Εργατικό κίνημα
Nοσοκομεία 11 Οκτώβρη: Όλοι-ες στην απεργία και το συλλαλητήριο!

Στις 11 Οκτώβρη δίνει το επόμενο μεγάλο απεργιακό ραντεβού, το κίνημα των υγειονομικών, μετά τη μεγάλη πανυγειονομική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη.

Η ΠΟΕΔΗΝ για εκείνη την ημέρα έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8πμ μέχρι τη 1μμ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία όλων των άλλων πόλεων. 

Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8πμ από τα Νοσοκομεία Παίδων. Η πορεία θα διανύσει το κέντρο της Αθήνας και μια σειρά νοσοκομεία που βρίσκονται στη διαδρομή, θα περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται “στο κόκκινο” εξ' αιτίας των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης, η απεργία έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα επεισόδιο στη μακρά διαδρομή του υγειονομικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, που διεκδικεί τη σωτηρία του Ε.Σ.Υ με προσλήψεις και χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία. Ωστόσο δίπλα σε αυτές τις διεκδικήσεις έρχεται να προστεθεί η αντίσταση στα μέτρα περί αξιολόγησης που φέρνει η νέα τροπολογία της Γεροβασίλη.

Με όλες του τις δυνάμεις έχει ριχτεί στην οργάνωση της απεργίας το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, το οποίο πραγματοποιούσε συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ.Σάββας. 

“Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αναβρασμό. Το δείξαμε και στις μεγάλες διαδηλώσεις στις 8 κι 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη” μας λέει η Κατερίνα Πατρικίου, μέλους του Συντονιστικού κι εργαζόμενη στον Αγ.Σάββα. “Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του αγωνιστικού κλίματος στη δημόσια Υγεία και οργανώνουμε τα επόμενα βήματα. Τη Δευτέρα 25/9 κάνουμε συνέλευση του Συντονιστικού με βασικό ζήτημα την επιτυχία της πανυγειονομικής απεργίας στις 11 Οκτώβρη. 

Αυτό που βάζουμε μπροστά είναι γενικές συνελεύσεις κι εξορμήσεις σε κάθε νοσοκομείο για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή στην απεργία. Ήδη κυκλοφορούμε προκήρυξη και αφίσσα σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Θέλουμε η απεργία στις 11/10, να είναι η επόμενη μεγάλη δυναμική απάντηση στο υπουργείο Υγείας, που αφήνει τα νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση, αλλά κι απέναντι στην αξιολόγηση της Γεροβασίλη που επιμένει να εκβιάζει τον κόσμο του δημοσίου.

Επιτροπή αγώνα

Στον Αγ.Σάββα έχουμε ξεκινήσει εξορμήσεις στους συναδέλφους,  ορίσαμε συνέλευση στις 3 Οκτώβρη  και θα ενεργοποιήσουμε την επιτροπή αγώνα για να τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία”.

Παρόμοια είναι η εικόνα σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας. Η Κατερίνα Αγγέλη εργαζόμενη στο νοσοκομείο της Πάτρας και μέλος της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας “Νυστέρι” ΠΓΝΠ, μεταφέρει την εικόνα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα: “Το κλίμα στη συνέλευση ήταν πάρα πολύ καλό. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή τόσο εργαζομένων όσο και προϊσταμένων. Όλες οι τοποθετήσεις ήταν ενάντια στην αξιολόγηση. 

Συμφωνούσαν όλοι ότι δεν πρέπει να περάσει πρώτον γιατί ειδικά στον τομέα της Υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υλικά. Εμείς αυτό το ζούμε κάθε μέρα. Έτσι δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιολόγηση. 

Δεύτερον γιατί η αξιολόγηση γίνεται κάτω από μνημονιακές συνθήκες και κριτήρια. Δεν είναι μια αξιολόγηση που αποβλέπει στην καλυτέρευση των υπηρεσιών παροχής Υγείας, αλλά έχει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους. Αποβλέπει στο να φτιαχτεί μια δεξαμενή αξιολογημένων ως 'ανεπαρκείς' που σε πρώτο στάδιο θα χρησιμοποιηθεί για την κινητικότητα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και κανείς δεν εγγυάται ότι σε δεύτερο χρόνο δεν θα γίνουν απολύσεις. 

Τρίτον είναι πολύ σημαντικό ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη φτιάχνεται μια ομάδα στελεχικού δυναμικού με απεργοσπαστικό ρόλο.

