Εργατικό κίνημα
10, 11, 12 και 14 Σεπτέμβρη: Τέχνες, Υγεία, Παιδεία, Θεσσαλονίκη - ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΔΕΘ 2019, η προσυγκέντρωση του Συντονισμού μπροστά στα ΜΑΤ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

21/5, Διαδήλωση εργατών Τέχνης

 

Ξανά στο δρόμο ετοιμάζονται να βγουν οι εργαζόμενοι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό καλώντας σε διαδήλωση την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη, στις 6μμ, στα Προπύλαια. 

“Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά” τονίζουν στο κάλεσμά τους. “Σήμερα, η Κυβέρνηση που συνεχίζει πιστά αυτή την πολιτική για τον Πολιτισμό που παρέλαβε από τους προηγούμενους, μας λέει ότι η επιβίωσή μας είναι ατομική μας ευθύνη. Μας λέει ότι δε μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε «μαύρα», ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες. Άραγε όταν οι εργοδότες μας το επιβάλουν εμείς έχουμε επιλογή; Μήπως εμείς φταίμε που όλα αυτά τα χρόνια οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους εργοδότες έχουν διαλυθεί;” σημειώνουν και συνεχίζουν:

“Μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, με τους περισσότερους να έχουν να δουλέψουν από το Φλεβάρη, η κατάσταση γίνεται τραγική... πληθώρα απαγορεύσεων και ακυρώσεων εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων, με ωράρια λειτουργίας που απαγορεύουν κάθε λειτουργία του χώρου της διασκέδασης, παρόλο που με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Ζητάμε να οριστούν άμεσα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους αυτούς”. 

Οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν μεταξύ άλλων μηνιαίο επίδομα με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη κι επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά τους, αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, μείωση των αναγκαίων ενσήμων για την ένταξη στο επίδομα ανεργίας, απαγόρευση διακοπής ρεύματος εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών, δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά, πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν, κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης που σταματάει τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο Λύκειο, κάλυψη κενών της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες κ.α. 

Στην κινητοποίηση καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, η Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας και το Σωματείο Καθηγητών Χορού.


Η διαδήλωση στις 12 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη χρειάζεται να γίνει αφετηρία πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στις επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση μέσα στην χειρότερη οικονομική και υγειονομική κρίση. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να καθορίσει τους δρόμους εκείνη την ημέρα, οργανώνοντας ένα μαζικό, ενωτικό συλλαλητήριο. Με αφετηρία το Πολυτεχενείο, όπου καλούν προσυγκέντρωση φοιτητικοί σύλλογοι που υπερασπίζονται το άσυλο και την δημόσια Παιδεία από τις επιθέσεις της Κεραμέως, θα περάσει από την Καμάρα για να συσπειρώσει αγωνιστές/τριες και σωματεία που προτάσσουν κάλεσμα «αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής» και θα συνεχίσει στην Εγνατίας και Αγίας Σοφίας για να ενωθεί με την προσυγκέντρωση που καλούν το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Και όλες και όλοι μαζί να βαδίσουμε προς το Άγαλμα Βενιζέλου όπου καλούν η ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα, για να πάρουμε μαζί μας όλα τα μαχητικά εργατικά κομμάτια και να διαδηλώσουμε προς το Βελίδειο. Ένα τέτοιο μεγάλο μαχητικό μπλοκ θα δώσει τον τόνο της αντίστασης και θα ακυρώσει τυχόν προσπάθειες των ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη να το αποκόψει, όπως προκλητικά επιχείρησαν- ανεπιτυχώς – και πέρυσι. 

Γιάννης Σηφακάκης
μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις 11 και 12 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που με τις εγκληματικές πολιτικές της όλο και πιο απροκάλυπτα θυσιάζει δουλειές, μισθούς, συντάξεις, ακόμα και τις ζωές μας  για να στηρίξει τα αφεντικά και τους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια και τις ΑΟΖ. 

