Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες Δημόσιων Σχολείων: Παράσταση διαμαρτυρίας 7/9

7/9, Κινητοποίηση σχολικών καθαριστριών στο Υπ. Εσωτερικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7/9 το Σωματείο Καθαριστριών/ών Δημοσίων Σχολείων Α'Βάθμιας-Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Δεκάδες καθαρίστριες και καθαριστές συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζητώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω του ρατσιστικού αποκλεισμού που έφεραν οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης καθώς και μαζικούς διορισμούς μόνιμων με πλήρη απασχόληση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Παρουσία στη συγκέντρωση είχε αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, της Γ' ΕΛΜΕ και του ΕΚΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος.

“Είμαι από την Αλβανία, έχω 22 χρόνια στην Ελλάδα και έχω Ελληνομάθεια”, μας είπε η Μπούζι Λίντιτα. “Παρ' όλα αυτά, απολύομαι γιατί δεν έχω την ιθαγένεια. Δουλεύω 5 χρόνια στο σχολείο και άλλα 8 χρόνια δούλευα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στο σχολείο ήμασταν 2 κοπέλες, που δουλεύαμε με την ψυχή στο στόμα για 360 ευρώ το μήνα. Είχαμε όμως ανάγκη αυτά τα λεφτά. Έχω σπίτι εδώ, έχω παιδιά με ελληνική ταυτότητα, αλλά εμένα με πετάνε απ' έξω. Είναι σκέτος ρατσισμός. Να πάρουν πίσω όλες τις καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους”.

“Καθαρίζω 18 χρόνια σε σχολείο, πάντα έκανα περισσότερη δουλειά απ' όσο έπρεπε, αλλά αυτό δεν αναγνωρίστηκε γιατί είμαι Αλβανίδα”, δήλωσε η Βαλεντίνα Δήμα. “Τώρα μας διώχνουν χωρίς πραγματική αιτιολογία, μόνο από ρατσισμό. Έπαιρνα 220 ευρώ το μήνα και κρατούσα ένα σχολείο ολόκληρο.”

“Δουλεύαμε με σύμβαση έργου και τώρα μας προσέλαβαν με ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο τις μισές με πλήρη απασχόληση”, τόνισε η Έλσα Τσώνη, γραμματέας του Σωματείου των Καθαριστριών/ών. “Οι υπόλοιπες θα δουλεύουν 3ωρα, δηλαδή και μισά χρήματα και στον ΟΑΕΔ μισές εισφορές. Ποιός μπορεί να ζήσει με μερική απασχόληση; Χρειάζεται να γίνουμε όλες πλήρους απασχόλησης, ιδίως τώρα με τον κορονοϊό που χρειάζεται συνεχής απολύμανση και κατά τη διάρκεια και στο τέλος των μαθημάτων. Επίσης, είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν στις μετανάστριες καθαρίστριες”.

“Η αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών δημόσιων σχολείων Αθήνας και του ΕΚΑ εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις στο αίτημα της επαναπρόσληψης όλων των μεταναστριών/ών καθαριστριών/ών που απολύθηκαν από τα δημόσια σχολεία”, επισημαίνει η ανακοίνωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Καλούμε την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υψώσουν ασπίδα ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό και να απαιτήσουν εδώ και τώρα την κατάργηση των ρατσιστικών διακρίσεων στις προσλήψεις και την επαναπρόσληψη όλων χωρίς αποκλεισμούς”.