Εργατικό κίνημα
Κάτω από τα χέρια από τα Ταμεία: Εθνική Τράπεζα - Μαζική η απεργία των τραπεζοϋπάλληλων

Απεργιακή συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής, πλ. Δημαρχείου 21/9

Απεργιακή συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής, πλ. Δημαρχείου 21/9

 

Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της γραφεία στην Αιόλου την Πέμπτη 21/9, στην πλατεία Δημαρχείου στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας των εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το αιφνιδιαστικό τελεσίγραφο του διευθύνοντα σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να διακόψει την χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) που θα σημάνει τεράστια μείωση των συντάξεων και τη διάλυση του ΤΥΠΕΤ, του Ασφαλιστικού τους ταμείου. 

Η συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν όλα τα σωματεία των εργαζόμενων στην ΕΤΕ (ΣΥΤΑΤΕ – ΣΕΠΕΤΕ – ΣΣΕΤΕ) ήταν μια από τις μεγαλύτερες που είχε δει ο τραπεζικός κλάδος για πάρα πολλά χρόνια, ενώ η συμμετοχή στην απεργία στα καταστήματα της Εθνικής ξεπέρασε το 80%.

Mε πανό στην κινητοποίηση συμμετείχαν, εκτός από τα σωματεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της ΕΤΕ, το σωματείο των εργαζόμενων στο ΤΥΠΕΤ, το ΠΑΜΕ αλλά και ο “Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια”, ενώ τη στήριξή της δήλωσε η ΟΤΟΕ.

Η απεργία ταρακούνησε την διοίκηση της ΕΤΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος Φραγκιαδάκης, παρά την αρχική του άρνηση, τελικά πιέστηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των σωματείων χωρίς όμως να δώσει οποιαδήποτε πειστική απάντηση για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών των εργαζόμενων. Νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων και της εργοδοσίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 26/9. 

Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να είναι οι απώλειες για το ΛΕΠΕΤΕ. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει οδηγεί στην τελειωτική διάλυση της επικουρικής σύνταξης με αποτέλεσμα πάνω από 16.000 συνταξιούχοι της ΕΤΕ να αναγκαστούν σε μειώσεις που αγγίζουν το 50%.

Απώλειες

Στα 6,5 εκ. ευρώ θα φτάνουν οι απώλειες και για το ΤΥΠΕΤ με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί στην ουσία κάθε δυνατότητα υγειονομικής παροχής σε πάνω από 25 χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

“Για εμάς το ζήτημα που έχει προκύψει με το ΛΕΠΕΤΕ μας αφορά για έναν ακόμα λόγο, γιατί κινδυνεύει και η δουλειά μας. Με την απώλεια των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, συν το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη μεγάλα ζητήματα στην χρηματοδότηση και τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΤΥΠΕΤ, κινδυνεύουμε άμεσα με κλείσιμο”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Σήφης Μανταδάκης. “Είμαστε γύρω στους 600 εργαζόμενους πανελλαδικά που κινδυνεύουμε να μείνουμε στο δρόμο. Απέναντι στην διάλυση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός των μεγάλων πανελλαδικών κινητοποιήσεων του συνόλου των εργαζομένων. Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτές τις πολιτικές και τις επιθέσεις και όχι με αποσπασματικές κινητοποιήσεις των εκάστοτε θιγμένων. Χρειάζεται συντονισμός και μαζικότητα αλλιώς μιλάμε για μάχη χαρακωμάτων και οπισθοχώρησης”.

Πιέσεις και στην συνδικαλιστική ηγεσία των σωματείων της ΕΤΕ έβαλε η μεγάλη επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης την Πέμπτη 21/9. Την επόμενη ακριβώς μέρα συγκλήθηκε το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα ενάντια στην διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Νίκος Παπατριανταφύλλου εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ με την Πρωτοβουλία-Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση, εξήγησε πως παρά την θετική αποτίμηση της κινητοποίησης, από την μεριά της πλειοψηφίας η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νομικές ενέργειες. 

