Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Aπεργία ΠOEΔHN στις 14 Iούνη

24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 14 Ιούνη και συγκέντρωση στις 11.30πμ στο Υπουργείο Υγείας αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ. Για τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά καλεί σε 6ωρη στάση 9πμ-3μμ ενώ οργανώνει σύσκεψη Δ.Σ. Σωματείων Αθήνας – Πειραιά την Παρασκευή 8 Ιουνίου και ώρα 09:30π.μ. στο Ξενοδοχείο NOVOTEL με θέμα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης . 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξαναπιάνουν το νήμα του αγώνα κόντρα στην πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας που έχει κάνει σημαία του ο Αβραμόπουλος και η κυβέρνηση της ΝΔ, την ίδια στιγμή που δεν τσιγκουνεύεται τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις. Τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, άμεση ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, όχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όχι στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και δημοκρατικές διαδικασίες στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και εκπροσώπων στα ΔΣ των νοσοκομείων.     

Οπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Οι 9.000 προσλήψεις του κου Κακλαμάνη και οι 14.000 του κου Αβραμόπουλου που θα πλημμύριζαν τα νοσοκομεία με προσωπικό είναι ευθεία πρόκληση και προσβολή στη νοημοσύνη τόσο των εργαζομένων στην Υγεία-Πρόνοια όσο και των πολιτών. Μόνιμες προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν, καθώς είναι στόχος της κυβέρνησης η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Τα ιδιωτικά συνεργεία, το επικουρικό προσωπικό, οι συμβασιούχοι, τα προγράμματα stage και το ενοικιαζόμενο προσωπικό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν αγνοώντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους συστήματος. 

Καθημερινά όλο και περισσότερες λειτουργίες περικόπτονται, τμήματα κλείνουν , κρεβάτια ΜΕΘ λιγοστεύουν, χειρουργικά τραπέζια αδρανοποιούνται προς τέρψιν και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται  και παραβιάζονται. Η ασφαλής λειτουργία για εργαζόμενους και ασθενείς έχει φτάσει στα όριά της. Το σύστημα λειτουργεί χάριν της αυτοθυσίας και της υπευθυνότητας των λειτουργών του, που έχουν αφεθεί μόνοι τους, αβοήθητοι, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».  

Τα τραγικά αποτελέσματα των περικοπών και της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία φάνηκαν πολύ καθαρά από τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Μεταξά την Δευτέρα 4/6, όταν ύστερα από πυρκαγιά στο χώρο με τις γεννήτριες το νοσοκομείο έμεινε χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ασθενείς. Οπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε ηλεκτρολόγος μηχανικός για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, που είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.  

Την προηγούμενη εβδομάδα στις 30/5, 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν και οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ  με βασικά αιτήματα προσλήψεις νέων γιατρών, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Στο Κρατικό της Νίκαιας οι γιατροί ύστερα από δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κλείσιμο της εφημερίας από τις 4/6 και ύστερα από την απειλή των κινητοποιήσεων κατάφεραν να πληρωθούν τις εφημερίες τεσσάρων μηνών. 

Τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών είναι κοινά και αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας. Η 14 Ιούνη χρειάζεται να μετατραπεί σε ημέρα πανοσοκομειακής απεργίας, γιατρών και νοσηλευτών και να στείλει έτσι το μήνυμα στον Αβραμόπουλο ότι η δικιά τους δύναμη μπορεί να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας και των ψεύτικων υποσχέσεων.