Περιβάλλον
Χανιά 17 Σεπτέμβρη - Φιέστα Μητσοτάκη με τους EU-Med

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία άφησαν πίσω τους 5 νεκρούς και 200.000 καμμένα στρέμματα γης.

Στη σύνοδο των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στις 11 Ιούνη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής των EU-Med9 θα γίνει «στην πόλη του, τα Χανιά», σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από σήμερα, στις 17 Σεπτέμβρη. 

Στο κέντρο της ομιλίας του Μητσοτάκη (αφού καμάρωσε ενόψει της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου για την «ανοσία της αγέλης που ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στη διάρκεια του καλοκαιριού»!) βρέθηκαν, όπως διαβάζαμε στα ρεπορτάζ των ημερών: «ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού». 

Οι μοναδικές αναφορές του πρωθυπουργού πάνω στο περιβάλλον αφορούσαν στις πιέσεις για εκκίνηση της «διαδικασίας για την υλοποίηση του προγράμματος Νext Generation EU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»: «Έχουμε όλοι υποβάλει τα σχέδιά μας. Αναμένουμε την έγκρισή τους για να κάνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και την πράσινη μετάβαση, αναπόσπαστα μέρη αυτών των σχεδίων… Να εγγυηθούμε ότι αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σωστά». 

Μπίζνες στα καμένα

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά από τη σύνοδο των υπουργών, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Μεσογείου, είτε μέλη της ΕΕ είτε όχι, άρχισαν να παραδίνονται στις φλόγες -Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία, Τουρκία, Αλγερία- με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή του ευρωπαϊκού πίνακα όσον αφορά στις καμένες εκτάσεις. Και ο Μητσοτάκης, εκεί που λίγο πριν καλούσε τα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης» να επενδύσουν (βλέπε στη διπλανή σελίδα) εφορμώντας πάνω στα δις ευρώ που περιμένει από τα πακέτα στήριξης, βρέθηκε να παρακαλάει όλη την υφήλιο για λίγα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οχήματα και πυροσβέστες, μπας και σβήσει καμιά φωτιά. 

Είναι μια τραγική επιβεβαίωση για το πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός όταν λέει θα «εγγυηθούμε ότι αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σωστά…». Και για το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι συνολικά η πολιτική των χωρών της ΕΕ, είτε του Βορρά είτε του Νότου, που βλέπει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μόνο σαν ευκαιρία για μπίζνες και ξεκοκαλίσματα προγραμμάτων – όταν δεν ασχολείται με το να κυνηγάει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα ή με το να στέλνει αεροπλανοφόρα, φρεγάτες και μαχητικά να περιπολούν την Ανατολική Μεσόγειο.  

Στο μεταξύ, στην έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ενόψει της συνόδου στην Γλασκώβη τονίζεται ότι τα φαινόμενα υπερθέρμανσης στην ατμόσφαιρα και στην θάλασσα της Μεσογείου θα είναι 20% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο «προκαλώντας ανησυχία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις απώλειες στη χερσαία και θαλάσσια βιοποικιλότητα, τους κινδύνους από την ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις μεταβολές του υδάτινου κύκλου, την απειλούμενη παραγωγή τροφίμων, τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η ζέστη τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές, καθώς και την αλλοίωση της διαδικασίας μετάδοσης των νοσημάτων».