Ήταν πολύ καλή η τοποθέτηση των προϊσταμένων στη συνέλευση ότι 'δεν είμαστε σε θέση να βαθμολογήσουμε συνάδελφο κάτω από άριστα όταν π.χ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού καλείς εργαζόμενο στο σπίτι του για να του κόψεις το ρεπό και δεν αρνείται κανείς.

Μαζική αποστολή

Η απόφαση για στήριξη της απεργίας ήταν ομόφωνη. Αποφασίστηκε μετά από πρόταση της παράταξης  «Νυστέρι» η συγκρότηση απεργιακής επιτροπής για να οργανώσει την επιτυχία της απεργίας και στις 11 Οκτώβρη ετοιμαζόμαστε για μια μαζική αποστολή στην απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας”.

“Η πανυγειονομική απεργία στις 11/10 πρέπει να γίνει σεισμός που θα δείξει στην κυβέρνηση ότι ΔΕΝ θα γίνουμε θυσία στα προαπαιτούμενα και τα πλεονάσματά τους” λέει σε προκήρυξή του το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. “Να σημάνει συναγερμός σε κάθε νοσοκομείο, με συνελεύσεις, εξορμήσεις, συζητήσεις, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και οργάνωση της περιφρούρησης της απεργίας και χτυπήματος των μηχανισμών της απεργοσπασίας, με μαζική συμμετοχή στα πούλμαν από την περιφέρεια, για την επιτυχία της απεργίας και της πανελλαδικής συγκέντρωσης, σαν ένα ακόμα βήμα για να επιβάλουμε την απεργιακή συνέχεια και την πανεργατική κλιμάκωση”. 

Προσπάθεια των αγωνιστών και των αγωνιστριών του Συντονιστικού είναι η απεργία της 11ης Οκτώβρη να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου που παλεύουν ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών. 

“Διεκδικούμε από τα συνδικάτα μας να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στις προκλήσεις κυβέρνησης και δανειστών” επισημαίνουν. “Ήδη το ΓΣ έχει εξουσιοδοτήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία, χρειάζεται να μετατρέψει την 11/10 σε πανδημσιουπαλληλική απεργία. Κάθε κομμάτι του δημοσίου, κάθε ομοσπονδία και πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει και μπορεί να μπει σε αυτό το απεργιακό μέτωπο για μόνιμη και σταθερή εργασία, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών” τονίζει το κάλεσμα του Συντονιστικού και συνεχίζει: 

“Ο Τσίπρας συνεχίζει να μιλά για το δικό του “success story” και για επιστροφή στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που προωθεί άμεσα την εφαρμογή σκληρών μέτρων, προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, τον συνδικαλιστικό νόμο που θα βάζει εμπόδια στις απεργίες, τον επανυπολογισμό και άρα τις μειώσεις συντάξεων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την υλοποίηση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

Την ίδια ώρα που θέλει να δέσει χειροπόδαρα με τα σφιχτά λουριά της αξιολόγησης τους εργαζόμενους, η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Για το 2018, προβλέπεται νέο «πετσόκομμα» κατά 370 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση που θα οδηγήσει τα νοσοκομεία στην οικονομική τους ασφυξία. Οι αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις που έρχονται (εξετάσεις, ωράρια-εφημερίες, συγχωνεύσεις, κλπ) ετοιμάζουν να μειώσουν και άλλο δομές και οργανικές θέσεις, να εντατικοποιήσουν και άλλο την εργασία μας, να περιορίσουν και άλλο το μισθολογικό κόστος. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. 

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Μπορούμε να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση. Ήδη με τους αγώνες μας έχουμε κερδίσει την παράταση στην δουλειά για εκατοντάδες επικουρικούς. Έχουμε πετάξει ξανά και ξανά την αξιολόγηση στο καλάθι των αχρήστων. Μπορούμε ενωμένοι να πετάξουμε και αυτή την αξιολόγηση στα σκουπίδια. 

Χρειάζεται να κλιμακώσουμε για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα των μνημονίων, για να μην τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση νόμο για την απαγόρευση των απεργιών. Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Για να μην χάσει κανείς συμβασιούχος την δουλειά του. Για να μην αφήσουμε τα αφεντικά να διαλύσουν ακόμη περισσότερο μισθούς και δικαιώματα. 

Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε το δρόμο και για τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων”.