Εργατικό κίνημα
Συνέλευση προέδρων ΔΟΕ: Μια χαμένη ευκαιρία

Η συνέλευση των προέδρων της ΔΟΕ στις 21/10 δεν έβγαλε απολύτως καμία κινητοποίηση. Για την πλειοψηφία του ΔΣ υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι συνάδελφοι που δεν συμμετείχαν στις συνελεύσεις. Η άποψη όμως αυτή είναι προσχηματική. Είναι αλήθεια ότι στη συνέλευση προσήλθαν μόλις επτά σύλλογοι που είχαν απαρτία στις συνελεύσεις τους, όμως την αιτία χρειάζεται να την αναζητήσει κανείς στη στάση του ΔΣ της ΔΟΕ. 

Πρώτα απ’ όλα η απαρτία με τους γραφειοκρατικούς κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του συνδικάτου είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί σε απογευματινές συνελεύσεις. 

Παράδειγμα 1ο: Σύλλογος Χανιών. Ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους με 1200 περίπου μέλη. Για να υπάρχει καταστατική απαρτία χρειάζονται η παρουσία περίπου 250 μελών. Αυτό σε έναν μαχητικό σύλλογο, όπως ο συγκεκριμένος, έχει επιτευχθεί τα τελευταία 17 χρόνια δύο φορές. Στη απεργία του 2006 και κατά τη διάρκεια της απεργίας των καθηγητών το 2013. 

Παράδειγμα 2ος Σύλλογος Ροδόπης. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει πολλά μέλη τα οποία μένουν σε άλλους νομούς που είναι ακατόρθωτο για αυτούς να κάνουν τα 50 +50 χιλιόμετρα της απόστασης Κομοτηνής – Ξάνθης, για δεύτερη φορά την ημέρα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στις Κυκλάδες αλλά και στις μεγάλες πόλεις.

Για να ξεπεράσουν οι συνάδελφοι τις δυσκολίες της καθημερινότητας δεν αρκεί να υπάρχουν τα προβλήματα που πηγάζουν από τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά να υπάρχει με σαφήνεια και ειλικρίνεια προσδιορισμένη η αγωνιστική κατεύθυνση από την ηγεσία. Κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο γύρο συνελεύσεων δεν υπήρξε από πλευράς ΔΟΕ. Στις συνελεύσεις δεν υπήρξε η παραμικρή εισήγηση. Δεν υπήρξε όμως και ένδειξη ότι η ΔΟΕ θέλει να κάνει οτιδήποτε, καθώς έμεινε αμέτοχη κατά τη διάρκεια της μάχης ενάντια στη αξιολόγηση της Γεροβασίλη από τους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου. 

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Πολιτικά η ΔΟΕ δεν έπεισε αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει από πλευράς ΔΣ τοποθέτηση για την κατάργηση του ΠΔ 79. Δεν μπορεί να παρουσιάζονται οι όποιες λίγες διατάξεις του ως αιτία για να μην καταδικαστεί το συνολικότερο πνεύμα που διέπει το συγκεκριμένο διάταγμα που δίνει αξία νόμου στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις, την αδιοριστία, την ελαστική εργασία, τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, τη διάλυση του ολοήμερου.

Άρνηση

Η ΔΟΕ έχει αρνηθεί να καλύψει και τις όποιες προσπάθειες κινήσεων της βάσης έχουν υπάρξει. Παράδειγμα η προσπάθεια των νηπιαγωγών να διαμορφώσουν αμιγή τμήματα και εναλλαγή βάρδιας στα προγράμματά τους μη υπακούοντας στο Υπουργείο που θέλει να υποβαθμίσει το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου. Το ίδιο έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης των αναπληρωτών μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αντίθετα παρατάξεις έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν τη διάσπαση στο χώρο. Όσοι υπερασπίζονταν το σχολείο των ελαστικών σχέσεων εργασίας της Διαμαντοπούλου το ΕΑΕΠ, λέγοντας σε χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς ότι η θέση του αναπληρωτή σε αυτό το σχολείο είναι ό,τι ανώτερο μπορούν να διεκδικήσουν, πάει πολύ τώρα να κουνούν το δάχτυλο. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η σκόπιμη ηττοπάθεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ βρήκε σε αυτό τον γύρο ευήκοα ώτα στην αριστερά. Το να επαναλαμβάνουμε σε κάθε τόνο το πόσο αρνητικοί είναι οι συσχετισμοί λειτουργεί σε τελική ανάλυση ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δεν μας αφήνει να οργανώσουμε το παραμικρό. Αν το ΠΑΜΕ δεν ενδιαφερόταν να βγει τίποτε άλλο πέρα από την προαποφασισμένη πρόταση του για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη, οι Παρεμβάσεις και η Πρωτοβουλία είχαν κάθε λόγο να διαμορφώσουν με μαχητικό τρόπο και να πείσουν για την αναγκαιότητα από τα κάτω πρωτοβουλιών και ενός απεργιακού βήματος. Δεν το πράξαμε. Υπήρξαν σύλλογοι που η πρόταση για απεργία ούτε καν αναφέρθηκε. Οι καταγγελίες για τις επισκέψεις κλιμακίων του ΟΟΣΑ στα σχολεία είναι καλές αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται να οργανώσουμε τους συναδέλφους για να έχουν την αυτοπεποίθηση να τα πετάξουν κλοτσηδόν έξω από τα σχολεία. Αν χάθηκε μια ευκαιρία στη συνέχεια αυτό μπορεί ν’ αλλάξει.

Σεραφείμ Ρίζος
Πρόεδρος ΣΕΠΕ Χανίων