Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους Ροχίγκια 11/12

11/12, Σύνταγμα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να σωθούν οι Ροχίγκια πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη με πρωτοβουλία της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα, με την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του ΟΗΕ κατά της Μιανμάρ το διάστημα 11-13 Δεκέμβρη.

“Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει διώξει 1 εκατομμύριο Ροχίγκια στο Μπανγκλαντές με στόχο να μην τους αφήσει να γυρίσουν ποτέ πίσω στον τόπο τους ενώ 400.000 Ροχίγκια κρατούνται σε φυλακές στην Μιανμάρ” μας λέει ο Αριφουραχμάν Σιράζ εκ μέρους της κοινότητας. “Ζητάμε οι Ροχίγκια να μπορούν να πάνε πίσω στον τόπο τους με ίσα δικαιώματα. Το δικαστήριο της Χάγης πρέπει να καταδικάσει όλους όσοι και όσες είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα κατά των Ροχίγκια. Έχουν χιλιάδες στοιχεία και μαρτυρίες για να το κάνουν αυτό στη Χάγη αλλά το ίδιο ζητάμε και εδώ από την ελληνική Βουλή”. 

“Συμμετέχουμε σήμερα μαζί με την Κοινότητα του Μπαγκλαντές γιατί στη Ροχίνγκια έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, βιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ζητάμε την καταδίκη τους στο διεθνές δικαστήριο”, δήλωσε στην ΕΑ ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ. 

“Ο στρατός της Βιρμανίας έχει δολοφονήσει χιλιάδες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, βίασε βάρβαρα πολλές γυναίκες Ροχίγκια από την ημέρα της μεγάλης επιδρομής, 25 Αυγούστου 2017. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ροχίγκια έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες και βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την διεθνή κοινότητα, η κυβέρνηση της Μιανμάρ είναι απρόθυμη να διασφαλίσει την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή στα εδάφη τους στην Μιανμάρ”, αναφέρει η ανακοίνωση της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα.