Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Όχι απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς

Την πολιτική του μικρότερου κόστους και της “ατομικής ευθύνης” προσωπικού και γονέων εφαρμόζει η κυβέρνηση και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. 

“Ούτε λόγος για τεστ κορωνοϊού στους εργαζόμενους που επέστρεψαν από την καλοκαιρινή τους άδεια, ούτε λόγος για την επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού για τα προτεινόμενα μέτρα, ούτε λόγος για την μείωση της δυναμικότητας των τμημάτων και ενίσχυσή τους με προσωπικό, ούτε λόγος για προμήθεια του απαιτούμενου πρόσθετου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, ούτε λόγος για την ενίσχυση των καθημερινών και σχολαστικών προγραμμάτων καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε χώρους, επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό, ούτε λόγος για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για την εξυπηρέτηση αυτών των κρίσιμων υγειονομικών αναγκών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών”, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Αντί όμως για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεξιοί δήμαρχοι κάνουν προσπάθειες για απολύσεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Στο Περιστέρι απολύθηκαν 14 εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς μέσα στον Αύγουστο παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, ακόμα και στις 31 Ιούλη, ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους γιατί υπάρχει αναγκαιότητα για προσωπικό. “Εν ψυχρώ μας ενημέρωσαν πως θα προσλάβουν 20 άτομα από τον ΟΑΕΔ, εφόσον είναι «τσάμπα», ενώ εμείς στοιχίζουμε!”, αναφέρει στην επιστολή της η επιτροπή απολυμένων εργαζομένων.

Στην Αγία Παρασκευή, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις 24 απολύσεις συμβασιούχων, μετά από μια βδομάδα συνεχόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων από τη Δευτέρα 31/8. “Σημαντική ήταν η κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου στα γραφεία του ΠΑΙΣΔΑΠ (ΠΑΙδικοί Σταθμοί Δήμου Αγ. Παρασκευής) την Τετάρτη 2/9, όπου πλημμύρισε ο 2ος όροφος του Δημαρχείου και το γραφείο του Δημάρχου, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και με τη συμμετοχή αλληλέγγυων και των δημοτικών κινήσεων της Αριστεράς, όπως το “Φυσάει Κόντρα”, που είχε μεγάλη παρουσία. Αποχωρήσαμε μόνο όταν πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν όλοι στη δουλειά”, μας είπε ο Σταμάτης Χατζηδήμου.