Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία ΤΩΡΑ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, την περασμένη Τετάρτη, ενημερώνοντας πάνω στο θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία τη φετινή χρονιά. 

Όπως είπε το υπουργείο Παιδείας εκτιμά στις 7.000 το συνολικό αριθμό των προσφυγόπουλων, ηλικίας 6-16 ετών, που «θα» φοιτήσουν φέτος σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, καθώς επίσης και σε δομές ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Αναλυτικά, πρόκειται για 2.439 παιδιά προσφύγων που μένουν σε διαμερίσματα και ξενώνες και που «θα» παρακολουθήσουν το πρωινό σχολικό πρόγραμμα, καθώς και για 2.360 παιδιά, που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και «θα» φοιτήσουν σε ΔΥΕΠ (απογευματινό πρόγραμμα). 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος που ήδη από το καλοκαίρι με δεκάδες αποφάσεις ΕΛΜΕ, διδασκαλικών συλλόγων και σωματείων απαιτεί την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία στην πρωινή βάρδια. Αλλά είναι λίγη και έρχεται αργά. Καταρχήν, σε ενάμισι μήνα έρχονται τα Χριστούγεννα και ο υπουργός ακόμη μιλάει με «θα». Μήπως θα δούμε πάλι να επαναλαμβάνεται το σκηνικό της προηγούμενης χρονιάς όπου πολλά παιδιά έφτασαν να πάνε στο σχολείο το Πάσχα; Και δεύτερον, τι γίνεται με τα υπόλοιπα παιδιά; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF στην Ελλάδα ζουν συνολικά 12.000 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας (6-17 ετών). Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 2,5 έτη σχολικής φοίτησης εξαιτίας των συγκρούσεων, της βίας και του εκτοπισμού ενώ η πρόσβαση στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη για παιδιά άνω των 15 ετών, καθώς το τρέχον πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας στοχεύει μόνο σε παιδιά μέχρι την ηλικία αυτή.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μαζί με το αντιρατσιστικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες χρειάζεται να συνεχίσουν, μέχρι να γίνει πράξη το αίτημα όλα τα προσφυγόπουλα να πάνε στο σχολείο στο κανονικό πρωινό πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, να δημιουργηθούν Τάξεις Υποδοχής, να γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, και να αυξηθούν οι δαπάνες για το δημόσιο σχολείο.