Το φετινό διήμερο κινητοποιήσεων γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Η οικονομική κρίση βαθαίνει και συνεχίζεται, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, μισθοί έχουν συρρικνωθεί, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζει νέα μνημονιακά μέτρα μαζί με την Ε.Ε. για να πάρει την οποιαδήποτε χρηματοδότηση. 

Δίπλα σε όλα αυτά η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού αποκαλύπτει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι οι μνημονιακές περικοπές μιας δεκαετίας έχουν διαλύσει κάθε ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους σε κάθε δημόσια υπηρεσία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, στην πρόνοια, στις δημόσιες συγκοινωνίες.  

Οι δυνάμεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης θα βρεθούν μαζί με τους απεργούς της Υγείας και το Συντονιστικό Νοσοκομείων και στην απεργία των νοσοκομείων στις 11 Σεπτέμβρη, αλλά και την επόμενη ημέρα στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Παλεύουμε για ένα μεγάλο ενωτικό συλλαλητήριο που θα στείλει ηχηρό μήνυμα στον Μητσοτάκη. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5:30μμ, Εγνατίας και Αγ.Σοφίας και θα κάνουν την προσπάθεια όλες οι εργατικές συγκεντρώσεις να ενωθούν σε ένα ενιαίο ποτάμι διαδηλωτών για να δείξουμε την δύναμη της εργατικής αντίστασης και την αποφασιστικότητα ότι θα κλιμακώσουμε ενωτικά, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα αδιεξοδά της, αλλά ετοιμάζεται να δαγκώσει ξανά και ξανά κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα. Δεν θα την αφήσουμε!

Γιάννης Αγγελόπουλος
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Όσο προχωρούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η επιτυχία του αγωνιστικού διημέρου 11 και 12 Σεπτέμβρη είναι απαραίτητη. Η πανδημία προχωράει ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνονται τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. 

Αυτές τις μέρες έσκασε σαν βόμβα η αδυναμία δύο δημόσιων φορέων να συνεχίσουν τη διενέργεια των τεστ. Πρώτα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στη συνέχεια το Μικροβιολογικό της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ βγήκαν εκτός μάχης, ταλαιπωρημένα από την υποβάθμιση, τις ελλείψεις και τις περικοπές όλων αυτών των χρόνων. Την ίδια στιγμή βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο όπου τα τεστ πάνε σε ιδιωτικά κέντρα φίλων της κυβέρνησης. Αντί να επιτάξουν τα ιδιωτικά κέντρα και να τα θέσουν στην υπηρεσία της δημόσιας Υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα για πολλά περισσότερα δωρεάν τεστ, τολμάνε να κατηγορούν την “αλόγιστη χρήση” των τεστ στους εργαζόμενους της Υγείας. Κι αυτό την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα τεστ σε υγειονομικούς βγαίνουν θετικά, χωρίς να τηρούνται τα βασικά, όπως η σωστή ιχνηλάτηση, η ενημέρωση, το κλείσιμο και η απολύμανση τμημάτων, η μη εργασία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, επειδή ακριβώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες που δεν μπορεί να λείψει κανείς. Το περιστατικό με τους εργαζόμενους στη ΜΕΘ του Αττικού που δεν μπήκαν σε καραντίνα παρότι εκτέθηκαν σε κρούσματα, είναι χαρακτηριστικό αλλά όχι το μόνο.

Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση ότι έκανε προσλήψεις, η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι είμαστε 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι, σε σύνολο κενών οργανικών θέσεων που φτάνουν τις 35.000. Μιλάμε για έλλειψη 35.000 εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία και η πολιτική της κυβέρνησης μείωσε κι άλλο το προσωπικό μέσα σε ένα χρόνο! 

Ο κόσμος είναι εξοργισμένος γιατί η κυβέρνηση του ζητάει να δουλέψει παραπάνω εφημερίες από όσες επιτρέπονται και μάλιστα χωρίς καν να ξέρει πότε και αν θα τις πληρωθεί. Ένα πράγμα που είναι από μόνο του επικίνδυνο γιατί κανείς νοήμων δεν μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών – και μιλάμε για την Υγεία – όταν οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται τόσο.

