Εκπαίδευση και νεολαία
Κανένα παιδί σε κοντέινερ – κανένα δέντρο κομμένο

30/8, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αθηνών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας προχώρησαν δεκάδες κάτοικοι από τις γειτονιές της Αθήνας και εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα 30/8 την ώρα του δημοτικού συμβουλίου. Παλεύουν ενάντια στη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ και την καταστροφή των ελεύθερων χώρων πρασίνου που υλοποιεί η δημοτική αρχή του Μπακογιάννη.

Συμμετείχαν η Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων, το 8ο Λύκειο Αθηνών, ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και κόσμος από την επιτροπή γονέων και κατοίκων Θυμαρακίων-Σεπολίων-Αγ. Νικολάου, από τη συνέλευση Μιχαήλ Νομικού και εκπαιδευτικοί του ΣΕΠΕ Α’ Αθήνας.

Με συνθήματα όπως «Κώστα Μπακογιάννη, παραιτήσου, μέσα στα κοντέινερ βάλε το παιδί σου», «Δέντρα κομμένα, παιδιά φυλακισμένα» και «Πάρτε τα κοντέινερ και φύγετε από δω», οι συγκεντρωμένοι μετέφεραν την οργή των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας, που ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο κινητοποιήθηκαν μαζικά ενάντια στην καταστροφή των πάρκων και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Η δημαρχία Μπακογιάννη ακόμα και μετά τις αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής, επιμένει να στοιβάζει τα παιδιά σε ντενεκέδες-κοντέινερ, να κόβει δέντρα, να επιτάσσει πάρκα, να υποβαθμίζει την ποιότητα της προσχολικής αγωγής, με στόχο να εξυπηρετήσει ένα αντιδραστικό σχέδιο που θα καταντήσει τα παιδιά και τους γονείς πελάτες στην ιδιωτική εκπαίδευση», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Παζάλος, πρόεδρος ΣΕΠΕ Αθηνά.

«Παλεύουμε για τη διατήρηση και την κήρυξη του πάρκου ως χώρος πρασίνου, ο οποίος καταπατήθηκε για να τοποθετηθούν τα κλουβια για τα παιδιά», τόνισε η Εύη, μέλος της επιτροπής για το πάρκο Μιναΐδη-Φωτιάδη (Ιακωβάτων) στα Πατήσια. «Δεν είναι δυνατόν παιδάκια που δεν μπορούν να τηρήσουν τα απαιτούμενα μέτρα εν μέσω πανδημίας, να τοποθετηθούν σε κοντέινερ 34 τετραγωνικών μέτρων, με 25 παιδιά στο καθένα. 

Ο δήμαρχος Μπακογιάννης μας έχει ταράξει. Από τα έργα βιτρίνας στην Πανεπιστημίου πάει σε φτηνές προσωρινές λύσεις, αντί για μόνιμες και ασφαλείς, και με σεβασμό στο πράσινο, σε περιοχές που πάσχουν από την έλλειψή του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτούς τους χώρους για να παίξουν κι όχι για να στεγαστούν σαν έγκλειστοι σε φυλακές. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φτιάχτηκε το καλοκαίρι η επιτροπή μας και φάνηκε ότι υπάρχει αγωνιστικότητα στον κόσμο. Σε αυτή την επιτροπή είμαστε όλοι μαζί, έλληνες, πρόσφυγες και αλλοδαποί, καθώς εκτός από πολυπληθής, είμαστε και πολυπολιτισμικός δήμος. Και αυτά τα σχολεία προορίζονται για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου εθνικότητας».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα σχολεία και περισσότερο πράσινο», τόνισε ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, κοινοτικός σύμβουλος 1ου διαμερίσματος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Και στα δύο, η δημοτική αρχή μαζί με την κυβέρνηση παίρνουν βαθμό υπό του μηδενός. Τελικά τα παιδιά αποκλείονται και στα πανεπιστήμια και στην προσχολική αγωγή. Ο κόσμος βράζει με αυτή την πολιτική και την κυβέρνηση, από την Εύβοια μέχρι τις γειτονιές της Αθήνας και ούτε οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να το κρύψουν πλέον αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ο κόσμος από τις γειτονιές που βρίσκεται εδώ, ο οποίος μέσα στο καλοκαίρι έφτιαξε επιτροπές για να παλέψει». 

«Στο 8ο Λύκειο Αθηνών, το μοναδικό μέρος της αυλής που είχε πράσινο, αντί να επεκταθεί όπως είχαμε αίτημα, τώρα έχει καταληφθεί από τέσσερα κοντέινερ για τα παιδιά και ένα για τους εκπαιδευτικούς», δηλωσε η Αθανασία Κατσούλη, εκπαιδευτικός στο σχολείο. Το πρόβλημα θα είναι και στα ίδια τα νήπια, που θα είναι 80 για να μοιράζονται ένα μηδαμινό χώρο, μέσα και έξω από τις αίθουσες με μόνη σκιά αυτή που κάνουν τα κοντέινερ. Όσοι μπορούν, λένε ότι θα πάρουν τα παιδιά τους να τα πάνε σε ιδιωτικά. Γκετοποιούν ουσιαστικά τον πιο φτωχό πληθυσμό και θα υπάρξουν αντιδράσεις από όλους. 

Δεν θα τους αφήσουμε να κρατήσουν για έξι χρόνια τα κοντέινερ μέσα στο σχολειο και σε ελεύθερους χώρους πρασίνου. Είναι πολύς ο κόσμος στις επιτροπές κατοίκων που δεν έχει κατέβει ποτέ του σε διαδήλωση, αλλά έφτασε να συγκρούεται με τα ΜΑΤ στις γειτονιές και να γίνονται μαζικότατες τοπικές κινητοποιήσεις. Την προηγούμενη βδομάδα, η κινητοποίηση που κάναμε στο σχολείο μας ήταν εξαιρετική. Παρόλο που λείπουν με άδειες ακόμα οι περισσότεροι, έχοντας το οκ από το Σύλλογο διδασκόντων, τυπώσαμε αφίσες, οι μαθητές του σχολείου έκαναν αφισοκόλληση στην περιοχή, μοιράσαμε στη λαϊκή και η γειτονιά ευαισθητοποιήθηκε και συμμετείχε».