Εργατικό κίνημα
Nηπιαγωγεία, Δημοτικά, TEE: O αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται

EKΛOΓEΣ ΣTOYΣ ΣYΛΛOΓOYΣ

Χανιά

Στις 31 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν η  τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου δασκάλων στα Χανιά και οι εκλογές για την ανάδειξη μελών του Δ.Σ. του συλλόγου και αντιπροσώπων στην 76η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.. Τόσο κατά τη συνέλευση, όσο και στις εκλογές οι συνάδελφοι δήλωσαν αποφασισμένοι για νέους αγώνες. Στη γενική συνέλευση, ψηφίσαμε ως πρόταση του συλλόγου να προχωρήσει η Δ.Ο.Ε. στη 7η εβδομάδα της απεργίας μας από τη νέα σχολική χρονιά. 

Στις εκλογές οι δυνάμεις που όλη τη χρονιά στήριξαν την απεργία και τους αγώνες του κλάδου κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους.

 Για το Δ.Σ. πήραν ΠΑ.Σ.Κ. 396 (350 στις τελευταίες εκλογές το 2005) και 3 έδρες. Ε.Α.Κ. 324 (από 343) και 3 έδρες, Δ.Α.Κ.Ε. 258 (από 249) και 2 έδρες Ε.Σ.Α.Κ. 105( από 127) και 2 έδρες, Αγωνιστικές Κινήσεις 25 (κατέβηκαν για πρώτη φορά). Για αντιπροσώπους στη Δ.Ο.Ε. ΠΑ.Σ.Κ. 382 (από 342) και 4 αντιπροσώπους, Ε.Α.Κ. 322 (από 341) και 4 αντιπροσώπους, Δ.Α.Κ.Ε. 252 (από 238) και 3 αντιπροσώπους, Ε.Σ.Α.Κ. 112 (από 133) και 1 αντιπρόσωπο, Αγωνιστικές Κινήσεις 32.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων υποστηρίζουν την αγωνιστική προοπτική του κλάδου, πράγμα πολύτιμο για τους επόμενους μας αγώνες.

 Το σταθερό ποσοστό που διατηρεί η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εκλογικό σώμα, (κάθε χρονιά γύρω στους 300 νέους συναδέλφους έρχονται στα Χανιά) δείχνει ότι ο μαχητικός συνδικαλισμός και οι ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν σημαντική επιρροή. Η μαχητική μας στάση και η ενωτική τακτική μας, μας έκανε πόλο έλξης για πολλούς συναδέλφους. Νομίζουμε όμως ότι το ποσοστό μας  θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο μετά από τους αγώνες που  προηγήθηκαν.

 Η παρουσία της «Πρωτοβουλίας Γένοβα», ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Α.Κ. ήταν για μια ακόμη φορά σημαντική αφού ένας από τους συντρόφους της Ε.Α.Κ. που εκλέχθηκαν τόσο στο Δ.Σ. όσο και στη Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι μέλος μας. 

Από την άλλη η σταθερή πτώση τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό της Ε.Σ.Α.Κ. από το  2003 δείχνει ότι η απομονωτική τακτική της, και η απαξίωση των αγώνων και των νικών μας, μόνο σε ήττες και απομόνωση μπορεί να οδηγήσει την αριστερά. 

Το ποσοστό που η Δ.Α.Κ.Ε. παίρνει εδώ και τρία χρόνια στο σύλλογο δεν αποτελεί τόσο ένδειξη της επιρροής των δεξιών ιδεών, όσο δείγμα της έκτασης του ρουσφετιού και του μηχανισμού εξυπηρέτησης και εξαγοράς συνειδήσεων που έχει στήσει η συγκεκριμένη παράταξη από τη στιγμή που η Ν.Δ. πήρε την κυβέρνηση. Αποτελεί καθήκον μας να κερδίσουμε αυτούς τους συναδέλφους  στην προοπτική της συλλογικής διεκδίκησης και όχι της ατομικής εξυπηρέτησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μας δίνει κουράγιο, αλλά μας γεμίζει με ευθύνες προκειμένου να δουλέψουμε ώστε να κάνουμε το σύλλογο πιο δυνατό πετυχαίνοντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στους επόμενους αγώνες του κλάδου. Από την άλλη για να παλέψουμε ώστε να δυναμώσουν οι δυνάμεις του  μαχητικού συνδικαλισμού και η επαναστατική αριστερά.

Πρωτοβουλία Γένοβα δασκάλων Χανίων 


TEE ΘEΣΣAΛONIKHΣ

Περίπου 25 εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 3/6 στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης προκειμένου να συζητήσουν για τον άμεσο κίνδυνο απόλυσης που αντιμετωπίζουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. 

