Εκπαίδευση και νεολαία
Πώς ξεκινάνε τα σχολεία;

Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποίησαν οι τοπικές ΕΛΜΕ στο τριήμερο 2-4 Σεπτέμβρη ώστε να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί του δικτύου “Η Τάξη μας”, που συμμετέχει στην παράταξη των Παρεμβάσεων, είχαν την πρόταση για απεργιακό λουκέτο από την πρώτη μέρα στις 14/9, ώστε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση τους, “να ανοίξουν τα σχολεία με τους όρους των συνδικάτων... Ολιγομελή τμήματα, περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικοί και εργαζόμενες/οι καθαριότητας. Δωρεάν μέσα προστασίας. Λεφτά για την Παιδεία και όχι για φράχτες και φρεγάτες”. Με αυτό τον προσανατολισμό καλούν και οργανώνουν συγκεντρώσεις και εξορμήσεις στα σχολεία τη μέρα που ανοίγουν, Δευτέρα 14/9. 

“Στην ΕΛΜΕ Πειραιά η συνέλευση είχε πάνω από 70 άτομα. Η κουβέντα επικεντρώθηκε στο ότι είναι επισφαλής ο τρόπος που ανοίγουν τα σχολεία, αλλά και στα άλλα ζητήματα που αφορούν το νόμο που ψήφισε η Κεραμέως”, μας είπε η Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Πειραιά. “Στη δική μου τοποθέτηση τόνισα ότι από την πρώτη μέρα χρειάζεται απεργιακή κινητοποίηση για να μην δώσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να μπορέσει να διαφημίσει ότι επαναφέρει την ‘κανονικότητα’, την ώρα που επικρατεί χάος σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, πρόσθεσα ότι χρειάζεται απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα της απόφασης του δικαστήριου για τους δολοφόνους Χρυσαυγίτες και κατέθεσα ψήφισμα, που είχε θετική ανταπόκριση”.

“Στα σχολεία η εικόνα είναι ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος με την κυβέρνηση και την Κεραμέως”, επισήμανε η Δώρα Κιντή από την ΕΛΜΕ Χανίων. “Αυτό δεν εκφράστηκε σε μεγάλη μαζικότητα στην έκτακτη γενική συνέλευση που καλέστηκε γιατί δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να οργανωθεί. Παρ' όλα αυτά, συμμετείχαμε πάνω από 40 άτομα. Σαν απόφαση για να πάμε στη συνέλευση των προέδρων πέρασε σχεδόν παμψηφεί το πλαίσιο των Παρεμβάσεων, το μόνο πλαίσιο που έβαζε απεργία, με στάση εργασίας για 15/9 και απεργία στις 25/9.  Από τη δική μου μεριά και από άλλους συντρόφους, μπήκε η πρόταση να ξεκινήσουμε απεργιακά από την πρώτη μέρα στις 14/9.  Η Ένωση Γονέων στα Χανιά έβγαλε μια καλή ανακοίνωση που συντάσσεται με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.  Η συνέχεια χρειάζεται να είναι γύρα στα σχολεία για να μιλήσουμε με τους συναδέλφους, ο συντονισμός με τους μαθητές και τους γονείς και η ενεργοποίηση της επιτροπής αγώνα που είχε βγει από την πολύ μαζική συνέλευση που είχαμε κάνει το καλοκαίρι”. 

“Ενώ δεν είχαμε απαρτία, κάναμε την πιο πολυπληθή συνέλευση από το 2015”, τόνισε η Αθανασία Κατσούλη από την Α' ΕΛΜΕ Αθήνας. “Όλες οι παρατάξεις περιέγραφαν τα προβλήματα και στήριζαν τα αιτήματα για διορισμούς και λιγότερα παιδιά ανά τάξη, αλλά δυστυχώς, εκτός από τις Παρεμβάσεις, δεν υπήρχε πρόταση για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο Σεπτέμβρη.  Οι Παρεμβάσεις τελικά μαζί με τις ΣΥΝΕΚ, κατέβασαν πρόταση για στάση εργασίας την πρώτη μέρα 14/9, αλλά δεν πέρασε από το ΔΣ για μία ψήφο. Επίσης, πέρασε ψήφισμα για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής”.  

“Τη συνέλευση της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, αν και δεν είχε απαρτία, παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα”, δήλωσε η Ιωάννα Παυλοπούλου, από το ΣΕΚ στο Ίλιον. “Υπήρξαν τοποθετήσεις από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ότι “δεν μας παίρνει” αυτή τη στιγμή γιατί θα έχουμε την κοινωνία εναντίον μας. Ήταν σωστή η απάντηση που δόθηκε από εκπαιδευτικό ότι εκτός από το ότι είναι αναγκαία η απεργία, αυτή είναι η στιγμή να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους απεργιακούς αγώνες που δίνουν τα νοσοκομεία και χώροι του ιδιωτικού τομέα, όπως οι καλλιτέχνες, ο επισιτισμός, κτλ. Μπήκε επίσης ο συντονισμός με τα σωματεία των Δήμων για να δοθεί η μάχη για προσλήψεις προσωπικού καθαρισμού στα σχολεία”. 

Η Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το Σάββατο 5/9 ήταν αναντίστοιχη με το κλίμα των συνελεύσεων. Δεν πάρθηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις με το άνοιγμα των σχολείων. Πάρθηκε, όμως, απόφαση για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και για στήριξη της αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 7 Οκτώβρη.