Εργατικό κίνημα
Κάτω από τα χέρια από τα Ταμεία: 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Απο προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στα ΜΜΕ

Η ώρα της απεργιακής σύγκρουσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακή δράση, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη και προσανατολίζεται για νέα 24ωρη την Πέμπτη 28/9. Την προηγούμενη μέρα συνεδρίασε το Μεικτό Συμβούλιο της Ένωσης - οι εκπρόσωποι δηλαδή από κάθε ΜΜΕ – προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή. 

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό όλους τους τελευταίους μήνες καθώς το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης, ο ΕΔΟΕΑΠ, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ταμείο ιδρύθηκε πριν μισό αιώνα από τις συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων και προσωπικού στα ΜΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και παρέχει επικουρικές συντάξεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους του. Η διοίκησή του εκλέγεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους μέλη του. Η επαπειλούμενη κατάρρευσή του ΕΔΟΕΑΠ οφείλεται κυρίως στην κατάργηση του Αγγελιόσημου, που αποτελούσε το βασικό του έσοδο. Το Αγγελιόσημο ήταν η εργοδοτική εισφορά που πλήρωναν τα αφεντικά υπέρ της ασφάλισης των εργαζομένων τους, από τα διαφημιστικά τους έσοδα.

Η στάση πληρωμών των επικουρικών συντάξεων τον Ιούλη σήμανε συναγερμό στον κλάδο. Τότε σε μια γενική συνέλευση, σπάνια σε μαζικότητα κι οργή, εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, αποφάσισαν απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Και μόνο η απόφαση για απεργία διαρκείας έφτανε να βάλει την πίεση στην κυβέρνηση. Την επόμενη κιόλας μέρα ενέκρινε τη χορήγηση δανείου μέσω του ΕΦΚΑ, που θα έδινε μια προσωρινή ανάσα στο ταμείο και θα επέτρεπε την παροχή συντάξεων και υπηρεσιών για άλλους δύο μήνες – μέχρι υποτίθεται να βρεθεί μονιμότερη λύση στις τριμερείς διαπραγματεύσεις. 

Όπως επέμεναν όμως τα πιο μαχητικά κομμάτια του κλάδου αυτή η κίνηση δεν επέτρεπε κανέναν εφησυχασμό, η απόφαση της συνέλευσης έπρεπε να μπει άμεσα σε εφαρμογή. Τόσο γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ θα βρισκόταν σύντομα ξανά στο κόκκινο, όσο και γιατί το καλύτερο όπλο στη μάχη για τη σωτηρία των κατακτήσεών σου, είναι η επίδειξη της δύναμής σου, που δεν είναι άλλη από την απεργία. Τη δυνατότητα να δίνεις στο αφεντικό να καταλάβει ότι ή θα συνεχίσει να πληρώνει την ασφάλισή σου, ή η εφημερίδα του δεν θα βγει στα περίπτερα, το τηλεοπτικό του κανάλι και το ραδιόφωνό του δεν θα εκπέμψουν, η ιστοσελίδα του δεν θα ανανεωθεί, μέχρι να κάνει πίσω. 

Μα πάνω απ' όλα γιατί η απεργία ανοίγει την πόρτα να παλέψει όλος ο κλάδος ενωμένος “για τα ταμεία μας και για τις δουλειές μας”. Το φαινόμενο της “γαλέρας” στα ΜΜΕ, τείνει να γίνει κανόνας. Χώροι εργασίας δηλαδή που οι εργοδοτικές επιθέσεις, η απληρωσιά, οι απολύσεις, οι συνδικαλιστικές διώξεις, η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, είναι καθεστώς. Και μάλιστα χειροτερεύουν σε ένα περιβάλλον όπου οι παλιές “ναυαρχίδες” του Τύπου καταρρέουν κι έρχονται νέοι αδίστακτοι μεγιστάνες να τις πάρουν στα χέρια τους, κόβοντας κι άλλο μισθούς και δικαιώματα, πετώντας κόσμο στην ανεργία. Τελευταίο κρούσμα σε μια ατελείωτη αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων, το “μαύρο” του Μαρινάκη στο Βήμα FM.

Αντιδράσεις

Αντί της άμεσης εφαρμογής της απόφασης του κλάδου και της κήρυξης απεργίας διαρκείας, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ –παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και τη δεξιά– προτίμησε να αφήσει το χρόνο να περνάει διαπραγματευόμενη με αφεντικά και κυβέρνηση και μάλιστα βάζοντας πρόταση στο τραπέζι που συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από τον ίδιο τον κόσμο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Αλλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δώσεις το δάκτυλό σου στον καρχαρία θα σου φάει ολόκληρο το χέρι. Παρότι λοιπόν συνδικαλιστική ηγεσία και εργοδότες φαινόταν να τα βρίσκουν σε ένα σχέδιο που ουσιαστικά άλλαζε τελείως το χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ –χαμηλές εισφορές για εργοδότες, συμμετοχή τους στη διοίκησή του, πρόσβαση στα ιατρικά ιστορικά των εργαζομένων, μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο με παροχές ανάλογες με τις εισφορές του ασφαλισμένου κλπ.– τώρα η εργοδοτική πλευρά μπλοκάρει τη συμφωνία με αφορμή το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η πρόταση των αφεντικών για καταβολή πόρου από τη διαφήμιση, ύψους 4%, δεν ισχύει πια, λένε, εξαιτίας του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες που θέσπισε η κυβέρνηση, ύψους 3.5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο.

Όποια κι αν είναι τα παζάρια γραφειοκρατών και εργοδοτών, η κήρυξη απεργιακού αγώνα δίνει την ευκαιρία να δοθεί η μάχη για “τα ταμεία και τις δουλειές μας” και να καθορίσει ότι και ο ΕΔΟΕΑΠ θα σωθεί και η επόμενη μέρα στα ΜΜΕ θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία πρέπει να κλιμακωθεί σε διαρκείας όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ. Και να μην αφεθεί στα χέρια της συνδικαλιστικής ηγεσίας, αλλά να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που θα καθορίσουν και το πλαίσιό της. Διαβάστε δίπλα την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, του μετωπικού σχήματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ, για την απεργία.