Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις

16/6, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στην ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου προχωράει η κυβέρνηση στις 2 Σεπτέμβρη. Μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, 7:30μμ στο Σύνταγμα με κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Προσυγκέντρωση οργανώνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στις 6.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αντίστοιχο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 7μμ.

Τις ημέρες πριν το συλλαλητήριο ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης κυκλοφόρησε και διακίνησε στους χώρους εργασίας σχετική προκήρυξη: «Πρόκειται για μια μετωπική επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη που θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην ιδιωτικοποίησή τους και ταυτόχρονα θα δώσει ένα μεγάλο δώρο στα κερδοσκοπικά Funds», τονίζει.

Και συνεχίζει: «Θέλουν να μας πάνε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου η ασφάλιση, αντί να είναι η συλλογική προσπάθεια να στηριχτούν αυτοί που δεν μπορούν να δουλέψουν, γίνεται πλέον ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σχεδιάζουν να δώσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης τα επόμενα χρόνια, 70 δις ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια... Για τους παλιότερους εργαζόμενους, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα παίρνουν τη σύνταξή τους κανονικά. Λένε ψέματα, γιατί χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης από τους νεότερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα».

Η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για το ασφαλιστικό. Την απέτρεψαν από το να προχωρήσει γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι οι τρεις πανεργατικές απεργίες του Μάη και του Ιούνη. Όμως το φούντωμα του απεργιακού κινήματος και της οργής του κόσμου συνολικά για τις κυβερνητικές πολιτικές συνεχίστηκε. Οι επικείμενες απολύσεις στην Υγεία με το πρόσχημα του εμβολιασμού, η καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και η συνέχιση της θανατερής διαχείρισης της πανδημίας, οι δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένοι/ες υποψήφιοι/ες από τα πανεπιστήμια, όλες οι επιθέσεις της κυβέρνησης συνάντησαν μαζικές αντιστάσεις και έχουν δημιουργήσει ένα καυτό κλίμα αντίστασης για την εβδομάδα που τελικά επιλέγει η ΝΔ να φέρει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

Γι' αυτό και είναι λάθος από τη μεριά των συκδικαλιστικών ηγεσιών κάτω από αυτές τις συνθήκες να μην καλέσει σε απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε σύσκεψη οργάνωσης των επόμενων βημάτων που οργάνωσε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης τη Δευτέρα 30/9, ο Τάσος Αναστασιάδης τόνισε: «Οι ηγεσίες των συνδικάτων αντιμετωπίζουν αυτή τη μέρα λες και ισχύουν οι ρυθμοί του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα ούτε μέσα στο καλοκαίρι δεν σταμάτησαν οι εργαζόμενοι να παλεύουν. Ότι θέλουν να συγκρουστούν το έδειξαν με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία των νοσοκομείων την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και στις μεγάλες κινητοποιήσεις μετά τις φωτιές. Μέσα στο διήμερο της ψήφισης του νομοσχεδίου άλλωστε θα γίνει και η νέα απεργία των νοσοκομείων που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αντίσταση του κόσμου στη ΝΔ. Όχι μόνο είναι το εργατικό κίνημα στα κάγκελα, αλλά και η κυβέρνηση είναι πιο απομονωμένη από ποτέ». Και πραγματικά, ο ανασχηματισμός που έγινε την επόμενη μέρα απέδειξε αυτόν ακριβώς τον πανικό της κυβέρνησης.