Οργανώνοντας την 11η Σεπτέμβρη, είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των συναδέλφων/ισσών. Το σωματείο μας πήρε απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και στάση εργασίας με συγκέντρωση στην πύλη για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που δεν θα μπορέσουν να ανέβουν. Η απόφαση πάρθηκε παρότι η πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου είναι ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ κι αυτό είναι ενδεικτικό της πίεσης του κόσμου που εργάζεται στο νοσοκομείο, αλλά και κληρονομιά των επιτυχημένων κινητοποιήσεων που κάναμε το τελευταίο εξάμηνο και δίνουν ώθηση για να συνεχίσουμε αγωνιστικά. 

Είναι σαφές επίσης ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Βλέπουμε το πώς ο συνδυασμός της πανδημίας, με τις κυβερνητικές επιλογές και τη ζημιά που έχουν κάνει οι περικοπές όλης της τελευταίας δεκαετίας, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση που χτυπάει πλέον τα γηροκομεία, τις δομές προσφύγων, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό τόσο η 11 όσο και η 12 του Σεπτέμβρη πρέπει να σημαδευτούν από κινητοποιήσεις – σεισμό. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου της εργατικής τάξης. Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης μπαίνουν μπροστά και το οργανώνουν. 

Στο ΓΝΑ Γεννηματάς κάναμε Επιτροπή Αγώνα την Παρασκευή 4/9 με συμμετοχή συναδέλφων/ισσών από πολλά τμήματα του νοσοκομείου, τη Δευτέρα 7/9 έγινε εξόρμηση στην πύλη του νοσοκομείου όπου συναντήσαμε πολύ καλή ανταπόκριση κι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι την Παρασκευή.

Αργυρή Ερωτοκρίτου
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς  

25/8, Φοιτητικό μπλοκ στη διαδήλωση των εκπαιδευτικών

 

Την προηγούμενη σχολική χρονιά είχαμε τάξεις με 25 μαθητές, έχοντας ταυτόχρονα τεράστιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις, καθώς από τις έντεκα τάξεις, οι πέντε έκαναν μάθημα σε κοντέινερ. Άρα σε μας ακόμα και οι 15 μαθητές σε κοντέινερ θα είναι μεγάλος αριθμός. Επίσης, τεράστιο πρόβλημα έχουμε με την καθαριότητα, καθώς μία μόνο καθαρίστρια δεν έφτανε να καλύψει ένα ολόκληρο σχολείο. Και τότε η “ατομική ευθύνη” ερχόταν να καλύψει την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Για να πάει κάποιος τουαλέτα έπρεπε να ζητήσει το κλειδί και να δηλώσει το όνομά του. Αντίστοιχα στις τάξεις μεριμνούσαμε εμείς για την καθαριότητα, είχαμε βάλει με δική μας πρωτοβουλία και κάδο ανακύκλωσης. 

Ταυτόχρονα, χρειάζονται μαζικοί διορισμοί και σε εκπαιδευτικούς και για να φτιαχτούν ολιγομελή τμήματα αλλά και γιατί υπάρχουν ανάγκες για επιπλέον στήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες. Για παράδειγμα στο δικό μου σχολείο είχαμε παιδιά από το Αφγανιστάν που περίμεναν εκπαιδευτικό για να τους κάνει ελληνική γλώσσα, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Για όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζονται από τώρα μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες με συντονισμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που θα ανοίξουν την κόντρα με την κυβέρνηση, ώστε να την αναγκάσουν να υποχωρήσει.