“Ενώ από την πλευρά του αγωνιστικού φάσματος των παρατάξεων μπήκε το ζήτημα της κλιμάκωσης με ενέργειες στη βάση και συνελεύσεις περιφερειακά για να διευρυνθεί το αγωνιστικό κλίμα και κανένας από την πλευρά της πλειοψηφίας δεν τόλμησε να αρνηθεί τη συνέχεια, ωστόσο επικράτησε το επιχείρημα-δικαιολογία πως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας τη συνέχεια αφού είμαστε ένα μέτωπο σωματείων, ότι χρειάζεται ενιαίος σχεδιασμός και συντονισμός και άρα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι. Από την μεριά του ΔΣ δόθηκε εξουσιοδότηση για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες επαφές και να πάμε σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων όποτε χρειαστεί.

Σχέδιο

Όπως διαφάνηκε υπάρχει ήδη διαμορφωμένο σχέδιο από την μεριά της εργοδοσίας που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές συντάξεων αλλά με ένα έξτρα βοήθημα που θα αντισταθμίζει ένα μέρος των απωλειών. 

Φυσικά είμαστε ενάντια σε κάθε είδους περικοπή αλλά επίσης ξέρουμε πολύ καλά πως τέτοιου είδους σχέδια δεν έχουν καμιά εγγύηση αλλά εξαρτώνται κάθε φορά από τα λογιστικά του ταμείου. Φέτος μπορεί να τα δώσουν, του χρόνου με οποιαδήποτε δικαιολογία μπορεί να τα σταματήσουν. Το ίδιο ισχύει με το ΤΥΠΕΤ. Η διοίκηση φέρεται να δηλώνει έτοιμη να κάνει εξαίρεση και να καλύψει τα κενά χρηματοδότησης που θα προκύψουν στο ΤΥΠΕΤ αφού δεν θέλει να ανοίξει άμεσα μέτωπο στο θέμα της υγείας, όμως ξέρουμε καλά πως αυτές οι λύσεις είναι χωρίς εγγύηση και προσωρινές. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες από την άλλη επιμένουν σε μια λογική εξαιρέσεων και επιμέρους διευθετήσεων.

Είμαστε ενάντια στη λογική των εξαιρέσεων. Το έχουμε δει και στο παρελθόν, οι κλάδοι που πίστεψαν στην λογική των εξαιρέσεων την πλήρωσαν. Οδηγήθηκαν σε πρόσκαιρες λύσεις που στη συνέχεια κατέρρευσαν πετώντας μελλοντικά τη μπάλα στην επόμενη γενιά. Η δική μας πρόταση λέει να βρεθεί λύση στο υπάρχον ταμείο που έχει χαρακτήρα κοινωνικής ασφάλισης εφόσον ενταχθούν όλοι οι νέοι εργαζόμενοι/ες με όλων των ειδών τις σχέσεις εργασίας (όπως οι νοικιασμένοι της ICAP) που από το 2006 και μετά έχουν σταματήσει να ασφαλίζονται στο ΛΕΠΕΤΕ. 

Αλλά και μέσα σε ολόκληρο τον κλάδο και μέσα στην ΟΤΟΕ πρέπει να βρεθεί συντονισμός για τα ομοειδή αιτήματα. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να λέμε πως είναι άλλη η περίπτωση του επικουρικού της Ιονικής και άλλη της Εθνικής. Όσες νομικές ή θεσμικές διαφορές και να υπάρχουν, επί της ουσίας το ζήτημα της συνταξιοδότησης και της ασφάλισης είναι το ίδιο και το αυτό. Χρειάζεται να γίνει η προσπάθεια να βρεθούν ενοποιητικά στοιχεία και να προχωρήσουμε σε κοινές κινητοποιήσεις στον κλάδο.

Ως τώρα πάντως έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα αν θα έχουμε επιθετική ενέργεια με περικοπή συντάξεων μέσα στον Οκτώβρη. Αν συμβεί αυτό προφανώς και θα έχουμε άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”, ανέφερε ο Ν. Παπατριανταφύλλου.