Γράμματα και σχόλια
Άστεγοι... καθηγητές

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας θριαμβολογεί για τη σχολική χρονιά που άρχισε «θετικά» και «χωρίς κενά», αναπληρωτές καθηγητές στις τουριστικές περιοχές μένουν άστεγοι ή μοιράζονται με συναδέλφους μικροσκοπικά δωμάτια σε θεόρατες τιμές. Στη Σαντορίνη και τη Μύκονο οι δήμαρχοι έσπευσαν να διαψεύσουν ότι υπάρχουν άστεγοι καθηγητές. Ωστόσο η –σχεδόν κυνική- έκκληση του Δημάρχου Σαντορίνης προς τους κατοίκους «υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό» (13/9), αποτελεί την επιβεβαίωση και την πιο συμπυκνωμένη περιγραφή αυτού που γίνεται στα νησιά: μπροστά στον τουρισμό, η Παιδεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία προτεραιότητα, και αν οι κάτοικοι θέλουν τις υπηρεσίες αυτές… να τις πάρουν σπίτια τους.

Μια αναπληρώτρια καθηγήτρια που μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη δίνει την ανάγλυφη περιγραφή ενός νησιού που οι καθηγητές έχουν φτάσει σε απόγνωση, βρίσκουν προσωρινές λύσεις μόνο χάρη στην καλή θέληση κάποιων κατοίκων, ενώ ο Δήμος πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο και αντιστρόφως. Φθάνοντας στο νησί, τα τηλέφωνα στο πλοίο είχαν πάρει φωτιά και οι δεκάδες καθηγητές που δεν είχαν βρει τίποτα άρχισαν να συζητούν για το ενδεχόμενο να κοιμηθούν με υπνόσακους σε παραλίες και camping, μια εικόνα που πάει κόντρα στις «διαψεύσεις». Τις επόμενες ημέρες, σε συνάντηση που διεκδίκησαν με το δήμαρχο αυτός απουσίαζε. Η ίδια μάλιστα θέλει να παραμείνει ανώνυμη καθώς και μόνο η καταγγελία των γεγονότων μπορεί να της στοιχίσει τη δυνατότητα να νοικιάσει για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Το πρόβλημα της στέγασης στις τουριστικές περιοχές δεν είναι καινούριο. Κάθε χρόνο οι αναπληρωτές καθηγητές, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι του δημοσίου που παίρνουν μεταθέσεις, αδυνατούν να βρουν σπίτια πριν τον Οκτώβριο, ενώ ξέρουν ότι θα πρέπει να τα ξενοικιάσουν μέχρι τον Απρίλιο που ξαναξεκινά η σεζόν και αρχίζουν να ψάχνουν για στέγη οι εποχιακοί εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό. Τα ήδη ψηλά νοίκια τελευταία γίνονται ακόμα πιο δυσβάσταχτα λόγω του Airbnb, της διαδικτυακής εφαρμογής που επιτρέπει την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιόκτητων σπιτιών σε τουρίστες. Η χρήση της εφαρμογής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ το ετήσιο όριο των 60 ημερών ανά ακίνητο για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση δεν τηρείται.

Αναπληρωτές

Χιλιάδες καθηγητές διασχίζουν όλη την επικράτεια κάθε χρόνο εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ενώ δεκάδες σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν ή έχουν ήδη κλείσει από τις ελλείψεις. Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που προτιμούν την παραίτηση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στη ζούγκλα της εύρεσης κατοικίας. Ο Υπ.Παιδείας Γαβρόγλου τόνισε σε συνέντευξή του ότι «αναπληρωτές θα υπάρχουν πάντα, γιατί υπάρχουν αρρώστιες, εγκυμοσύνες και άλλα έκτακτα περιστατικά που δημιουργούν κενά στα σχολεία», αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες που έκαναν φέτος το υπουργείο να προσλάβει 15 χιλιάδες αναπληρωτές και ούτε έναν μόνιμο: τις μνημονιακές απαιτήσεις που διαλύουν χρόνια τώρα Παιδεία, Υγεία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Η πρόσληψη μονίμων μετατίθεται σύμφωνα με τον ίδιο για το «τέλος» της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή για όταν οι επιθέσεις που οδηγούν τους καθηγητές σε αυτή την κατάσταση θα έχουν «ολοκληρωθεί». 

Η μόνιμη και σταθερή εργασία με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς εκπαιδευτικών είναι η μόνη λύση ενάντια σε αυτόν τον παραλογισμό. Παράλληλα, για όσες και όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία για δουλειά, οι επιδοτήσεις ενοικίων, το άνοιγμα εστιών και λεσχών για όλους, καθώς και η επίταξη δωματίων σε ξενοδοχιακές μονάδες των περιοχών που έχουν έλλειψη ακινήτων πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου.