Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Nα καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες για τη δολοφονική επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη

16/9, Διαδήλωση ενάντια στα “γραφεία” της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων

Μαρία Κασκαρίκα

 

Σύσκεψη

Σύσκεψη της “Πρωτοβουλίας για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής” για να οργανωθεί συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη στο Εφετείο, τη μέρα που γίνεται η δίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στις 6.30μμ, Ραγκαβή 69, στους Αμπελόκηπους. Ήδη σε συνεδρίασή του την Δευτέρα 23/10 το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα αναμενόταν να αποφασίσει συμμετοχή στην κινητοποίηση στα δικαστήρια τη μέρα της δίκης.

Για την επίθεση και την ανάγκη αποτελεσματικής απάντησης στην φασιστική απειλή μίλησε η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη στην Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε στις 14-15 Οκτώβρη στο γήπεδο του Ρουφ. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της.


Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής σας καλωσορίζουμε στη συνάντησή μας. Καλωσορίζουμε και τους καλεσμένους μας από το εξωτερικό, όπου η εμπειρία τους θα μας είναι χρήσιμη για την οργάνωση του αγώνα και την αντίστασή μας κατά του φασισμού. Είναι γεγονός ότι όσο η βία, είτε κρατική είτε φασιστική, διογκώνεται τόσο το αντιφασιστικό κίνημα αναπτύσσεται και ανασυντάσσεται από τα πρωτοπόρα οργανωμένα κινήματα αλλά και από αυθόρμητα μεμονωμένα άτομα.

Πριν ορίσουμε την δράση μας για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο κτήνος του φασισμού θα πρέπει να αναφερθούμε στα αίτια της ανάπτυξής του. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν συνιστούν ιδεολογία αλλά είναι μια μεθοδευμένη εξωτερίκευση των κατώτερων ενστίκτων που αναπτύσσονται όταν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες τα ενισχύουν. Στη χώρα μας ευνοήθηκε από την οικονομική της κατάρρευση και την ενσωμάτωση μέρους της αριστεράς στο μεταπολιτευτικό σύστημα και την αποκοπή της από τις λαϊκές ανάγκες και ανησυχίες. Δεν πρέπει να είμαστε συγκαταβατικοί και αδιάφοροι στην κτηνωδία του φασισμού. Η άγνοια και η παθητικότητα μας καθιστούν συνυπαίτιους στην άνοδο και ανάπτυξή του. 

Στην Ελλάδα ο φασισμός και η ναζιστική δράση βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους στη Χρυσή Αυγή. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε τη δράση της με τα τάγματα εφόδου που ήταν αντιγραφή των ομάδων κρούσης του Χίτλερ πριν την άνοδο στην εξουσία το 1933. Δεν θα μπορούσε όμως να επιβιώσει αν δεν είχε την στήριξη του κράτους και αν δεν αποτελούσε μέρος του συστήματος. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων βρίσκουν κατανόηση και από τις διωκτικές αρχές. Η σχέση τους και η στήριξη της αστυνομίας αποδεικνύεται από το ποσοστό των αστυνομικών που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις εκλογές και σε πολλά τμήματα ξεπερνούν το 50%. Στο διαδίκτυο και στα έντυπά τους παρουσιάζεται κατάφορα και δεν αποκρύπτεται το πιστεύω τους, οι ιδεολογικές τους αναφορές στη Γερμανία του Χίτλερ και σε επιφανείς ναζί και έχουν τύχει ευρύτατης δημοσιότητας και μάλιστα σε ανύποπτες εποχές.

Εγκληματική οργάνωση

Όλα αυτά αποδεικνύουν χωρίς αμφισβήτηση ότι είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έτσι ξεκίνησε, και όχι κόμμα που έχει εξελιχθεί σε εγκληματική οργάνωση. Έχει αποδειχθεί και από ομολογίες στελεχών της, η στρατιωτική δομή της και η κάθετη ιεραρχία που διέπεται από την αρχή του αρχηγού ο οποίος είναι πανταχού παρών αλλά τεχνηέντως αποκρύπτεται κάποιες φορές. Σημειωτέον, ο ίδιος στο παρελθόν καταδικάστηκε για κατοχή εκρηκτικών. Σε βίντεο που κυκλοφορεί ομολογούν την απέχθειά τους στο Σύνταγμα και στην δημοκρατία και την στρατηγική τους να διαλύσουν το κοινοβούλιο και να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς που ακολούθησε μετά την Βαϊμάρη, δηλαδή τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. 

Παρόλα αυτά νομιμοποιήθηκαν από τον Άρειο Πάγο να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ως νόμιμο κόμμα. Το ολέθριο αυτό λάθος αποδείχθηκε και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια αφού μετά την εκλογή τους στο κοινοβούλιο αυξήθηκαν τα εγκλήματα βίας με αποκορύφωμα τις δολοφονίες το 2013 του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν και του καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα. Οι υπόδικοι ηγέτες και ηγετίσκοι τους με τα τάγματα εφόδου συνεχίζουν τη δράση τους με αποκορύφωμα την δολοφονική επίθεση στον Αλέξη στις 31 Μάρτη του 2017, που περνούσε ανύποπτος από τα γραφεία τους. Το πρωί της ίδιας μέρας κάποια ομάδα είχε σπάσει τα τζάμια τους στη Μεσογείων και θεώρησαν ότι πρέπει να γίνουν αντίποινα, γι’ αυτό και επέλεξαν κάποιον που έκριναν ότι δεν τηρούσε την εικόνα του προτύπου τους. 

Δίπλα στον αρχηγό

Το χτύπημα στον Αλέξη ήταν δολοφονικό, έγινε από τέσσερα άτομα, στελέχη μπράβους της Χρυσής Αυγής, με χτυπήματα από γροθιές και κλωτσιές αποκλειστικά στο κεφάλι και στον αυχένα. Οι φωτογραφίες του χτυπημένου παιδιού που κυκλοφόρησαν, αποδεικνύουν την βαρβαρότητα και την κτηνωδία. Ο επικεφαλής των εγκληματιών που συνελήφθη και προφυλακίστηκε ήταν ανώτερο στέλεχος δίπλα στον αρχηγό στη Βουλή και στενός συνεργάτης του βουλευτή Κασιδιάρη. Αντιλαμβάνεστε ότι για να ανέλθει κάποιος σε τέτοια αξιώματα είχε δώσει προηγουμένως και κατά σειρά ετών τα διαπιστευτήριά του. Και γνωρίζουμε ποια είναι αυτά στην περίπτωση των φασιστών.

Πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανακόψουμε το ναζισμό; Πρώτον, χρειάζεται συνεχής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τον ρόλο που παίζουν οι νεοναζί. Να γίνει καμπάνια με φωτογραφικό και άλλο υλικό των θηριωδιών τους στους δημόσιους χώρους, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, χώρους δουλειάς, συλλόγους, ώστε να γνωρίζουν κάποιοι ποιους υποστηρίζουν. Επίσης πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στη μεγάλη δίκη και σε όλες τις άλλες δίκες κατά των ναζί.

Δεύτερον, προβολή και στα ΜΜΕ, που κάποια από αυτά είναι υπεύθυνα για την απενοχοποίηση των ναζί και των εγκλημάτων τους. Ορισμένα κανάλια έχουν καλλιεργήσει τον ρατσισμό παρουσιάζοντας στελέχη της Χ.Α ως κανονικούς ανθρώπους δείχνοντας την ανώδυνη πλευρά τους. Δεν συζητούσαν για τα βίαια εγκλήματα για τα οποία κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν αλλά προέβαλλαν την δήθεν φιλάνθρωπη πλευρά τους για συσσίτια μόνο για Έλληνες χωρίς να σκεφτούν πόσα εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι στα πολλά θύματά τους. Είναι αξία επαίνου η ΠΟΣΠΕΡΤ που αρνείται την προβολή τους στη δημόσια τηλεόραση με στάσεις εργασίας όταν τους δίδεται τηλεοπτικός χρόνος. 

Τρίτο, χρειάζεται κινητοποίηση όλης της Αριστεράς, καθώς ένα κομμάτι της υποτίμησε την φασιστική απειλή νομίζοντας ότι είναι περαστική. Όμως το λαϊκό κίνημα με πρωτοπόρα την Αριστερά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με εκδηλώσεις και με μαζικές πορείες ώστε να αναγκαστεί το σύστημα να πιεστεί κάνοντας έτσι τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές κάτω από το βάρος του λαϊκού κινήματος να εφαρμόσει τους νόμους χωρίς αργοπορία. Το αντίθετο σημαίνει ατιμωρησία. 

Τέταρτο, κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των διανοουμένων με όπλο τη δημιουργία τους και με προσπάθεια να ενταχθούν στον αγώνα. Οι αμφίβολες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης περί ανόδου της Χ.Α πρέπει να σταματήσουν γιατί αποτελούν διαφήμιση και απενοχοποίηση. Τέλος, επιδιώκουμε το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής σε όλες τις περιοχές, γιατί τα γραφεία τους λειτουργούν σαν ορμητήρια των εγκληματικών δράσεών τους.

 Πρέπει να σταματήσουμε την αποθράσυνση των ναζί, να αποκαλύψουμε την πραγματικότητά τους και τον παραπλανητικό τους μανδύα. Να αποδείξουμε ότι λειτουργούν με την καθοδήγηση των αφεντικών τους που είναι οι τράπεζες και οι εφοπλιστές που τους χρησιμοποιούν σαν μπράβους. Να αποκαλύψουμε ότι με τις πολιτικές τους δεν κάνουν τίποτε για να σταματήσουν την κρατικοποίηση του ιδιωτικού χρέους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 

Ελπίζουμε το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα να μεγαλώσει και όλοι μαζί να συμμετέχουμε στον αγώνα με τους συντρόφους απ όλο τον κόσμο. Από την Αθήνα απευθύνουμε κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη του 2018. Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν ενάντια στην φασιστική απειλή και να υποστηρίξουν τις οργανώσεις και τις δυνάμεις που αντιστέκονται. Καμιά ανοχή στους φασίστες, να ανακόψουμε το κύμα του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Όπως έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκης, ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο θάνατος.

Μαρία Κασκαρίκα