Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Αμάλ στην Αθήνα

10/8, Η “μικρή” Αμάλ στο λιμάνι της Χίου

Στις 2 Σεπτέμβρη, η μικρή Αμάλ, η μεγάλη μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, που αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια προσφυγόπουλα, φτάνει για δύο μέρες στην Αθήνα, αφού θα έχει περάσει την 1/9 από την Ελευσίνα. 

Η Αμάλ έχει ήδη περάσει από τη Χίο, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Ντροπιαστική εξαίρεση ο δήμαρχος Μετεώρων, Θοδωρής Αλέκος που μετά και το ρατσιστικό παραλήρημα – επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων απαγόρευσε το πέρασμα της από την Καλαμπάκα. 

“Το μήνυμα που στέλνει το ‘ταξίδι' της Αμάλ είναι αυτό της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα”, είπε η σπουδάστρια δραματικής σχολής, Αλεξάνδρα Μαρτίνη, που με το πρώτο έτος της σχολής θεάτρου ‘δήλος' και την ομάδα ‘Κινητήρας', θα πλαισιώσει, μαζί και με πρόσφυγες/ισσες από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, την παρουσία και την πορεία της Αμάλ στην Αθήνα. 

“Σε μια εποχή που ορθώνονται τείχη και φράχτες, που οι κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα όλο και πιο ερμητικά, το μήνυμα της παράστασης είναι αυτό των ανοιχτών συνόρων. Όπως υποδεχόμαστε την Αμάλ έτσι θέλουμε να καλωσορίσουμε και τους πρόσφυγες, τις προσφύγισσες και τα προσφυγόπουλα στις πόλεις μας. Θέλουμε οι πόλεις μας να είναι ανοιχτές σε όλους” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη. 

Το 8.000 χιλιομέτρων ταξίδι της είναι ένα διεθνές φεστιβάλ “εν κινήσει” που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και πραγματοποιεί στάσεις σε πάνω από 70 πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού, με θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, σινεμά και εκπαιδευτικά δρώμενα, αφιερωμένα στα προσφυγόπουλα.

Στην Αθήνα, η πορεία της θα ξεκινήσει στις 8μμ από το Μοναστηράκι για να καταλήξει στις 9μμ στην Τεχνόπολη.

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου η Αμάλ θα πραγματοποιήσει την τελευταία στάση της στην Ελλάδα στον Πειραιά. Εκεί που το 2015 απλώθηκε ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης και υποδοχής των προσφύγων από χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.