Εργατικό κίνημα
Ναι στον εμβολιασμό, όχι στις απολύσεις

26/8, Απεργιακή κινητοποίηση στα νοσοκομεία. Φωτό: Λένα Βερδέ

Η επίθεση της κυβέρνησης στους "ανεμβολίαστους" με το πρόσχημα, δήθεν, της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να περάσει. Είναι μία επίθεση που στόχο έχει από τη μία να κρύψει την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας (και του εμβολιασμού) και από την άλλη να διαιρέσει την εργατική τάξη και να ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα μετράει ήδη 13.600 νεκρούς από την πανδημία και, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "η εικόνα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση και η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θνητότητα στην ΕΕ με 23,14 νεκρούς ανά εκατομμύριο (μέσος όρος των 14 πρώτων ημερών του Αυγούστου), ενώ ο μέσος όρος των 29 χωρών της ΕΕ είναι μόλις 7,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο". Και οι "επιτυχίες" της κυβέρνησης δεν σταματάνε εδώ. Αναλυτικά στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Ιούνιο οι επιπλέον θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 5,8% σε σχέση με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα την περίοδο 2016-2019. Πρώτη ήταν η Λετονία με 20,5%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 18,2%.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η παραπάνω εικόνα έγινε ακόμα χειρότερη. Ενδεικτικός είναι ο δείκτης της πληρότητας των απλών κλινών και των ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία. Στα τέλη Ιουλίου, η πληρότητα των απλών κλινών ήταν στο 27% και των κλινών ΜΕΘ Covid ήταν στο 38%. Σήμερα είναι 45% και 70% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα οδηγήσει τον Σεπτέμβριο σε απότομη αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στην εξάντληση της πληρότητας. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο υποκριτική και εγκληματική είναι η κυβέρνηση.

Είναι υποκριτική όταν λέει, όπως για την αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ότι το "κύριο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής". Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, έχουμε και ένα θάνατο κάθε μία ώρα.

Είναι εγκληματική γιατί όχι μόνο δεν στήριξε και δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο "τέταρτο κύμα" εξαιτίας της μεταλλάξης Δ αλλά, αντίθετα, δήλωνε την πρόθεση να κλείσει "κοντινά νοσοκομεία" και τώρα θέλει να διώξει από το ΕΣΥ, σε περίοδο της έξαρσης, γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους. 

Ξέρουμε ότι υπεύθυνες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο κόσμος που δεν εμβολιάζεται.

Πανάκεια;

Συμπληρώνουμε ένα χρόνο που όλες οι κυβερνήσεις "επένδυσαν" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στα εμβόλια ως το Άγιο Δισκοπότηρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια αντιμετωπίστηκαν από τη μία ως εμπόρευμα και από την άλλη ως πανάκεια για την εξάλειψη της πανδημίας και την "επιστροφή στην κανονικότητα". Πουθενά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη, ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμα και όταν η επιστημονική κοινότητα (όσοι δεν ήταν σε διάφορες κυβερνητικές επιτροπές) φώναζε ότι ο εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος αλλά θα πρέπει να αφορά όλο τον πλανήτη και να συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας. Σήμερα, όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια εμβολιασμού των κυβερνήσεων έχουν πάει άπατα.

Θεωρητικά, στο τέλος του φετινού καλοκαιριού θα έπρεπε ήδη να έχει χτιστεί το περίφημο "τείχος της ανοσίας" αλλά, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ), "το ποσοστό (του εμβολιασμού στην Ελλάδα) απέχει σημαντικά από τον στόχο, που ολοένα αυξάνεται λόγω του ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους Δέλτα, με αποτέλεσμα η δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας έναντι του πανδημικού ιού να μοιάζει ανέφικτη. Αρχικά εκτιμούσαμε ότι περίπου 60%-70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε να αποκτήσει ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης για να ελεγχθεί η μετάδοση. Με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι εκτιμήσεις αυτές αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω – άνω του 80% και ίσως 90% του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία. Αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά έως 12 ετών που δεν εμβολιάζονται αποτελούν περίπου τo 13% του πληθυσμού, βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω εμβολιασμού. Στα παραπάνω προστίθενται επιπλέον προβληματισμοί, όπως η διάρκεια της ανοσίας και η διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στο εμβόλιο".

Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί μόλις το 55% του πληθυσμού. Στην ΕΕ το ποσοστό είναι 57% και στις ΗΠΑ 51%. Το παγκόσμιο ποσοστό είναι σχεδόν το μισό, 27%, με την Αφρική στο 4,7%, την Λ. Αμερική στο 29%, τη Ρωσία στο 25% και την Ινδία στο 10%. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμεύσει από τις πολυεθνικές φαρμάκων πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τους πληθυσμούς τους, στερώντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στον εμβολιασμό από τους λαούς του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Με αυτά τα (παγκόσμια και τοπικά) ποσοστά εμβολιασμού, οι μεταλλάξεις του ιού θα διαδέχονται η μία την άλλη κάνοντας τα εμβόλια να είναι πάντα ένα βήμα πίσω ως προς την αποτελεσματικότητα ή/και την αντιμετώπισή τους.

Αυτός ο φαύλος κύκλος φαίνεται ιδιαίτερα στο Ισραήλ και στη Μ. Βρετανία, στις δύο χώρες που κάνανε (σχετικά) γρήγορους και (σχετικά) μαζικούς εμβολιασμούς, με διαφορετικά εμβόλια, ως προς την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών εξαιτίας της μετάλλαξης Δ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, του οποίου το Ισραήλ έχει κάνει αποκλειστική χρήση, ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου γρηγορότερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο σημαντικών λοιμώξεων. Έως τον Αύγουστο, η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer σε ό,τι αφορά τη μόλυνση μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο. Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάσηκαν τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 55%. Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση της καθολικής τρίτης "αναμνηστικής" δόσης του εμβολίου από τις 30 Ιουλίου. Στη Βρετανία, όπου το 75% του (ενήλικου) πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, ο ανοσολόγος Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, πρόεδρος της βρετανικής Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών για το εμβόλιο AstraZeneca, ενημερώνοντας τη διακομματική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι "το εμβόλιο μπορεί να επιβραδύνει απλά την εξάπλωση της πανδημίας...η μετάλλαξη Δ καθιστά μυθική έννοια την ανοσία αγέλης...η μετάλλαξη Δ θα εξακολουθήσει να μολύνει και ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί».

Εργατικός έλεγχος

Με αυτή την εικόνα, χρειάζεται πολύ θράσος από την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η τωρινή έξαρση της πανδημίας οφείλεται στους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι μεν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να δουλέψει ο εμβολιασμός θα πρέπει να φύγει από τον καταστροφικό έλεγχο κυβερνήσεων και φαρμακευτικών και να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων και των επιστημόνων κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μακριά από εμπορικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες και την λογική του κέρδους. Αυτό απαιτεί να δοθεί ο αναγκαίος και ικανός χρόνος για έρευνα και δοκιμές, να "σπάσουν" οι πατέντες και να υπάρχει συνεργασία και διαφάνεια όλων των ερευνητικών ομάδων. Μόνο μαζικά κοινωνικοποιημένα δημόσια συστήματα υγείας μπορούν να ενημερώσουν σωστά τον πληθυσμό, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να οργανώσουν ένα αναγκαίο πρόγραμμα εμβολιασμού σε κάθε χώρα του πλανήτη. Αλλά και αυτό από μόνο του δεν αρκεί γιατί το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια.

Η αντιμετώπιση και η εξάλειψη της πανδημίας χρειάζεται, πρώτα από όλα, ενίσχυση των συνθηκών πρόληψης που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας, μετακίνησης, ψυχαγωγίας και πάνω από όλα με ενίσχυση (με προσωπικό, τεχνολογία και κλίνες) όλων των καθολικά προσβάσιμων δημόσιων δομών υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις κλίνες ΜΕΘ.

Η συνολική εξάλειψη της εμφάνισης των πανδημιών δεν είναι επιστημονικό – ιατρικό ζήτημα αλλά κοινωνικό. Οι αιτίες των πανδημιών δεν βρίσκονται στους παθογόνους ιούς αλλά στο σύστημα που γεννάει τις συνθήκες ώστε αυτοί οι ιοί να κυκλοφορούν μέσα μας. Η εργατική τάξη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ξηλώσει το σύστημα που τις γεννά. Αυτή τη δύναμη είναι που φοβούνται οι Μητσοτάκηδες και αυτή τη δύναμη χρειάζεται να οργανώσουμε για να απαλλαγούμε από τις θανατερές αποτυχίες του καπιταλισμού.