Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στις 17 Γενάρη δικάζεται ξανά ο ναζί Χ. Ζέρβας

Η σύλληψη του χρυσαυγίτη Ζέρβα

Στις 17 Γενάρη 2020 θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας για τον άγριο ξυλοδαρμό του σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη. Ο Ζέρβας ηγήθηκε ομάδας χρυσαυγιτών της Ασφάλειας της «Κεντρικής Διοίκησης» -δηλαδή του τάγματος εφόδου που εξορμούσε από τα «γραφεία» της Μεσογείων- και καταδίωξε, έπιασε και ξυλοκόπησε άγρια, κυρίως στο κεφάλι, τον Α. Λάζαρη καθώς αυτός επέστρεφε από φωτογράφιση κτιρίου στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας. Καθώς τον χτυπούσαν, τον απείλησαν ότι θα τον πάνε στα «γραφεία». Έφυγαν μετά από τις αντιδράσεις των περίοικων, αφού πρώτα τον λήστεψαν.

Ήταν 31 Μάρτη 2017, την περίοδο που στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής μάρτυρες κατηγορίας από όλες τις συσχετιζόμενες υποθέσεις κατέθεταν τη σημασία των ορμητηρίων που η ναζιστική συμμορία ονομάζει «γραφεία», στην οργάνωση των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου. Η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αλέξη Λάζαρη ήρθε να επιβεβαιώσει με φοβερό τρόπο την πραγματικότητα αυτή. Αμέσως οργανώθηκε μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά της Μεσογείων απαιτώντας να κλείσουν. 

Το αντιφασιστικό κίνημα έβαλε αποφασιστικά στην προμετωπίδα του, σε εκείνη τη φάση της πάλης ενάντια στη Χρυσή Αυγή, το κλείσιμο όλων των «γραφείων»-ορμητηρίων της Χρυσής Αυγής σε κάθε γειτονιά. Στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα εκείνης της χρονιάς, πολλές χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες βάδισαν προς την κομαντατούρ. Κοινοτικά συμβούλια έβγαλαν αποφάσεις με τις οποίες ζητούσαν το κλείσιμο των «γραφείων». Ψηφίσματα έβγαλαν και σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις. Με τη μάχη αυτή, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της δίκης και τις αποκαλύψεις, το αντιφασιστικό κίνημα πέτυχε νίκες. Δεκάδες ορμητήρια της ΧΑ σε πολλές γειτονιές στην Ελλάδα έκλεισαν. Μετά την εκλογική συντριβή της οργάνωσης και τις καταστροφικές για τη ΧΑ απολογίες του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, έκλεισαν και τα κεντρικά «γραφεία» της Μεσογείων. Ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Ο Χρήστος Ζέρβας ήταν υπάλληλος στη Βουλή, στο γραφείο του Μιχαλολιάκου. Ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υπεύθυνος της τοπικής Αμπελοκήπων και της Ασφάλειας της Μεσογείων. Ο Μιχαλολιάκος σε ομιλία του στην οργάνωση έχει περηφανευτεί στους άλλους χρυσαυγίτες: «έξω από τα γραφεία μας, ή τρέχεις ή δεν προλαβαίνεις να τρέξεις». Το γραφείο τύπου της ναζιστικής συμμορίας κάλυψε το Ζέρβα πριν τη σύλληψή του μιλώντας για «προπαγανδιστικά σόου και ψευδολογίες». Πρόκειται για μια εμβληματική επίθεση στην οποία η ευθύνη του Μιχαλολιάκου και της ηγεσίας είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο Ζέρβας καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Νοέμβρη του 2017 σε 7 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και ληστεία. Ωστόσο η εκτέλεση της ποινής έχει ανασταλεί μέχρι την έφεση και έτσι κυκλοφορεί ελεύθερος.