Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Ενωμένοι ενάντια στις απολύσεις

11/12, Παντραπεζική απεργία, Υπουργείο Εργασίας. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Με νέα 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 19/12 και στάση εργασίας για όλο τον τραπεζικό κλάδο από τις 12 το μεσημέρι έως της 3.15μμ της ίδιας μέρας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΟΤΟΕ απέναντι στις 24 απολύσεις που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς στους εργαζόμενους στα RBU (κόκκινα δάνεια) που αρνήθηκαν να μεταφερθούν με το ζόρι στην καινούρια εταιρία (Intrum).

H OTOE καλεί την ίδια μέρα (19/12) σε συγκέντρωση των απεργών από το πρωί στις 7πμ έξω από το κτήριο της Διοίκησης της Τράπεζας (Αμερικής 4) και στις 1.30μμ θα ξεκινήσει πορεία για να φτάσει έξω από το Υπουργείο Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί νέα (η τρίτη στη σειρά) τριμερής μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζόμενων, των τραπεζιτών και του υπουργείου.

Οι νέες κινητοποιήσεις έρχονται σαν συνέχεια της μεγάλης 24ωρης Παντραπεζικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/12 αλλά και της μαζικής περιφρούρησης τη Δευτέρα 16/12 στις δύο εισόδους του κέντρου μηχανογράφησης της Τράπεζας Πειραιώς στο Μαρούσι. 

Την ημέρα της απεργίας στις 11/12 πάνω από 50% ήταν η συμμετοχή στην Πειραιώς με δεκάδες καταστήματα να κλείνουν πανελλαδικά από τις περιφρουρήσεις που οργανώθηκαν από πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις, 35% συμμετοχή για την Εθνική Τράπεζα με κλειστό το κεντρικό κατάστημα στο Σύνταγμα, έκλεισε το RBU της ALPHA στη Συγγρού, έκλεισε το κεντρικό κατάστημα του πρώην ΤΤ (σήμερα Eurobank) στην Πεσματζόγλου και Σοφοκλέους. Χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν μια μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Παρουσία με το πανό τους είχαν και οι συνταξιούχοι της Εθνικής που παλεύουν να σώσουν το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ.

Στην συγκέντρωση επίσης βρέθηκαν εργαζόμενοι αγωνιστές από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια που με την Εργατική Αλληλεγγύη στα χέρια έβαζαν την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης απέναντι στις μεθοδεύσεις των τραπεζιτών να σπάσουν τις ΣΣΕ και να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους. 

Τεράστια ήταν και η σημασία της συμμετοχής των σωματείων των εργολαβικών και δανειζόμενων εργαζόμενων που με 3ωρη στάση εργασίας (με αποφάσεις και του σωματείου των Δανειζόμενων Εργαζόμενων στον Τραπεζικό Τομέα και του σωματείου της ICAP) κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

"Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους μόνιμους συναδέλφους της Πειραιώς που απολύονται και σε όλους τους συνάδελφους τραπεζοϋπάλληλους που βλέπουν τις διοικήσεις των τραπεζών να θέλουν να τους ξεφορτωθούν. Τα προβλήματα αλλά και ο αγώνας μας είναι κοινός", ανέφερε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης ο Πάνος Περγαντάς από το Σύλλογο Δανειζόμενων Εργαζόμενων Τραπεζικού Τομέα που βρέθηκαν στη συγκέντρωση με το πανό τους. Οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι της Εθνικής -πάνω από 1.200 άτομα- βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μετά την ανακοίνωση 50 απολύσεων δανειζόμενου προσωπικού από τη μεριά της ICAP (εταιρία που αναλαμβάνει εργολαβικά την πρόσληψη εργαζόμενων προς όφελος των τραπεζών).

