Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Λαύριο: Kάτω τα χέρια από τους Κούρδους

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο προσφύγων Λαυρίου, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει το κλείσιμό του, ενώ πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής αποφάσισε να κατεδαφίσει το κτίριο λόγω επικινδυνότητας. Το κέντρο προσφύγων έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί επισήμως από το καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), αλλά παραμένει σε λειτουργία χάρη στη στήριξη αλληλέγγυων από την τοπική κοινωνία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ. Συν (18/10) το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «επέμενε στην απόφασή του να κλείσει η δομή, οδηγώντας στην απόσυρση της πρότασης χρηματοδότησης 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ερυθρό Σταυρό Λουξεμβούργου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επισκευή του ιστορικού κτιρίου, που παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, και στην ανακαίνισή του σε σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας».

Την αντίθεσή του στο κλείσιμο του κέντρου υποδοχής προσφύγων εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: «Το κέντρο υποδοχής προσφύγων αιτούντων πολιτικού ασύλου λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια στο Λαύριο και με απόφαση της κυβέρνησης σταματάει η λειτουργία του από την 1η Αυγούστου, όπου οι πρόσφυγες καλούνται να το εγκαταλείψουν και οι 22 εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους χωρίς αποζημίωση και χωρίς την δυνατότητα να έχουν ταμείο ανεργίας, με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον διευθυντή του κέντρου και υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού… Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας τους, για την συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής προσφύγων. Να μην μείνουν άλλοι 22 εργαζόμενοι άνεργοι. Ο αγώνας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος και οι μορφές πάλης που θα ακολουθηθούν τέτοιες που να μας δικαιώσουν».