Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη 11-12 Σεπτέμβρη: Πολιορκία του Μητσοτάκη

Διαδήλωση στη ΔΕΘ 2019

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο ένα αγωνιστικό διήμερο σαν αυτό στις 11 και 12 Σεπτέμβρη που έχει διπλή αιχμή: για την Δημόσια Υγεία που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος από τη μια, ενάντια στα νέα μνημόνια που ετοιμάζουν Μητσοτάκης, ΕΕ κι αφεντικά από την άλλη.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, δύσκολα θα βρει κανείς ημέρα που να μην υπάρξει άλλη μία αποκάλυψη των ολέθριων χειρισμών της κυβέρνησης στο ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Σπατάλησε όλον τον “κερδισμένο” χρόνο από το πρώτο κύμα του ιού, αφήνοντας τα νοσοκομεία στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με πριν. Το μόνο που έμεινε από την άνοιξη της καραντίνας ήταν η εκτίναξη της ανεργίας, η ύφεση και οι απαγορεύσεις. Δεν κάλυψαν τα δεκάδες χιλιάδες κενά των νοσοκομείων κάνοντας προσλήψεις, δεν τα προμήθευσαν με όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό, δεν τα ενίσχυσαν επιτάσσοντας τα διαγνωστικά και τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα, δεν ενίσχυσαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αντ' αυτού προτίμησαν να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια στους μιντιάρχες για να φροντίσουν την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Πρώτα να φτιάχνουν αγιογραφίες του Μητσοτάκη στα δελτία των 9 και αμέσως μετά να μας ταΐζουν σεξιστικά τηλεσκουπίδια.

Οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων του πρώτου διαστήματος έγιναν θυσία για χάρη της βιομηχανίας του τουρισμού και όχι μόνο. Οι συγκοινωνίες παρέμειναν συνωστισμένες, το ίδιο και οι εργατογειτονιές, τα στρατόπεδα των προσφύγων, η πλειοψηφία των χώρων εργασίας.  

Και τώρα ο ημερήσιος αριθμός των διεγνωσμένων κρουσμάτων ξεπερνάει τα 200, τα νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και οι “βόμβες” σκάνε η μία μετά την άλλη. Όπως αυτή των τεστ. 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει λόγω αυξημένου φόρτου.  Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη καθώς -χαρακτηριστικό της απαξίωσης του ΕΚΕΑ από τη μεριά του κράτους- τα τελευταία χρόνια πολλοί θα θυμούνται τους αγώνες που έπρεπε να δίνουν κάθε τόσο οι εργαζόμενοί του προκειμένου να μην απολυθούν. “Διεκδικούμε την ανανέωση των συμβάσεών μας. Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αποτελούμε το 40% των εργαζόμενων. Αν αύριο απολυθούμε θα σημάνει ουσιαστικά το κλείσιμο του ΕΚΕΑ. Καθημερινά γίνονται περίπου 200 μεταγγίσεις σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Όταν ξαφνικά αυτές οι μεταγγίσεις δεν θα μπορούν να γίνουν, ας αναλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι την ευθύνη, αν τους ενδιαφέρει”, δήλωνε στην Εργατική Αλληλεγγύη, εργαζόμενη του ΕΚΕΑ, τον Γενάρη της φετινής χρονιάς.

Το σκάνδαλο μάλιστα που έσκασε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΕΚΕΑ δεν αφήνει καμία αυταπάτη για τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές Υγείας προκειμένου να παρέχουν άφθονα δωρεάν τεστ στον πληθυσμό προτίμησε την απευθείας ανάθεση σε ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο στέλεχος του οποίου ήταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Σκάνδαλο

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σκανδάλου είναι το σχόλιο της Εφ.Συν τη Δευτέρα 7/9: “Επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στην τωρινή αιχμή της πανδημίας στη χώρα μας να «ξεμείνει» από αντιδραστήρια το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην αυξήσει τη δυνατότητά του με επιπλέον παραγγελίες, να ξεφύγει από τον επιδημιολογικό έλεγχο ο ιός που έχει προκαλέσει παγκόσμια υγειονομική κρίση, για να δώσει στους δικούς της μια ακριβοπληρωμένη δουλειά. Αυτό καθίσταται ξεκάθαρο και από το πρότυπο της σύμβασης που έχει προωθήσει το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Αττικής, μέσω της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), για να υπογράψουν με τον επίλεκτό της Ομιλο Ιατρική Διάγνωση”. 

