Περιβάλλον
Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή - Να κάνουμε την οργή οργανωμένη δράση

9/8, Διαδήλωση στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

“Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές…Να κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δράση!» Aυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» ενόψει των κινητοποιήσεων στην ΔΕΘ, την σύνοδο των Μεσογειακών χωρών στα Χανιά στις 17 Σεπτέμβρη και την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στην Γλασκώβη. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της: 

«Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα! Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Από την άμεση ενίσχυση από το κράτος για να εξασφαλιστούν η στέγαση, η διατροφή, η δουλειά, η εκπαίδευση, η περίθαλψη και όλες οι ανάγκες των πυρόπληκτων, μέχρι την αποκατάσταση των καμένων με αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα, που πρέπει να γίνουν με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων και των κατοίκων και όχι των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστικών, των κολλητών του Γεραπετρίτη και του Χατζηδάκη. Με ενίσχυση των δασαρχείων, της πυροσβεστικής, των δήμων και των περιφερειών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. 

Χρειάζεται να συνδέσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Οι πυρόπληκτοι μαζί με τον κόσμο που αντιστέκεται στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες από την Εύβοια μέχρι την Τήνο και τα Άγραφα. Μαζί με τις κινήσεις που παλεύουν για να σώσουν τα δάση, τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς από τα μπαζώματα των «επενδυτών». Σε όλη την Ελλάδα τα περιβαλλοντικά κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις επιθέσεις: ενάντια στις εξορύξεις, τα αιολικά και τις ΒΑΠΕ, ενάντια στις χωματερές και στην καύση των σκουπιδιών από τη Φυλή μέχρι το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο Master Plan της Cosco στις γειτονιές του Πειραιά, ενάντια στην καταστροφή των πάρκων και των ελεύθερων χώρων από το Ελληνικό μέχρι τις γειτονιές της Αθήνας. 

Πιο δυνατοί

Όλοι αυτοί οι αγώνες γίνονται πιο δυνατοί όταν συνδέονται με τις μάχες που δίνει η εργατική τάξη, που έχει τη δύναμη αλλά και το συμφέρον να οργανώσει τις ζωές μας με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος. Με τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα σχολεία ενάντια ση δολοφονική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Με τις διεκδικήσεις των δασοπυροσβεστών και των εργαζόμενων στους ΟΤΑ που κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου σβήνοντας τις φωτιές αλλά και των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ που φρόντιζαν την αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. 

Η στήριξη των συνδικάτων της ενέργειας και των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΣΦΑ για δημόσιο εργατικό έλεγχο στην ενέργεια κόντρα στα παραμύθια της «απολιγνιτοποίησης» πρέπει να είναι υπόθεση κάθε πρωτοβουλίας που παλεύει ενάντια στις εξορύξεις ή στην καταστροφή των βουνών από τις ανεμογεννήτριες. Η σύνδεση με τους αγώνες των εργαζόμενων στους δήμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων δυναμώνει κάθε κινητοποίηση ενάντια στους ΧΥΤΑ. Το περιβαλλοντικό κίνημα μπορεί να παλέψει από κοινού με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες για δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες με προτεραιότητα στο μετρό και τον σιδηρόδρομο,  μαζί με τους λιμενεργάτες και τους ναυτεργάτες για δημόσιο λιμάνι και όχι τσιφλίκι της COSCO. 

Έχουμε άμεσες μάχες μπροστά μας! Στις 10 και 11 Σεπτέμβρη, να συμμετέχουμε στο διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ… Στις 17 Σεπτέμβρη να πολιορκήσουμε τη σύνοδο κορυφής των μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (MED9EU) στην Κρήτη. Ο Μητσοτάκης θα πουλάει «πράσινη διπλωματία» χέρι – χέρι με τον Μακρόν και τα κινήματα θα διαδηλώνουμε με τη δική μας ατζέντα, απαιτώντας «να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα». Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη στις αρχές Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη. 

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή είμαστε ενεργό κομμάτι αυτού του παγκόσμιου κινήματος που βάζει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων τους και θα οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα τις ίδιες μέρες, σε συντονισμό με περιβαλλοντικές κινήσεις και αγωνιστές/τριες, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και μαζικούς φορείς».