Εργατικό κίνημα
Χιλιάδες συμβασιούχοι COVID στους Δήμους να μείνουν στη δουλειά

19/7/21, Κινητοποίηση των συμβασιούχων COVID στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όχι στις απολύσεις των χιλιάδων εργαζόμενων με συμβάσεις covid στους Δήμους λέει η Επιτροπή Συμβασιούχων Covid19 του Δήμου Αθηναίων. 400 εργαζόμενοι του Δήμου της Αθήνας και πάνω από 2.500 σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που προσλήφθηκαν για να εργασθούν ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας απολύονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις covid - 19 συμπληρώνουμε 16 μήνες εργασίας, με διαδοχικές συμβάσεις, από τον Μάιο του 2020. Βρισκόμαστε από την αρχή της εργασίας μας στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής. «Στελεχώσαμε (χωρίς ειδικές άδειες, τηλεργασία, πληρωμή των υπερωριών) νευραλγικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που είχε και έχει ο Δήμος τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση όσων ζουν στην επικράτειά του όσο και για την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Όλο το διάστημα της πανδημίας που εργαζόμαστε στον Δήμο Αθήνας, σε καθεστώς ομηρίας ολιγόμηνων συμβάσεων, διαπιστώσαμε τις τεράστιες ελλείψεις του Δήμου σε εργατικό δυναμικό και μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες μόνιμους/ες και συμβασιούχους συναδέλφους/φισσες συμβάλλαμε στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η συνέχιση της εργασίας μας είναι αναγκαία για την λειτουργία των υποστελεχωμένων, κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου, όπως η καθαριότητα, οι υπηρεσίες πρασίνου, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοιμητήρια, κ.α.»

Δίκαιο αίτημα

Και συνεχίζει: «Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών το αίτημά μας για παραμονή στην εργασία είναι πέρα για πέρα ΔΙΚΑΙΟ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό Μ. Βορίδη, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα της παραμονής μας στην εργασίας.

… ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στο Δήμο Αθήνας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το δίκαιο αίτημα της παραμονής μας στην εργασία. Να παλέψουμε ενάντια στην ανεργία και το καθεστώς ομηρίας των ολιγόμηνων συμβάσεων. Να δώσουμε τον αγώνα μαζί με τους συμβασιούχους όλων των Δήμων της χώρας υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία».