Εργατικό κίνημα
AΔΕΔΥ: Η αξιολόγηση και η απεργοσπασία δεν θα περάσουν

Κινητοποίηση ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση του Κούλη στις 10/10/14 έξω από το ΣτΕ.

Με την απεργοσπαστική τροπολογία της Γεροβασίλη που ψηφίστηκε στη Βουλή την Τετάρτη 20/9 ελπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως θα υπερπηδήσει την σχεδόν συνολική ανυπακοή των δημόσιων υπάλληλων με τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης». 

Η τροπολογία κονιορτοποιεί τις διακηρύξεις για δήθεν διαφορετική αξιολόγηση από αυτή του Μητσοτάκη, για «καλή και μη τιμωρητική αξιολόγηση», για «δημοκρατικές διαδικασίες» και διαφορετική αντίληψη για το δημόσιο. Αυτό που κάνει είναι να θεσμοθετεί ξεδιάντροπα τη διάκριση των εργαζόμενων στο δημόσιο σε απεργούς και μη, να προωθεί την απεργοσπασία με την υπόσχεση ότι θα «ανταμείψει» με θέσεις ευθύνης τους «πρόθυμους» που θα συμμετάσχουν στις «εξετάσεις», να προετοιμάσει το έδαφος για το τσεκούρωμα που επεξεργάζονται τα επιτελεία του Τσίπρα για να πετύχουν τα πλεονάσματα 3,5% του προϋπολογισμού με νέες περικοπές. Έτσι κι αλλιώς, η αξιολόγηση είναι στα προαπαιτούμενα της Τρόικας.

Είναι γελασμένη, όμως, η Γεροβασίλη αν πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει με την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας.  Είναι φανερό πως η συμμετοχή στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση ήταν πάνω από 85%. Όχι μόνο σε χώρους, όπως τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και στους δήμους και στο «στενό δημόσιο» των υπουργείων –ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις. 

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε την εμπειρία της ανταρσίας που σμπαράλιασε την αξιολόγηση του Μητσοτάκη. Και εδώ επίσης η Γεροβασίλη θα βγει γελασμένη που θεώρησε ότι αρκούν τα τεχνικά κολπάκια (όπως η παράκαμψη των «επίσημων» αξιολογόχαρτων για να μην μπορούν να τα μαζεύουν τα σωματεία) μπορεί να ξεπεράσει τη μαζική ανυπακοή. 

Με νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά το ξεκίνημα των εκβιαστικών δεκαήμερων που προβλέπει η τροπολογία Γεροβασίλη να προχωρήσουμε σε συλλογικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας-αποχής. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη στείλει στους συλλόγους έντυπο για να μοιραστεί σε όλους τους εργαζόμενους, στο οποίο να δηλώνουν «ότι συμμετέχω στην απεργία –αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης και ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως αξιολογητής ή αξιολογούμενος». Με περιοδείες γραφείο-γραφείο σε κάθε χώρο δουλειάς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει ούτε ένας που θα δώσει αξιολογόχαρτο. Αν με την προηγούμενη ανταρσία στο δημόσιο τσακίσαμε την αξιολόγηση του Μητσοτάκη που τιμωρούσε με διαθεσιμότητες, με την ίδια συλλογική ανταρσία θα σταματήσουμε και την αξιολόγηση της Γεροβασίλη που υπόσχεται να ανταμείψει τους «πρόθυμους» με θέσεις προϊσταμένων.

Kεντρική διάσταση

Ταυτόχρονα, η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να πάρει και κεντρική διάσταση σε όλο το δημόσιο. Αφορά τα νοσοκομεία, τους δήμους, τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τους διοικητικούς των ΑΕΙ. Αφορά και τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους η κυβέρνηση τυπικά εξαιρεί από αυτή τη φάση. Στα σχολεία δόθηκε το πρώτο χτύπημα στην αξιολόγηση με τη μαζική αποχή και τα μπλοκαρίσματα, γι’ αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αναβάλει την επίθεσή της –ο Γαβρόγλου ετοιμάζει τις αξιολογήσεις της «σχολικής μονάδας» για αργότερα το φθινόπωρο. Η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση πρέπει να συνδεθεί με τις άλλες μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο: με τη μάχη των προσλήψεων που έχει ήδη ξεκινήσει στα νοσοκομεία και συνεχίζεται με την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη. Με τη μάχη ενάντια στους νέους οργανισμούς των υπουργείων και τις περικοπές τους, όπως στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του ΥΠΟΙΑΝ με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις. Με τη μάχη ενάντια στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που έρχονται. Γι’ αυτό χρειάζεται, παίρνοντας απεργιακές αποφάσεις στις συνελεύσεις, να πιέσουμε άμεσα την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβούλιου για 24ωρη απεργία –άμεσα πριν ακόμα κλείσουν το πρώτο «δεκαήμερο-προθεσμία» της Γεροβασίλη– με προοπτική κλιμάκωσης. 

