Εργατικό κίνημα
Η απεργοσπαστική εγκύκλιος να μείνει στα χαρτιά

Εργατική Πρωτομαγιά 2021. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη με σκοπό να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και τα ίδια τα συνδικάτα. Τα συνδικάτα υποχρεώνονται σε προειδοποιήσεις για τις απεργίες, οι ομοσπονδίες απαγορεύεται να καλύψουν απεργιακά κλάδους ή χώρους των οποίων η απεργία έχει κριθεί παράνομη, απαγορεύονται οι απεργιακές φρουρές και οι οργανωτές τους απειλούνται με ψηλά πρόστιμα, θεσπίζεται η “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία” και ο “δημόσιος διάλογος” πριν την κήρυξη απεργίας, ενώ από 1/1/22 τα σωματεία και τα συνδικάτα πρέπει να εγγραφούν στον ΓΕΜΗΣΟΕ, δηλώνοντας όλα τα στοιχεία λειτουργίας τους καθώς και τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων. Στο κατάστιχο αυτό θα έχει πρόσβαση το υπουργείο Εργασίας. Σωματεία και συνδικάτα που δεν το κάνουν δεν θα έχουν δικαίωμα διαπραγμάτευσης των ΣΣΕ, δηλαδή λόγο να υπάρχουν.

Με τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις σκληρές ποινές για τους απεργούς και τους συνδικαλιστές που προβλέπει ο νόμος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις απεργίες, η εγκύκλιος αποτελεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει με τη βία το απεργιακό κύμα που ξέρει πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίσει μέσα στο φθινόπωρο. Αυτή η δυναμική των απεργιών όμως μπορεί να εξασφαλίσει ότι η εγκύκλιος θα μείνει στα χαρτιά.

Όπως σημειώνει κλείνοντας η προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, η απάντηση είναι η οργάνωση και η κλιμάκωση στην επόμενη μεγάλη απεργιακή μάχη: «Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο να οργανώσουμε τους χώρους μας και να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 με προσυγκέντρωση στις 6:30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος».