Συνεντεύξεις
Διεθνής Συνάντηση 14-15 Οκτώβρη: Eνάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό στην Καταλωνία

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στη Βαρκελώνη στα τέλη Αυγούστου

Ο Steve Cedar, μέλος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό στην Καταλωνία (UCFR) και του κόμματος CUP θα είναι ομιλητής στο διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ. Μίλησε στην Κατερίνα Θωίδου.

  

Πώς αντιμετωπίζετε τους φασίστες και την απειλή του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις τον περασμένο Αύγουστο στην Βαρκελώνη;

Ενώ η αναπόφευκτη άνοδος της ισλαμοφοβίας μετά τις επιθέσεις ήταν πραγματική και πολύ ανησυχητική, η απάντηση της πλειοψηφίας μεταξύ του πληθυσμού ήταν η αλληλεγγύη και η ενότητα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στη δράση που έκανε τα τελευταία χρόνια η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και  το Ρατσισμό στην Καταλονία (UCFR). 

Πρόκειται για μια ενωτική πρωτοβουλία που έχει εργαστεί σε τοπικό επίπεδο, υποστηριζόμενη από περισσότερες από 500 οργανώσεις ανάμεσά τους συνδικάτα, κόμματα, ενώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους κ.α, που έκανε κυρίως δουλειά με στόχο την εκλογική ήττα του φασιστικού κόμματος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (2015) και τον αποδεκατισμό τους από 67 σε 8 τοπικούς συμβούλους, με αποτέλεσμα οι φασίστες να μην μπορούν να οργανωθούν σε μεγάλη κλίμακα, αν και προφανώς εξακολουθούν να προσπαθούν.

Πιο πρόσφατα, η UCFR πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει καμπάνια σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και την αξιολύπητη απάντηση της κυβέρνησης στο αν θα τους δεχτεί. Μία σημαντική καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάτω από τον φιλόξενο τίτλο «Το σπίτι μας, σπίτι σας» που έγινε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ενθουσίασε όλο τον κόσμο και κατέληξε σε ένα συλλαλητήριο περίπου 200.000 ανθρώπων στη Βαρκελώνη, όπου οι ακτιβιστές της UCFR μοίρασαν χιλιάδες φυλλάδια ενάντια στην ισλαμοφοβία.

Η UCFR και άλλα τοπικά κοινωνικά κινήματα πραγματοποιούσαν όλη τη δουλειά στη βάση. Ως αποτέλεσμα, έχει διαμορφωθεί μια πλατφόρμα αυτών των κοινωνικών κινημάτων («Ανοίγουμε τα σύνορα») και η επιρροή της UCFR και των ομάδων μεταναστών και προσφύγων ήταν σημαντική. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επίσης διοργανώσει συνέδρια σχετικά με το θέμα της ισλαμοφοβίας και ίσως είναι η μόνη οργάνωση όπου υπάρχει συμμετοχή μουσουλμάνων γυναικών ακτιβιστριών, η οποία επηρέασε το ευρύτερο κίνημα. 

Τον Αύγουστο, μετά τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν αλληλεγγύη και την απόρριψη της ισλαμοφοβίας, του ρατσισμού και της παρουσίας των πολιτικών και της μοναρχίας με τα συνθήματα «Σταματήστε την ισλαμοφοβία» και «Οι πόλεμοι δικοί σας, οι θάνατοι δικοί μας». Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, η προσπάθεια των ρατσιστών να επηρεάσουν ήταν πολύ δύσκολη.

Παρόλα αυτά, η ισλαμοφοβία είναι παρούσα σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής και η μάχη συνεχίζεται για να υπερασπιστούμε τα θύματα και να ξεσηκώσουμε τις αντιδράσεις στους δρόμους, στις αγορές, στις κοινότητες και στους χώρους εργασίας. Η δουλειά μας είναι να φτάσουμε στους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί μας.

Τα κοινωνικά κινήματα μερικές φορές αισθάνονται "άνετα" στους δικούς τους χώρους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να σπάσουν τη φούσκα και να συνεργαστούν με τους ανθρώπους για να τους βοηθήσουν να αμφισβητήσουν τις φήμες και τα ψέματα που υπάρχουν για τους μετανάστες και το Ισλάμ. Στην Καταλονία οι φασίστες προσπαθούν να κινητοποιηθούν γύρω από τα ζητήματα των τζαμιών, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους κατοίκους εναντίον τους. Η ισλαμοφοβία είναι το κύριο όπλο τους επί του παρόντος, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δυναμικά.

Πόσο σημαντικός είναι ο διεθνής συντονισμός των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινημάτων; Θα είσαι και φέτος ξανά στην Αθήνα για την Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση της KΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη στην Αθήνα; 

Είναι απολύτως απαραίτητο να οικοδομήσουμε διεθνή αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα. Οι φασίστες στις διαφορετικές μεταμφιέσεις τους προσπαθούν να οργανώσουν την παγκόσμια διάσταση, εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν ελάχιστες διεθνείς σχέσεις, κυρίως επειδή οι ακτιβιστές ασχολούνται έντονα με τις τοπικές πρωτοβουλίες τους. Η διεθνοποίηση του κινήματός μας είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ναι, θα είναι τιμή να εκπροσωπήσω το UCFR και φέτος στην Αθήνα. Πέρυσι μπορέσαμε να κάνουμε πολλές επαφές, που είχαν ως αποτέλεσμα μια επίσκεψη στο συνέδριό μας στη Βαρκελώνη από έναν Ολλανδό σύντροφο, που μίλησε για την ισλαμοφοβία, καθώς και βιντεοσκοπημένα μηνύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. 