Τεστ και πιο ακριβά αλλά κι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις της Χ. Νικολάου ομότιμης καθηγήτριας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής, που φιλοξενούνται στο ίδιο ρεπορτάζ, η μέθοδος του pooling που χρησιμοποιούν τα κέντρα του συγκεκριμένου ομίλου κρίνεται ως αντιεπιστημονική. “Η καθηγήτρια εξηγεί πως στο pooling λαμβάνονται δείγματα και ανακατεύονται προκειμένου να γίνει μια εξέταση. Αν βγει αρνητική, τότε όλοι θεωρούνται αρνητικοί, εάν βγει θετική, τότε ελέγχονται ένα ένα τα δείγματα από την αρχή. «Το pooling μπορεί να γίνει σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά ή οι φοιτητές», μας λέει, αλλά «ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, λόγω του ότι το ιικό φορτίο ενός δείγματος διαλύεται σε μεγαλύτερη ποσότητα δειγμάτων, μειώνεται ή ακόμα και εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα να βγαίνει ψευδώς αρνητικό ένα τεστ». H μέθοδος, σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στους ελέγχους που απαιτούνται αυτή την ώρα στη χώρα μας, των υγειονομικών ή των γηροκομείων. Είναι σαν να κάνεις τεστ για να πεις ότι έκανες»”.

Κι αν νομίζει κανείς ότι αυτά είναι “ατυχήματα” που η κυβέρνηση έχει πρόθεση να διορθώσει κάνει λάθος. “Λεφτά για φρεγάτες κι F16 – όχι για νοσοκομεία” είναι η ιεράρχησή της, παραφράζοντας το σύνθημα του αντιπολεμικού κινήματος. Το δήλωσε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας μεταφέροντας ότι ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει “εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας”. 

Όσο για τον... λογαριασμό, αυτός προορίζεται για την εργατική τάξη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο νομοσχέδιο γεμάτο δώρα στα αφεντικά. Ανάμεσα στα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν παραπάνω ώρες, ώστε να αναπληρώσουν το χρόνο της καραντίνας και μάλιστα χωρίς να λογίζονται ως υπερωρίες. Μείωση θα γίνει στο επίδομα Χριστουγέννων, ενώ συνεχίζεται η δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν σε αναστολή συμβάσεων ακόμα και το σύνολο του προσωπικού, ο μισθός των ανεσταλμένων συμβάσεων να μειώνεται στα 534 ευρώ καθώς και η δυνατότητα στα αφεντικά να απολύουν κατά το δοκούν μετά τη λήξη της ρήτρας προστασίας των συμβάσεων σε αναστολή.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μνημονιακών μέτρων, σπατάλης σε εξοπλισμούς και αντεργατικών μέτρων. “Όσο για τα παραμύθια για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν από την ΕΕ και μαζί θα έρθει και η ανάπτυξη, ξεσκεπάστηκαν μια που ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης δείχνει τι πραγματικά έρχεται...Τα όποια χρήματα διαθέσουν, αυτά θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις αεροπορικές εταιρείες, τους εφοπλιστές και τους ξενοδοχειακούς ομίλους. Και ο λογαριασμός πέφτει στις πλάτες των εργαζόμενων με περικοπές μισθών, συλλογικών συμβάσεων και συντάξεων. Αλλά και ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά σε φιλέτα για τα αρπακτικά. Από τη ΔΕΗ, το Νερό και τις Συγκοινωνίες, μέχρι τη δημόσια Υγεία που θέλουν να την διαλύσουν κυριολεκτικά”, σημειώνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στην προκήρυξή του για το διήμερο 11-12 Σεπτέμβρη.


Θεσσαλονίκη 12 Σεπτέμβρη

Την πρώτη μεγάλη κόντρα του φθινοπώρου με την κυβέρνηση, ετοιμάζεται να δώσει το εργατικό κίνημα το διήμερο 11 και 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. 

Στις 11 Σεπτέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας 8πμ-3μμ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων όλης της χώρας να καλύψουν απεργιακά τα μέλη τους προκειμένου να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη. Η απεργιακή διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8:30πμ από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βάζει λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν στις 11.30μμ την Πέμπτη 10/9 από το νοσοκομείο Αγ.Σάββας. Ταυτόχρονα με τη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πύλες νοσοκομείων της Αθήνας.

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας, στις 12 Σεπτέμβρη, ο Μητσοτάκης θα ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις αντεργατικές επιθέσεις της επόμενης χρονιάς μιλώντας στο -αντί της ματαιωμένης ΔΕΘ- Thessaloniki Helexpo Forum. Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης όμως θα ανήκουν στο εργατικό κίνημα και την αριστερά που θα στείλουν τη δική τους απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30μμ στην Εγνατίας και Αγ.Σοφία με την προοπτική να ενωθούν όλες οι διαφορετικές συγκεντρώσεις σε ένα μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο. Λεωφορεία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης από την Αθήνα, θα αναχωρήσουν το Σάββατο 12/9 στις 8πμ από το Μουσείο.