Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλήψεις του τάγματος εφόδου Ασπροπύργου

17/6/17, Αντιφασιστική διαδήλωση στον Ασπρόπυργο. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Συνελήφθη επιτέλους ο 20χρονος Γιάννης Μ. που εδώ και τρία χρόνια έχει συμμετάσχει σε σειρά επιθέσεων εναντίον μεταναστών αλλά και ντόπιων στον Ασπρόπυργο, μετά από ένταλμα για αιματηρό περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη:

“Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου είχε επιτεθεί σε δύο Αλβανούς υπηκόους και είχε στείλει τον έναν στο νοσοκομείο αφού τον χτύπησε με σιδερογροθιά και μεταλλικό αντικείμενο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τραυματίας έπεσε σε κώμα και εισήχθη στην εντατική, αλλά ανάρρωσε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις 10/10 είχε προηγηθεί επίθεση του κατηγορουμένου μαζί με ομάδα ατόμων σε βάρος έξι αλλοδαπών έξω από το Λύκειο του Ασπροπύργου με αποτέλεσμα να του ασκηθεί δίωξη για ληστεία και επικίνδυνες σωματικές βλάβες με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αφού τους πήραν χρηματικά ποσά και κινητά τηλέφωνα, αλλά και  εξαπέλυσαν υβριστικές φράσεις εναντίον τους λόγω της αλβανικής τους υπηκοότητας. Ο 20χρονος δεν δίστασε να επιτεθεί και σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, οι οποίοι στις 29/11 τον εντόπισαν σε στέκι του στον Ασπρόπυργο και τον συνέλαβαν αφού κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν” (ΕφΣυν).

Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε που η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε τη δολοφονική δράση του συγκεκριμένου φασίστα και του τάγματος εφόδου Ασπροπύργου προκειμένου να τον συλλάβει η ΕΛ.ΑΣ - με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος παρά λίγο να χάσει τη ζωή του. 

Πρόκειται για εγκληματική ανοχή της ΕΛ.ΑΣ και καθυστέρηση της δικαστικής εξουσίας που είχε εδώ και καιρό όλα τα στοιχεία για σωρεία επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2016-17 κατά Πακιστανών Μεταναστών, καθώς η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του 20χρονου “αθλητή πολεμικών τεχνών” και των συνεργών του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 19/6/2017. Πριν μόλις από μερικές βδομάδες η δικογραφία για την υπόθεση ανετέθη στον 17ο τακτικό ανακριτή ενώ πλην του “αθλητή”, κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι πρώην μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ασπροπύργου.

Τον Απρίλιο του 2017 ένας Πακιστανός εργάτης είχε ξυλοκοπηθεί άγρια στη Γκορυτσά Ασπροπύργου. Τον νεαρό δράστη είχε αναγνωρίσει στις φωτογραφίες που του είχαν επιδείξει οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος. Ο 20χρονος μερικούς μήνες νωρίτερα είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους δράστες της επίθεσης εις βάρος ενός ακόμα υπηκόου Πακιστάν, μέσα στο σπίτι του στον Ασπρόπυργο. «Αν δεν φύγεις από τη χώρα θα σε κάψουμε ζωντανό» τον απειλούσε, ενώ τον χτύπαγε με σιδερογροθιές στο κεφάλι.

Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει ένα από τα θύματα ήδη από τον Ιούλη του 2017 ανέφερε: “Εξαιτίας όλων των παραπάνω κλιμακούμενων συστηματικών, βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο, η Πακιστανική Κοινότητα «Η Ενότητα», η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στην Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και εργατικά σωματεία, κάλεσαν σε αντιρατσιστική κινητοποίηση και πορεία το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στην Γκορυτσά... Η πορεία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από μέλη μιας ενιαίας κατ’ ουσίαν ομάδας... Μεταξύ αυτών που επετίθεντο σε βάρος μας, και μας απειλούσαν και εξύβριζαν με ρατσιστικές εκφράσεις κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, αναγνώρισα ανεπιφύλακτα έναν από τους δράστες της σε βάρος μου επίθεσης που είχε προηγηθεί την 30-4-2017...”