Εργατικό κίνημα
Η μάχη στην Υγεία: Στη Θεσσαλονίκη και στις πύλες 11/9

ΕΚΕΑ

Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται ανεξέλεγκτα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό, εκφράζει την αδυναμία του να συνεχίζει τη διενέργεια ελέγχων.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΑ ενημέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι εξαιτίας «της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».

Το ΕΚΕΑ ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλη να διεξάγει μοριακά τεστ κορονοϊού. Μάλιστα αυτή η λειτουργία έγινε με τυμπανοκρουσίες, μετά την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στις εγκαταστάσεις του. Αλλά αυτές οι φανφάρες δεν σήμαναν κάποια πραγματική αναβάθμιση του ΕΚΕΑ.  Το Υπουργείο Υγείας το μόνο που έκανε ήταν να προσλάβει μερικούς συμβασιούχους επικουρικούς εργαζόμενους (για ένα ή δυο χρόνια) με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν το ίδιο προσωπικό με πέρσι, όπου η αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΕΑ ήταν η αιμοδοσία.

Ελάχιστα τεστ

Στην πραγματικότητα τα τεστ που έγιναν ήταν απειροελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα σχεδόν τελευταία στη διενέργεια τεστ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (κατείχε την 23η και 24η θέση στην Ε.Ε. των 27). Είναι πρόκληση να βαφτίζουν τα τεστ με το σταγονόμετρο «αλόγιστη χρήση». Είναι απαράδεκτο να μετατρέπουν τους ασθενείς και τους υγειονομικούς σε πελατεία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για τη διενέργεια τεστ.

Να μην αφήσουμε αυτή την κυβέρνηση να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Διεκδικούμε άμεση ενίσχυση του ΕΚΕΑ με χρηματοδότηση και προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό. Επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τώρα! Λεφτά για τη δημόσια Υγεία και όχι για εξοπλισμούς. 

Στις 11 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε στην πανυγειονομική απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και στις πύλες των νοσοκομείων μας και στις 12/9 μαζί με όλα τα συνδικάτα στη ΔΕΘ ενάντια στην κυβέρνηση που συνεχίζει μια πολιτική εγκληματικής ανευθυνότητας σε βάρος της εργατικής τάξης.

Συντονιστικό Νοοσοκομείων


Αγ. Σάββας

Την Πέμπτη 3/9 αρκετοί εργαζόμενοι κι εργαζόμενες μαζευτήκαμε στο προαύλιο του νοσοκομείου για να συζητήσουμε την οργάνωση της κινητοποίησης στις 11/9. Η οργή ξεχειλίζει κι αυτό φάνηκε και στην κουβέντα. Οργή για τις ελλείψεις, για την κατάσταση με τα τεστ, για την πριμοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων, για τις άδειες, για όλα. Συμφωνήσαμε ότι θα συμμετέχουμε στη στάση εργασίας για τα ΒΑΕ την Τρίτη 8/9 και στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής 11/9. Ομάδα απεργών θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι θα βγουν σε συγκέντρωση στην πύλη. Το σωματείο μας έχει κηρύξει στάση εργασίας για τις 11/9, από τις 7πμ-10πμ και θα κάνει συγκέντρωση στην πύλη στις 8:30πμ. 

Στη συνέχεια διεκδικήσαμε συνάντηση με τη διοίκηση του Αγ. Σάββα για να μάθουμε τι θα γίνει με τους συναδέλφους της φύλαξης των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Από τη διοίκηση λάβαμε μόνο ειρωνία κι απειλές. Μάλιστα η διοίκηση μετακινεί συναδέλφισσα συνδικαλίστρια από την καθαριότητα του νοσοκομείου, καθαρά εκδικητικά, σε άλλο μακρινό κτήριο προσπαθώντας να την απομονώσουν. Αυτά δείχνουν το θράσος τους αλλά και τον πανικό τους. Οι εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου είναι πιο ενωμένοι από ποτέ. Από τις καθαρίστριες μέχρι τους γιατρούς είναι τόσα αυτά που μας συνδέουν που γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι είναι μια συνολική μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση κι ένα σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Ζαννέτα Λυσικάτου
ταμίας Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας

Αγ. Όλγα

Στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα συγκεντρωθήκαμε την Πέμπτη 3/9 για να στήσουμε μια επιτροπή που θα οργανώσει την κινητοποίηση της 11/9 στη Θεσσαλονίκη. Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση, όπου κοινό σημείο ήταν η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις καθώς δεν θα μπορέσουν τα νοσοκομεία να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας ειδικά τώρα με την πανδημία και όλοι εκφράζονταν με οργή για την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους υγειονομικούς. 