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται χρόνια ως ‘έκτακτοι’ συμβασιούχοι και βρίσκονταν υπό το καθεστώς ομηρίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο νόμο που μετατρέπει τα ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ όχι μόνο πετάει στο δρόμο εκατοντάδες καθηγητές πανελλαδικά μην ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους αλλά ως Υπουργείο Παιδείας αρνείται και το αυτονόητο, δηλαδή την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στον ΟΑΕΔ! Στη συζήτηση επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν.Γιαννόπουλος καθώς και εκπρόσωπος της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Η αντιμετώπιση αυτή προς τους καθηγητές είναι κομμάτι της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία που έχει σαν στόχο τη συρρίκνωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, χτυπώντας ταυτόχρονα εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους. Είναι η ίδια πολιτική που έχει σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και το Νόμο-Πλαίσιο, την απαξίωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά, την ιδιωτικοποίηση των νηπιαγωγείων. Η διάλυση των ΤΕΕ όχι μόνο αφήνει πίσω της ανέργους αλλά ταυτόχρονα σπρώχνει περισσότερα παιδιά στο δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αυτή την επίθεση. Αμέσως μετά τη συζήτηση εξόρμησαν στους δρόμους της πόλης μοιράζοντας υλικό ενημέρωσης σε περαστικούς και ήδη 900 έκτακτοι καθηγητές από όλη την Ελλάδα έχουν υπογράψει ένα κείμενο διαμαρτυρίας δημιουργώντας μια Πρωτοβουλία για να οργανώσουν τη δράση τους. Επόμενα βήματα το κλείσιμο των ΤΕΕ την τελευταία μέρα του σχολικού έτους και στη συνέχεια κινητοποιήσεις στους δρόμους με στόχο την διεκδίκηση προκηρύξεων νέων θέσεων εργασίας! Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης δε θα περάσει!

Τουρνάς Νίκος 


APIΣTOTEΛHΣ

Tακτική γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην 76η Γενική Συνέλευση της ΔOE πραγματοποιούμε την Πέμπτη 7 Iούνη τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων "Aριστοτέλης". H συνέλευσή μας θα ξεκινήσει στις 9.30πμ στο 39ο και 141ο δημοτικό σχολείο (Aχαρνών 399 και Tσούντα), ενώ οι εκλογές θα ακολουθήσουν από τις 1.30μμ έως τις 5.30μμ στον ίδιο χώρο.

H φετινή Γ.Σ. της ΔOE γίνεται μετά από μια χρονιά έκρηξης στην Eκπαίδευση. Tόσο η απεργία μας των έξι εβδομάδων όσο και οι φοιτητικές καταλήψεις έδειξαν ότι το κίνημα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό είναι δυνατό, έχει διάρκεια και μπορεί να νικάει. H απεργία μας συνέβαλε στην ανατροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 και το σπάσιμο της συναίνεσης του ΠAΣOK, ενώ προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση της NΔ που πάει για πρόωρες εκλογές χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν για τις "μεταρρυθμίσεις" της.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την κρίση της με νέες επιθέσεις στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. H νομοθετική ρύθμιση παράδοσης της προσχολικής αγωγής στους δήμους και τους ιδιώτες, που αυξάνει την πελατεία των ιδιωτικών σχολείων, διαλύει τα δημόσια νηπιαγωγεία και καταδικάζει τους νέους νηπιαγωγούς σε ελαστικές σχέσεις εργασίας. H υποβάθμιση των σχολείων με την περικοπή οργανικών θέσεων -μόνο στην A'Διεύθυνση οι οργανικές θέσεις που θα χαθούν είναι 78- με προοπτική τη νέα χρονιά να πολλαπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα. H κλοπή των ασφαλιστικών μας ταμείων και το τζογάρισμα των αποθεματικών τους. Oλα αυτά δείχνουν ότι ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει, αντίθετα τώρα είναι η στιγμή για να έχει συνέχεια.

Mπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μαυρίζοντας και απομονώνοντας στις εκλογές την παράταξη της ΔAKE που κινήθηκε ανοιχτά απεργοσπαστικά στην απεργία μας και υπονόμευσε με κάθε τρόπο τον αγώνα. Mπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια, αρνούμενοι την τακτική της ηγεσίας ΠAΣK που αγνόησε τη βάση των συναδέλφων κλείνοντας την απεργία μας αλλά και αρνούμενοι το πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευση.

Mπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του αγώνα, στηρίζοντας στις εκλογές τη ριζοσπαστική αριστερά, το χώρο δηλαδή που πρωταγωνίστησε στις μάχες της περασμένης χρονιάς. H Πρωτοβουλία ΓENOBA Eκπαιδευτικών είμαστε το κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς που πρωτοστατήσαμε για την επιτυχία της απεργία μας, στηρίξαμε τον αγώνα του φοιτητών, συνδέσαμε τα αιτήματα του κλάδου μας με τα αιτήματα του αντιπολεμικού κινήματος για να διεκδικήσουμε ότι τα κονδύλια δε θα πηγαίνουν στην συμμετοχή του Kαραμανλή στο πόλεμο αλλά στις ανάγκες των σχολείων. Eνώ τώρα προτείνουμε ότι η νέα χρονιά πρέπει να ξεκινήσει με την κήρυξη από την Γ.Σ. της ΔOE της 7η βδομάδας απεργίας μας, που μαζί με τόσους συναδέλφους του Συλλόγου μας διεκδικήσαμε τον Oκτώβρη ενάντια στο σταμάτημα της απεργίας.

Η περίοδος αναδεικνύει την ανάγκη για μια αριστερά που δεν απομονώνεται, δεν υποκύπτει στους ρεαλισμούς, που έχει εμπιστοσύνη στην δύναμη των αγώνων του κλάδου. H στάση μας σαν Πρωτοβουλία ΓENOBA το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύει ότι η φωνή μας χρειάζεται να βγει ενισχυμένη για να βγει συνολικά ενισχυμένος ο κλάδος.

Xριστίνα Λαδά
Πρωτοβουλία ΓENOBA Eκπαιδευτικών, Σύλλογος Δασκάλων "Aριστοτέλης"

*Στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας ΓENOBA συμμετέχουν οι Aνθή Aθανασούλα, Mαρία Kαλύβα, Xριστίνα Λαδά, Aγγελος Xαλίδας, Mάρθα Xριστακοπούλου