Καταπίεση και απελευθέρωση
Ζακ-Zackie Oh: Η δικαιοσύνη δεν αναβάλλεται

21/10, Συγκέντρωση στην έναρξη της δίκης των δολοφόνων της Zackie-Oh. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Επ' αόριστον αναβολή της δίκης των δολοφόνων του Ζακ αποφάσισε το Β' Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στις 6/11. Στην είσοδο του Πρωτοδικείου είχαν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση με την οικογένεια του Ζακ και διεκδικώντας δικαιοσύνη μέλη της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αμπελοκήπων και άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες.

Ο λόγος της αναβολής ήταν “αδυναμία διεξαγωγής της δίκης”. Η σχετική ΚΥΑ προβλέπει μέχρι 15 άτομα σε κάθε αίθουσα, ενώ η δίκη των δολοφόνων του Ζακ έχει πολύ περισσότερα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Πρόκειται για μια εξέλιξη-πρόκληση για την οικογένεια του Ζακ, για το κίνημα, αλλά και για όλη την κοινωνία, να μην μπορεί να βρεθεί μια κατάλληλη αίθουσα και τρόπος να διασφαλιστεί και η συνέχιση της διαδικασίας και η δημοσιότητά της. Η απόδοση δικαιοσύνης παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον ενώ ήδη έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια από τη δολοφονία.

Η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος πολιτικής αγωγής, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Τα ζητήματα που τέθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID, και που ούτως ή άλλως οδηγούσαν σε μια διακοπή της δίκης, μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με διακοπή και όχι με αναβολή. Την επ' αόριστον αναβολή την αποφάσισε το δικαστήριο. Περιμένουμε ξανά προσδιορισμό της δίκης. Ελπίζουμε να είναι σε χρόνο που μπορεί να γίνει με όλους τους απαραίτητους όρους, μεταξύ αυτών και της δημοσιότητας, που είναι σημαντική σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Απομακρυνόμαστε, τραγικά πια, από τον εύλογο χρόνο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του γεγονότος και της δικαστικής αντιμετώπισής του. Θα πρέπει να γίνει μεταφορά της δίκης αυτής σε μια μεγαλύτερη αίθουσα ώστε όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν να μπορούν απρόσκοπτα και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να την καλύψουν”.

Δεν είναι τυχαίο που περισσότερο από όλους, αυτός που επέμενε να αναβληθεί η δίκη -με τη δικαιολογία δήθεν ότι δεν ξέρουμε πότε θα βγει μια νέα ΚΥΑ που να μπορεί να εφαρμοστεί- ήταν ο Θ. Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών. Υπερασπιστής των μηχανισμών του κράτους, αλλά και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ο Πλεύρης σπρώχνει τη διαδικασία στην αφάνεια και την καθυστέρηση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το πώς έχει αντιμετωπίσει το κράτος μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη υπόθεση. Καθώς επίσης και σε ευθυγράμμιση με τη σχέση Νέας Δημοκρατίας και ΕΛΑΣ. Και βέβαια, ο λόγος του περνάει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Το στοίχημα για το κίνημα είναι να μην αφήσουμε αυτός ο λόγος να περάσει συνολικά. Το κίνημα έχει δώσει μάχες που έχουν καταφέρει να σώσουν από το σκοτάδι και να κερδίσουν υποθέσεις, που η πρόθεση να πέσουν στα αζήτητα ήταν φανερή. Και φυσικά έχει δώσει τη μάχη της εκκίνησης, της διεξαγωγής στο σωστό μέρος και της δημοσιότητας της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ξεκινώντας στην απομόνωση του Κορυδαλλού και με διαρκή την απειλή της επιστροφής εκεί, το κίνημα κατόρθωσε  να γίνουν στο Εφετείο 230 δικάσιμες -κάθε μια προσθέτοντας στη δημοσιότητα της δίκης. Αυτό το έκανε έχοντας πάντα τα μάτια πάνω στη δίκη και πιέζοντας ξανά και ξανά: σχεδόν 90 (!) κινητοποιήσεις έγιναν στο Εφετείο και σχεδόν 30 ακόμη στον Κορυδαλλό.

Αυτός είναι ο δρόμος για να γίνουν πράξη και τα αιτήματα της οικογένειας Κωστόπουλου για τη διεξαγωγή της δίκης των δολοφόνων του Ζακ: να γίνουν αιτήματα ενός κινήματος που θα κινητοποιεί τις δυνάμεις της εργατικής τάξης και θα τα κερδίζει.