Από τα νοσοκομεία μέχρι την τελευταία υπηρεσία υπουργείου η απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης στους δημόσιους υπάλληλους είναι: «Γεροβασίλη, Τσίπρα ακούστε το καλά, η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά».

Κώστας Πίττας 
γραμματέας Ομοσπονδίας τ. ΥΠΑΝ


 

 Σε καταλήψεις στους χώρους διοίκησης και στις διευθύνσεις όλων των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας την Τρίτη 3 Οκτώβρη  καλεί όλες τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους μέλη της η ΑΔΕΔΥ, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα 25/9 στη σύσκεψη ενημέρωσης με τις ομοσπονδίες για το θέμα της αξιολόγησης.

Είναι η πρώτη φορά που η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απανωτές συσκέψεις πράγμα που σημαίνει ότι το κλίμα μεταξύ των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα είναι καζάνι που βράζει απέναντι στην αξιολόγηση και την τροπολογία-εκβιασμό της Γεροβασίλη. Είδαμε και από τις διάφορες τοποθετήσεις στην σύσκεψη πως η απεργία-αποχή έχει τεράστια συμμετοχή που σε διάφορους χώρους φτάνει σχεδόν το 100%. 
Στην ομιλία μου στην σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκα στο παράδειγμα του νοσοκομείου Γεννηματάς που δουλεύω. Σαν ΔΣ του σωματείου στο νοσοκομείο είχαμε αποφασίσει την Δευτέρα 25/9 να κάνουμε μια πρώτη σύσκεψη των προϊσταμένων του νοσοκομείου και την Τρίτη 26/9 να κάνουμε Γενική Συνέλευση του σωματείου. 
 
Οι προϊστάμενοι αυτές τις μέρες στοχοποιούνται και εκβιάζονται από την Γεροβασίλη, ότι δεν θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θέση τους αν συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
 
Στη σύσκεψη στο νοσοκομείο πήραν μέρος οι 57 από τους 60 προϊσταμένους του. Από τη δική μας μεριά πατώντας πάνω στις αντιφάσεις των υπόλοιπων παρατάξεων που αναγκάζονταν να έρθουν κόντρα στις πολιτικές του ηγεσίες (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΡΙΖΑ) εξηγήσαμε πόσο μνημονιακή, άδικη, νεοφιλελεύθερη είναι η αξιολόγηση και της Γεροβασίλη. Δεν θέλουμε αξιολόγηση αλλά προσλήψεις. Τονίσαμε ότι όποιος προϊστάμενος -για να μην χάσει το επίδομα των 250-300 ευρώ- πάρει μέρος στην αξιολόγηση, αυτό που τελικά θα κάνει είναι να χαντακώσει τους συναδέλφους του, άρα μιλάμε για κανιβαλισμό.
 
Καλέσαμε θαρρετά όλους να δηλώσουν ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Με δημοκρατική αλλά αυστηρή συζήτηση πείσαμε και τους λίγους αναποφάσιστους. Στο κλείσιμο της σύσκεψης, οι 57 από τους 60 προϊστάμενους του Γεννηματά αποφάσισαν ότι θα απέχουν από την αξιολόγηση. Χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση άτομο το άτομο, με το σωματείο μπροστά. Να εξηγήσουμε πως και αυτή η αξιολόγηση είναι μνημονιακής έμπνευσης, προαπαιτούμενο της Γ' αξιολόγησης.
 
Στη τοποθέτησή μου τόνισα πως στηρίζουμε την απόφαση για κινητοποιήσεις στις 3 Οκτώβρη, είναι καλή αλλά είναι λίγη. Όχι πια οικονομία δυνάμεων. Εμπρός για πανελλαδική απεργία και για την αξιολόγηση και για τις προσλήψεις και για όλα τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτή η απεργία θα μπορούσε άνετα να συμπέσει και να κουμπώσει με την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη. Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ απάντησε ότι θα δούμε αν και πότε θα πάμε σε απεργία. Εμείς δεν περιμένουμε, συνεχίζουμε σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων να οργανώνουμε με τα υλικά μας την μεγάλη απεργία στις 11 Οκτώβρη και παλεύουμε να γίνει παν-δημοσιοϋπαλληλική.
 
Χρίστος Αργύρης
Γιατρός, Δ.Σ. σωματείου εργαζόμενων Γ.Ν. Γεννηματάς