Η Σ.Τ., μια από τις 50 απολυμένες εργαζόμενες της Εθνικής βρέθηκε στην συγκέντρωση και μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Δουλεύω από το 2002 σε πάρα πολλά τμήματα της Εθνικής Τράπεζας. Με δικαιολογία τη μείωση έργου της Εθνικής προς την ICAP ξαφνικά μετά από 17 χρόνια βρέθηκα απολυμένη. Για μένα και την οικογένειά μου είναι μια καταστροφή. Η απόλυσή μου αυτή είναι πραγματικά άδικη γι'αυτό και δεν δέχτηκα να υπογράψω την απόλυση και αμέσως κινήθηκα νομικά. Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί με πετάξανε από τη δουλειά μου. Είμαι μητέρα με τρία παιδιά και με σύζυγο άνεργο”.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στο τραπεζικό τομέα που βλέπουν τις διοικήσεις των τραπεζών να θέλουν να σπάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να ξεκινήσουν μπαράζ χιλιάδων απολύσεων. 

Οι τραπεζίτες -όπως φάνηκε αργότερα και στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο- αρνήθηκαν να ακούσουν τους χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους. Στην τριμερή συνάντηση οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Πειραιώς και των άλλων τραπεζών ήταν για άλλη μια φορά ανυποχώρητοι στις απολύσεις. Πάνω από 700 εργαζόμενους διώχνει μέσω των RBU η Πειραιώς, 1.000 εργαζόμενους θέλει να διώξει η ALPHA, 2.000 (δανειζόμενους και μόνιμους) ετοιμάζεται να απολύσει η Εθνική ενώ πάνω από 350 άτομα θα φύγουν από τη νέα χρονιά μαζί με τα RBU της Eurobank. 

Όπως έδειξε όμως η μεγάλη απεργία της Τετάρτης 11/12 η μόνη απάντηση στους εκβιασμούς είναι οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες. Τα πρωτοβάθμια σωματεία με τις δεκάδες περιφρουρήσεις πανελλαδικά απέδειξαν πως έχουν τη δύναμη να κλείσουν όλες τις τραπεζικές λειτουργίες και να ανατρέψουν τα σχέδια των τραπεζιτών.

 

Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 11/12 το πρωί σε καταστήματα της Πειραιώς, όπως στα κεντρικά γραφεία στην Εθν. Αμύνης και στο κεντρικό κατάστημα της Αριστοτέλους. Ο Μάκης Τσιμρόγλου, Γ.Γ. του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε στην ΕΑ: «Συγκεντρωθήκαμε στο κτίριο της Πειραιώς στην Εθν. Αμύνης για να περιφρουρήσουμε την απεργιακή κινητοποίηση και να ακυρώσουμε τις απολύσεις των 24 συναδέλφων μας που έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα. Ξέρουμε καλά πως έτσι και ξεκινήσουν οι απολύσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στους 24 αλλά έχουν σκοπό να διώξουν πολύ περισσότερους. Ήδη η Intrum -στην οποία η Πειραιώς έχει δανείσει 340 συναδέλφους μας- τους ζήτησε να απαντήσουν μέχρι τις 16/12 αν θα συνεχίσουν σ' αυτήν αποχωρώντας οικειοθελώς από την τράπεζα. Στην ουσία με τις απολύσεις των 24 η Πειραιώς εκβιάζει και τους υπόλοιπους πως αν γυρίσουν πίσω είναι και αυτοί εν δυνάμει απολυμένοι». 

 

ΛΕΠΕΤΕ

Εκατοντάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που παλεύουν να σώσουν το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 17/12 έξω από τον Άρειο Πάγο διαδηλώνοντας ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης της Τράπεζας να παρακάμψει προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωναν τους συνταξιούχους όσον αφορά την υποχρεωτικότητα της τράπεζας να συνεχίζει να πληρώνει τον λογαριασμό επικούρησης. “Οι δικαιολογίες της διοίκησης της τράπεζας, ότι δεν έχει να πληρώσει τόσα χρήματα στο ΛΕΠΕΤΕ και στους συνταξιούχους, είναι δείγμα της κατάστασης που βρίσκεται όλος ο τραπεζικός τομέας. Φτάνουμε να ακούμε από επίσημα χείλη ότι η τράπεζα αδυνατεί να πληρώσει την υποχρέωσή της. Πρακτικά με όσα λένε η Εθνική θα πρεπε να είναι επίσημα πτωχευμένη”, ανέφερε η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.