Οργανώνουμε λοιπόν την απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 11/9 και για όσους/ες δεν ανέβουν στην αποστολή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια επιτυχημένη κινητοποίηση, όπως είχαμε κάνει κι άλλες το τελευταίο διάστημα, η οποία θα πιέσει την ομοσπονδία να προχωρήσει σε κλιμάκωση με νέα πανυγειονομική 24ωρη απεργία τον Οκτώβρη για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, μέσα προστασίας, χρηματοδότηση στο ΕΣΥ.

Στο μάζεμα της επιτροπής κουβεντιάστηκε και η καμπάνια για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη. Παρότι δεν είχε οριστεί ακόμα η ημερομηνία της απόφασης, είπαμε ότι όποτε κι αν είναι θα οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στην αντιφασιστική διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια. 

Μιχάλης Βερβέρης
εργαζόμενος νοσοκομείο Αγ.Όλγα

Αγλαΐα Κυριακού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε ανεύθυνα το χρόνο που κέρδισε την Άνοιξη προχωρώντας σε πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να έχει μεριμνήσει για τις άμυνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. ‘Ετσι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βρίσκει τα νοσοκομεία απροετοίμαστα με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά προστασίας. Όλο αυτό το διάστημα το μόνο που έκανε ήταν να μοιράζει απλόχερα μπράβο στον εαυτό της και χειροκροτήματα στους υγειονομικούς.  

Στο νοσοκομείο μας Αγλαΐα Κυριακού τα προβλήματα είναι τεράστια. Είναι απλήρωτες οι υπερωρίες όλου του προσωπικού από τον Απρίλιο. Άρχισαν πάλι να μας λένε να κάνουμε οικονομία στα βασικά υλικά προστασίας -μάσκες, γάντια, ποδιές μιας χρήσεως. Με το που άρχισαν να γίνονται περισσότερα τεστ τέλειωσαν τα αντιδραστήρια με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία με τις λίστες να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε απόγνωση γονείς και παιδιά. Στις εφημερίες δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα τεστ στα παιδιά που  είναι ύποπτα με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται προληπτικά και να μπλοκάρει το νοσοκομείο. Προκαλεί τρόμο για το τι θα γίνει όταν αρχίσουν τα σχολεία και οι εποχιακές ιώσεις.

Όλο το καλοκαίρι οι υγειονομικοί ήταν στους δρόμους και τώρα συνεχίζουμε το αγώνα με την μεγάλη κινητοποίηση στις 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. τοσωματείο του νοσοκομείου καλεί όσους δενανέβουν στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8πμ στην πύλη. Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής η οργή έχει ξεχειλίσει και ό δρόμος είναι μονόδρομος. Με εξορμήσεις θα ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους για την  κινητοποίηση  στις 11/9.

Μαρία Αλιφιέρη
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Ιδιωτική Υγεία

Την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη πραγματοποιήσαμε ανοιχτή σύσκεψη του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που απεργούν και οι συνάδελφοι στα δημόσια νοσοκομεία, προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βιοκλινική Αθηνών (Όμιλος Βιοϊατρική) στους Αμπελόκηπους για να απαιτήσουμε τέστ και επαρκή μέσα προστασίας για όλους τους συναδέλφους.  

 Στον κλάδο μας είναι συχνές οι καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού και εξοντωτική δουλειά που οδηγεί πολλούς συναδέλφους και συναδέλφισσες σε παραιτήσεις. Αυτό είναι ακόμα πιο προκλητικό όταν συνοδεύεται και από πολύ χαμηλούς μισθούς ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων στα ύψη. Απόδειξη το δίκτυο των μεγάλων ομίλων με τις νέες μονάδες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις γειτονιές, την ίδια ώρα που η δημόσια πρωτοβάθμια Υγεία μαραζώνει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. 

Ακόμα πιο προκλητική είναι η στάση επιχειρήσεων όπως η Βιoϊατρική που προχώρησε σε απόλυση συναδέλφου ο οποίος αποκάλυψε το θέμα της διασποράς του κορονοϊού στα κεντρικά εργαστήρια στους Αμπελόκηπους. Σαν να μην φτάνει αυτό η διοίκηση της Βιοϊατρικής αρνείται να κάνει τα τέστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά προχωράει μόνο σε “δειγματοληπτικά” τέστ. Άλλη μία φορά δηλαδή το κριτήριο του κέρδους μπαίνει πάνω από την υγεία και την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. 

Κώστας Πολύδωρος 
μέλος ΔΣ Σωματείο Εργαζομένων Ιδ. Κλινικών Αθήνας