Διεθνή
Στα πρόθυρα ενός νέου “ψυχρού πολέμου”

Πριν από δυο χρόνια ο Τόνι Μπλερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, εγκαινίασε, εν όψει της συνόδου των G8 στον Γκλενιγκλες της Σκωτίας, μια νέα ταχτική για την αντιμετώπιση των μαζικών κινητοποιήσεων: την παραπλάνηση του κόσμου με ψέματα και την “απαγωγή” της οργάνωσης των κινητοποιήσεων μέσα από ένα δίκτυο συντηρητικών μη-κυβερνητικών  οργανώσεων, φιλικών προς την κυβέρνηση καλλιτεχνών και πουλημένων ΜΜΕ. Η ατζέντα της συνόδου κορυφής των G8 στο Γκλένιγκλες ήταν, σύμφωνα με την επίσημη προπαγάνδα του Μπλερ, η καταπολέμηση της φτώχειας στον “Γ’ Κόσμο”. Τα “σοβαρά” ΜΜΕ περιέγραφαν τότε όλο καμάρι το σχέδιο του Μπλερ αναλύοντας τα ποσά που υποτίθεται ότι θα χαρίζονταν στις φτωχές χώρες και το χρονοδιάγραμμα  των “δωρεών”. Ο κόσμος, βέβαια, δεν το έχαψε: τα αντιπολεμικά συνθήματα και οι πικέτες που απαιτούσαν από τον Μπους και τον Μπλέρ να φύγουν από το Ιράκ έκαναν θραύση στο Γκλένιγκλες -όσο και αν υμνούσε με τα τραγουδάκια του τους “πλανητάρχες” ο Μπόνο.        

 Φέτος η Μέρκελ ανακάλυψε έναν νέο “ιερό” σκοπό: την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή τη φορά, όμως, τα ψέματα είναι ακόμα πιο δύσκολο να περάσουν. Για δύο λόγους.

 Πρώτα’ απ’ όλα γιατί τα ψέματα του Γκλενιγκλες έχουν αρχίσει ήδη να αποκαλύπτονται. Οι ίδιες οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις που στήριξαν τότε τον Μπλερ διαμαρτύρονται τώρα γιατί, δυο χρόνια μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει για την παραγραφή των χρεών των φτωχών χωρών. Μόλις έφυγαν από το Γκλένιγκλες οι πλανητάρχες πέταξαν απλά και τα ποσά και τα  χρονοδιαγράμματα στα σκουπίδια...

 Ο δεύτερος λόγος, είναι οι ίδιοι οι καυγάδες ανάμεσα στους G8 που βγαίνουν αυτές τις μέρες καθημερινά στο φως τις δημοσιότητας. Τις προηγούμενες βδομάδες ήταν ο καυγάς ανάμεσα  στις ΗΠΑ και την Μέρκελ για το προσχέδιο του κειμένου για την  κλιματική αλλαγή -ένας καυγάς που ήρθε στην δημοσιότητα μέσα  από μια σειρά από άγριες επιστολές που “διέρρευσαν” στον τύπο. Το μεγαλύτερο “αγκάθι” όμως στις συνομιλίες του Χάιλιγκενταμ θα είναι δίχως αμφιβολία ή νέα πυρηνική ένταση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ρωσία από την μια και τις ΗΠΑ και την ΕΕ από την άλλη.

Οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν μια σειρά νέων πυρηνικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία -δυο χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Ρωσία. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι αυτοί χρειάζονται για την αναχαίτιση της ..ιρανικής απειλής. Οι πύραυλοι, όμως, δεν κοιτάνε προς την Τεχεράνη, αλλά προς την Μόσχα. Ο Πούτιν, όπως ήταν αναμενόμενο,  απάντησε σε αυτή την νέα ψυχροπολεμική κλιμάκωση -όχι μόνο με λόγια αλλά και σε “είδος”: μπλόκαρε με εμπάργκο τις εξαγωγές κρέατος της Πολωνίας προς την Ρωσία, διέλυσε την σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στην Σαμάρα, απείλησε με ενεργιακό αποκλεισμό τις χώρες που συμμαχούν με την Πολωνία και την Τσεχία και ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης αντιβαλιστικών πυραύλων -όπλων που έχουν απαγορευτεί από τις διεθνείς συνθήκες την δεκαετία του 1990. Βέβαια η Ρωσία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταπατάει την συνθήκη αυτή. Εχει προηγηθεί ήδη, πριν μερικά χρόνια, η Αμερική  του Μπους...

Παζάρι

Οι καυγάδες αυτοί δείχνουν ανάγλυφα το πραγματικό πρόσωπο των G8. Δεν πρόκειται για μια σύνοδο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας αλλά για ένα μάζεμα των πιο ισχυρών, πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών ηγετών της γης που συναντιούνται για να στήσουν συμμαχίες, να ανταλλάξουν εκβιασμούς και να επανακαθορίσουν μεταξύ τους σχέσεις, όρια και σφαίρες επιρροής. Πίσω από τα χαμόγελα, τα κοινά ανακοινωθέντα και τις χειραψίες οι σύνοδοι των G8 ήταν πάντοτε ένα άγριο παζάρι -η πηγή και όχι η λύση στα δεινά της ανθρωπότητας.

Σήμερα το παζάρι αυτό θυμίζει όλο και περισσότερο ρινγκ πυγμαχίας, με τις γροθιές να ανταλλάσσονται ολοένα και πιο ανοιχτά και δημόσια ανάμεσα στους “συνομιλητές”. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο: το 2001 ο Μπους εγκανίασε τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” -δηλαδή έναν πόλεμο για την εμπέδωση της παγκόσμιας κυριαρχίας της “μοναδικής υπερδύναμης”. Ο πόλεμος, όμως, γύρισε μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στα  σοκάκια της Βαγδάτης, στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, στις νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν. Η επίδειξη δύναμης μετατράπηκε σε επίδειξη αδυναμίας. Και ο σεβασμός απέναντι στην “υπερδύναμη” σε ανταρσία, ανοιχτούς καυγάδες, ψυχροπολεμικές εντάσεις και νέες πυρηνικές απειλές για τον πλανήτη.

 Ο Μπους, ο Μπλέρ, η Μπέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Πούτιν και οι άλλοι “μεγάλοι” που συναντιώνται στο Χαίλιγκενταμ δεν δίνουν δεκάρα ούτε για την φτώχεια, ούτε για την κλιματική αλλαγή, ούτε για το AIDS. Τα δεινά των απλών ανθρώπων τους είναι παντελώς αδιάφορα. Είναι μια συμμορία αδίστακτων ληστών και δολοφόνων. Για αυτό θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους, όπου και αν πάνε για να συνεδριάσουν.

Μόνο ένας αφελής θα εναπόθετε τις ελπίδες της ανθρωπότητας σε μια συμμορία αδίστακτων ληστών σαν τον Μπους, τον Μπλέρ, την Μέρκελ ή τον Πούτιν. Και όπως έχουμε δείξει, χρόνια τώρα με τις μαζικές μας κινητοποιήσεις -από την Γένοβα μέχρι το Ρόστοκ- δεν είμαστε καθόλου αφελείς.