουλίας, δηλώνοντας ανοιχτά ότι στηρίζουν αυτή την κίνηση και θέλουν να συμμετέχουν», μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης  στου Ζωγράφου. «Είναι όλος αυτός ο κόσμος που έχει δώσει τις μάχες με τις επιθέσεις του Αβραμόπουλου και ψάχνει μία διαφορετική πολιτική έκφραση.  Ενας συνδικαλιστής που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι βλέπει θετικά την παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. Στην αφισοκόλληση που κάναμε στη γειτονιά συναντήσαμε τρία μέλη της ΑΡΑΝ  και συζητήσαμε πώς θα συνεργαστούμε στη συνέχεια. Για τις 9 Ιούνη έχουμε βάλει στόχο να κινητοποιήσουμε 80 άτομα από του Ζωγράφου».  

Το ίδιο κλίμα μας μεταφέρει και η Χριστίνα Κόϊκα  για την περιοδεία στο Ιπποκράτειο. «Την Παρασκευή το πρωί κάναμε μία μεγάλη εξόρμηση όπου μπήκαμε σε όλα τα τμήματα από τις κλινικές και τα εργαστήρια μέχρι τις διοικητικές υπηρεσίες.  Αλωνίσαμε το νοσοκομείο για ένα δίωρο και συζητήσαμε κυρίως με γιατρούς και νοσηλευτές. Πολλοί εργαζόμενοι μας ρωτούσαν τι ακριβώς είναι αυτή η προσπάθεια και επτά από αυτούς υπέγραψαν και στο κείμενο στήριξης της Πρωτοβουλίας. Δύο από αυτούς ήταν φοιτητές ιατρικής που έκαναν την πρακτική τους και συμφώνησαν αμέσως όταν τους εξηγήσαμε ότι είναι μια προσπάθεια να εκφραστεί και στις εκλογές το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων, η απεργία διαρκείας των δασκάλων και γενικά το κίνημα που κατάφερε να στριμώξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Δώσαμε 20 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και πολλοί ενίσχυσαν οικονομικά την εφημερίδα που στήριξε όλες αυτές τις μάχες και τώρα συμβάλει στην προσπάθεια της ενωτικής παρέμβασης της ριζοσπαστικής αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές».    

«Στο Γαλάτσι αφισοκολλήσαμε την περιοχή από την Τετάρτη το βράδυ για να γίνει πολύ ορατή η εκδήλωση της 9 Ιούνη», μας είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ.  «Φτιάξαμε πανώ και τα βάλαμε σε διάφορα κεντρικά σημεία. Ενα στο κέντρο του Γαλατσίου, ένα στη Γκράβα, στη Φοιτητική Εστία στα Πατήσια, και στο Πολυτεχνείο, με στόχο να δώσουμε την αίσθηση ενός πολύ μεγάλου γεγονότος. Στη συνέχεια οργανώσαμε εξόρμηση στο Δημαρχείο Γαλατσίου και σε κεντρικά σημεία στη Γαλατσίου και στη Βεϊκου. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε. Εχουμε μία λίστα με 35 άτομα για να έρθουν στις 9 Ιούνη και στη συνέχεια να προχωρήσουμε για να φτιάξουμε μία τοπική επιτροπή».   

«Στα Εξάρχεια έχουν κολληθεί μέχρι στιγμής 1000 αφίσες που καλούν στο Πεδίο του Αρεως», μας είπε ο Ευγενία Κουνιάκη . «Αποφασίσαμε ότι θα ανοίξουμε τη συζήτηση για αυτή την πρωτοβουλία παντού στην περιοχή. Συμμετείχαμε και σε μία τοπική συγκέντρωση της επιτροπής κατοίκων ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Καλλιδρομίου και Πλαπούτα, όπου ο κόσμος αποφάσισε να κάνει ντου και να ρίξει τις κεραίες. Στη λαϊκή της Καλλιδρομίου το Σάββατο το πρωί το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Μοιράσαμε πολλά τετρασέλιδα δώσαμε 17 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 6 άτομα άφησαν το τηλέφωνό τους για να τους βρούμε. Πολύ συζήτηση άνοιξε και στην εξόρμηση που οργανώσαμε στους εργαζόμενους στην Εφορία Εξαρχείων».  

Kίνημα

«Την Παρασκευή το απόγευμα οργανώσαμε εξόρμηση στην πλατεία Περιβολάκι στη Νίκαια», μας είπε η Ελπίδα Καμπάνη. «Μέσα σε μιάμιση ώρα επικοινωνήσαμε με εκατοντάδες κόσμο από τη γειτονιά, που έπαιρνε το τετρασέλιδο μόλις άκουγε το σύνθημα «να μιλήσει το κίνημα σε αυτές τις εκλογές». Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι,  μετανάστες σταματούσαν και συζητούσαν μαζί μας, για την ανάγκη να χτίσουμε μία νέα ριζοσπαστική αριστερά. Μάλιστα ένας εργαζόμενος που ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ χρόνια, μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το ξαναψηφίσει. Δώσαμε 16 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 11 άτομα άφησαν το τηλέφωνο τους».     

Το πρωί της ίδιας μέρας στο Δήμο Κορυδαλλού έγινε περιοδεία με τα τετρασέλιδα και την Εργατική Αλληλεγγύη που καλούσαν στο Πεδίο το Αρεως. «Σε όλα τα γραφεία που πήγαμε οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν την Πρωτοβουλία για τη συμμετοχή της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές με ενθουσιασμό», μας είπε η Χρύσα Μπαλωμένου . «Πολλοί δήλωναν ότι είναι πολύ καλή η προσπάθεια και ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες. Τρεις εργαζόμενοι του Δήμου υπέγραψαν στο κείμενο της Πρωτοβουλίας». 

Στις σχολές η πρωτοβουλία για μία ενωτική παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές έχει αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά με τη μορφή της κοινής δράσης των κομματιών της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Την Δευτέρα το πρωί μέλη της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και των ΕΑΑΚ στήσαμε ένα κοινό τραπεζάκι της πρωτοβουλίας για την εκλογική κάθοδο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και κάναμε κοινή εξόρμηση», μας είπε ο Δημήτρης Κουτσουρής από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Παντείου. «Στη συνέχεια μπαίναμε μέσα στα τμήματα και καλούσαμε τους συμφοιτητές μας στη Μεγάλη Γενική Συνέλευση στις 9 Ιούνη, σαν τη συνέχεια των μαχών που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το μεσημέρι φτιάξαμε πανώ για να το κρεμάσουμε στη σχολή ενώ τις επόμενες μέρες συζητάμε να οργανώσουμε μία κοινή εκδήλωση στη σχολή».