Φίλιππος Κοντοδήμας
μαθητής ΓΕΛ Πικερμίου

 

Μας λένε ότι με τις μάσκες μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι όμως δύσκολο να προστατευτούμε με 25 παιδιά ανά τάξη την ώρα που οι ίδιοι λένε ότι απαγορεύεται ο συνωστισμός. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν προχωράει σε προσλήψεις καθαριστριών που τώρα με τον ιό είναι απαραίτητη η καθαριότητα, ενώ υπάρχουν τόσες καθαρίστριες από ξένες χώρες που περιμένουν αρκετό καιρό για να πιάσουν δουλειά, αλλά τις απορρίπτουν. Εκτός από τους διορισμούς εκπαιδευτικών που δεν έκαναν, δεν φρόντισαν ούτε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για ολιγομελή τμήματα. Θέλουν να ξεκινήσουν τα σχολεία, αλλά οι οδηγίες είναι αόριστες και αντιφατικές, ουσιαστικά δεν έχουν καταλήξει πώς θα λειτουργούμε μέσα στο σχολείο. Ακόμα και με το πότε θα ανοίξουμε όλο άλλαζαν οι ημερομηνίες. Εμείς πρέπει να πούμε ότι δεχόμαστε να ανοίξουν τα σχολεία μόνο μέσα σε ασφαλείς συνθήκες, να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, στηρίζοντας τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Σπυριδούλα Α.
μαθήτρια 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης 

 

Θεωρώ απαράδεκτο ότι είχαν 6 μήνες με τα σχολεία κλειστά να προετοιμάσουν μια λύση και το καλύτερο που μπόρεσαν να βρουν είναι παγούρια και μάσκες. Δεν έλειπαν τα ατομικά παγούρια στα παιδιά, ενώ οι μάσκες δεν εξασφαλίζουν την πλήρη προστασία. Καταργούν το βασικότερο μέτρο προστασίας που είναι οι αποστάσεις. Είναι εγκληματικό να στοιβάζονται 25 παιδιά ανά αίθουσα, ενώ την ανάμιξη ανάμεσα στα τμήματα δεν μπορούμε να την αποφύγουμε γιατί θα αναμιχθούν στις ειδικότητες, στις γλώσσες ή στο ολοήμερο. Άρα αυτά που μας λένε δεν στέκουν σε καμιά επιστημονική βάση, παίζουν με την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. 

Επιπλέον, θα μπορούσαν να βρουν άδειες αίθουσες, όπως αυτές σε σχολεία που έχουν συγχωνευτεί, και με μικρό κόστος να σπάσουν τα τμήματα. Στα νηπιαγωγεία η κατάσταση θα είναι πιο τραγική για τους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να έχουν υπό την επίβλεψή τους 20-25 πεντάχρονα. Επίσης, δε γίνεται να έχουμε τις ίδιες καθαρίστριες που είχαμε πέρσι και να τις βάζουν να δουλεύουν περισσότερο. 

Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε καλύτερα τις τρομερές ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος και να το αλλάξουμε. Κάναμε κοινή συνέλευση των συλλόγων γονέων του Βύρωνα, όλοι οι γονείς βρίσκουν απαράδεκτη αυτήν την κατάσταση, συζητήθηκε ακόμα ο συντονισμός με τους εκπαιδευτικούς και πολλοί είναι οι γονείς που σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα κινητοποιήσεων, ακόμα και κατάληψη σχολείων. 

Ήλια Ιατρού
αντιπρόεδρος συλλόγου γονέων γυμνασίου Βύρωνα


Τις διεκδικήσεις του σχετικά με το ΕΣΥ εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ανακοίνωσή του, στην οποία “απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να θωρακιστούν τόσο το εθνικό σύστημα υγείας, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτό, καθώς και οι πολίτες που προσφεύγουν στις δομές υγείας.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός και οι χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επιπλέον, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας για το προσωπικό, αποδεικνύεται από τους εκατοντάδες συναδέλφους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει από τον COVID-19.
Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μονίμων γιατρών και νοσηλευτών, να ενταχθούν στα ΒΑΕ, να γίνεται συστηματική εξέταση όλων των εργαζομένων που εκτίθενται στον COVID-19 και τα τεστ να γίνονται δωρεάν αποκλειστικά από τις δημόσιες δομές υγείας”.