Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητικό συλλαλητήριο 26/10

Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση που έχει στο κέντρο του να σπρώξει τα ιδρύματα στην περίφημη «αυτοχρηματοδότηση» δείχνει ήδη τις καταστροφικές του συνέπειες. Σε όλη την Ελλάδα έχουν ανοίξει οι μάχες ενάντια στην προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν κομμάτια της Παιδείας, να μπουν χορηγοί στα Πανεπιστήμια, να συγχωνευτούν ιδρύματα προκειμένου οι σχολές να λειτουργούν χωρίς κρατική χρηματοδότηση. 

Οι περικοπές στη φοιτητική πρόνοια έχουν αποτέλεσμα να είναι απρόσιτα τα μεταφορικά και η στέγαση (Γιάννενα, Κρήτη). Τα υποχρεωτικά πλέον δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά ανοίγουν το δρόμο για θέσπιση διδάκτρων και σε προπτυχιακά προγράμματα. Η προσπάθεια να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί συγχώνευση ιδρυμάτων κάτω από το μανδύα της «αναβάθμισης» (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Ηπείρου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων) συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα κάποια Πανεπιστήμια δεν έχουν καν αίθουσες για τα μαθήματα.

Παράλληλα, σε όλες τις σχολές έγινε αισθητή η πλήρης ευθυγράμμιση του υπουργείου με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όταν οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση του ΣΕΕΒΙ να παρέχει συγγράμματα. 

Το κοινό νήμα που συνδέει όλες τις επιθέσεις είναι η διάλυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, αυτό δηλαδή που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το ότι ο νέος νόμος επιτίθεται στο άσυλο δείχνει επιπλέον και τη διάθεση καταστολής του φοιτητικού κινήματος, όπως ακριβώς με τις αντεργατικές επιθέσεις επιχειρείται να χτυπηθεί ο συνδικαλισμός.

Κοινοί λοιπόν πρέπει να είναι και οι αγώνες των φοιτητών που έχουν αρχίσει να ξεσπάνε μέσα από δεκάδες συνελεύσεις και κάθε μορφής αντίσταση. Για συγγράμματα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, υποδομές, άσυλο και πραγματική αναβάθμιση, η απάντηση είναι μία: αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Η μη εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, η διαγραφή του χρέους και όχι των σχολών, οι φοιτητικές παροχές για όλες και όλους είναι οι αιχμές του φοιτητικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης 26 Οκτώβρη, 12μες στα Προπύλαια.

Αφροδίτη Φράγκου


 

Και οι μαθητές στις 30 Οκτώβρη

Στο μαθητικό συλλαλητήριο της 30 Οκτώβρη (12μες, Προπύλαια) ενάντια στο νέο σχολείο που ετοιμάζεται καλούν οι μαθητές και οι μαθήτριες Anticapitalista. Το μαθητικό κίνημα που παλεύει ενάντια στο «προοδευτικό» σχολείο του Υπουργείου με τις μηδέν προσλήψεις, την κατάργηση ειδικοτήτων ΕΠΑΛ και τις εξετάσεις που εξοντώνουν, παλεύει ενάντια στα μνημόνια και τη διάλυση της Παιδείας.