Ο οργανωμένος φασισμός στην Καταλονία ή την Ισπανία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Χρυσή Αυγή. Αλλά σε μια κατακερματισμένη κοινωνία, όπως τη βιώνουμε εδώ στην Καταλονία αυτές και τις επόμενες ημέρες και μήνες, οι φασίστες προσπαθούν να οργανωθούν όπου μπορούν. Έχουμε όλες τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες των σχέσεων των τοπικών φασιστών με τη Χρυσή Αυγή και έχουμε δημοσιεύσει φυλλάδια που τους δείχνουν μαζί, κάνοντας τη σύνδεση και αποκαλύπτοντάς τους.

Το πρόβλημα είναι να πείσουμε το αντιφασιστικό κίνημα για τα πλεονεκτήματα μιας ενωμένης καμπάνιας κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη του παραδείγματος και όχι με στείρες συζητήσεις, με την ενεργό δράση κατά ρατσιστικών ή ομοφοβικών επιθέσεων και με την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων δημοκρατικών δυνάμεων. Ορισμένα τμήματα του κινήματος πιστεύουν ότι η πίεση στους θεσμούς να ενεργούν κατά του φασισμού είναι "συνεργασία". Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενωμένη στρατηγική είναι πιο αποτελεσματική και κινητοποιεί πολλούς περισσότερους ανθρώπους. 

Η καθημερινή δουλειά δεν γίνεται από τους "antifa" αλλά από τους ανθρώπους που εργάζονται σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Η μαζική κινητοποίηση είναι το ζήτημα και ο μόνος τρόπος για να οικοδομηθεί είναι να κερδίσεις υπομονετικά τους ανθρώπους σε μια ενιαία στρατηγική.

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Καταλονία λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη;

Είναι ακόμα άγνωστο αν το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί. Η ισπανική κυβέρνηση πολιορκεί την καταλανική κυβέρνηση, συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους του τοπικού υπουργείου Οικονομικών, προχωρά σε κατάσχεση υλικού από ακτιβιστές στους δρόμους και εκατομμύρια εκλογικών δελτίων και φυλλαδίων από εκτυπωτές, παρεμβαίνει σε ιδιωτικά e-mail και κυβερνητικούς ιστότοπους, στέλνει 700 δημάρχους στη δικαιοσύνη, στέλνει την αστυνομία πόλεων και την εθνική αστυνομία στους δρόμους, με το επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. 

Την Τετάρτη προσπάθησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία του CUP, που είναι το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά απέτυχαν μετά από μια αυθόρμητη διαμαρτυρία αρκετών χιλιάδων ατόμων για δέκα ώρες σε μια από τις πολλές μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Καταλονία εκείνο το βράδυ από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

Η καταστολή της κυβέρνησης ξύπνησε σίγουρα τη συνείδηση ​​της πλειοψηφίας του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Έχει δημιουργηθεί θέμα δημοκρατίας και στους δρόμους πολλοί ηλικιωμένοι θυμούνται ξεκάθαρα τις παλιές εποχές του Φράνκο. Σαφώς, ενώ αυτό δεν είναι φασισμός, τα απομεινάρια του φρανκισμού αναβιώνουν για να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα. 

Αυτή τη στιγμή, η καταλανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει το δημοψήφισμα και ο πρόεδρος έστειλε ένα tweet χθες, ενημερώνοντας τον πληθυσμό για μια ιστοσελίδα όπου θα μπορούν να βρουν το εκλογικό τμήμα τους. Η καταλανική αστυνομία λέει ότι δεν θα παρέμβει σε περίπτωση που τη μέρα του δημοψηφίσματος υπάρχει κόσμος στα εκλογικά κέντρα.

Είναι απολύτως σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί κανείς το δημοψήφισμα και τη δημοκρατία είναι από τα κάτω. Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν χιλιάδες άνθρωποι που το προηγούμενο βράδυ, θα υπερασπιστούν τα εκλογικά τμήματα και τις κάλπες και είναι πιθανή η ειρηνική ανυπακοή κατά των φυσικών επιθέσεων από τις κρατικές δυνάμεις. Την Πέμπτη έγιναν τα πρώτα βήματα από τα πιο μαχητικά, αλλά μειοψηφικά συνδικάτα, για μια γενική απεργία, κάτι που οι μετριοπαθείς ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων της πλειοψηφίας θα είναι πολύ απρόθυμες να κάνουν, αλλά όλα εξαρτώνται από τις πιέσεις από τα κάτω που μπορεί να τους αναγκάσουν να δράσουν. 

Οι λιμενεργάτες σε όλα τα καταλανικά λιμάνια αποφάσισαν να μην εξυπηρετήσουν τα κρουαζιερόπλοια που έχει νοικιάσει η κυβέρνηση για να μεταφέρουν χιλιάδες αστυνομικούς στην Καταλονία. Οι μαζικές κινητοποιήσεις θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας, δεν είναι πλέον υπόθεση των επαγγελματιών πολιτικών αλλά του λαού ενάντια στο καταπιεστικό κράτος.