Εργατικό κίνημα
Σχολεία: Διορισμοί, τώρα!

Υπουργείο Παιδείας, 16/3

Χιλιάδες οργισμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα με δεκάδες πανό διδασκαλικών συλλόγων και τοπικών ΕΛΜΕ, περικύκλωσαν για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή στις 16/3 το υπουργείο Παιδείας ζητώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς, στη μεγαλύτερη από όλες τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μαζί με τους φοιτητές την Πέμπτη 22/3 στη 1.30μμ στα Προπύλαια, πρότεινε η Συνέλευση Αγώνα των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο κεντρικό αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας. Διήμερο κινητοποιήσεων στις 29/3 τοπικά σε όλη την Ελλάδα και πανελλαδική κινητοποίηση  στις 30/3 στο κέντρο της Αθήνας (1.30μμ στα Προπύλαια) με πορεία στη Βουλή και στο Μαξίμου, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ. 

Από την Ικαρία και τη Σάμο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στις 16/3 έξω από το υπουργείο Παιδείας στέλνοντας για άλλη μια φορά μήνυμα αγώνα και αντίστασης ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της απαγόρευσης των προσλήψεων και της επιβολής ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα τη δημόσια παιδείας. 

“Και η σημερινή μεγαλειώδης κινητοποίηση αποδεικνύει πως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι αγανακτισμένοι. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής πλέον. Ζητάμε από τα συνδικαλιστικά μας όργανα να κλιμακώσουν τις απεργίες εδώ και τώρα”, τόνισε στην ΕΑ  ο Μιχάλης Τζορμπατζόγλου αναπληρωτής καθηγητής από το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”, που βρέθηκε στην κινητοποίηση ταξιδεύοντας από τον Γαλατά όπου είναι διορισμένος αυτή τη χρονιά. Στην κινητοποίηση που κάλεσαν οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συμμετείχαν επίσης με απεργία οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μαζί τους και εκατοντάδες φοιτητές που παλεύουν ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου.

Κλιμάκωση

Το βασικό θέμα συζήτησης της Συνέλευσης Αγώνα που οργανώθηκε εντός του υπουργείου ήταν αυτό της κλιμάκωσης του αγώνα τους μέχρι την δικαίωσή τους.

“Μηδέν, ήταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στο μοναδικό ερώτημα που του έθεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ: πόσοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά;”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΔΟΕ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Γαβρόγλου στις 17/3. “Οι αναφορές για ανακοίνωση διορισμών μέχρι τον Οκτώβριο με ορίζοντα τριετίας και υπό το πρίσμα των παραπάνω περιορισμών δεν αφήνουν στον κλάδο περιθώρια εφησυχασμού και αναμονής. Επιπλέον, η μαζική και δυναμική πανεκπαιδευτική, πανελλαδική κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, αποτελεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και μας δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε αμέσως μετά τη συνάντηση, αποφάσισε το διήμερο δράσεων την Πέμπτη 29/3 και την Παρασκευή 30/3. Επίσης η ΔΟΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση κύκλου Γενικών Συνελεύσεων στους Συλλόγους όλης της χώρας από τις 19 έως τις 28 Μάρτη. Την Τετάρτη 21/3 θα πραγματοποιηθεί Συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Ψύλλα 2), στις 6μμ.

“Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων που πρέπει να υλοποιηθεί. Είναι ένα πρόγραμμα που βγήκε μέσα από την πίεση των χιλιάδων αναπληρωτών που διαδηλώνουν βδομάδες τώρα έξω από το υπουργείο και σε όλη την Ελλάδα. 

Είναι αναγκαίο να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις των επόμενων εβδομάδων για να μην χάσουμε την ευκαιρία για κλιμάκωση τώρα που έχουμε φτάσει ως εδώ, μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Εμάς δεν μας αφορούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του Γαβρόγλου. Θέλουμε να έχουμε προσλήψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς”, δήλωσε στην ΕΑ ο Νίκος Κουράκης αναπληρωτής δάσκαλος, μέλος του Δικτύου Δασκάλων “Η Τάξη μας” και του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων.