Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΝΑΙ στους πρόσφυγες - ΟΧΙ στους φασίστες

Οι Αιγύπτιοι ψαράδες που είχαν χτυπηθεί από τη Χρυσή Αυγή, ομιλητές στο συλλαλήριο τη μέρα της καταδίκης των νεοναζί δολοφόνων.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, μίλησε στον Δημήτρη Δασκαλάκη για την επέτειο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και πώς να την γιορτάσουμε παλεύοντας να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Τη στιγμή που αναμένεται ένα νέο κύμα προσφύγων, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει ακόμα πιο ερμητικά τα σύνορα. Ποιά πρέπει να είναι η απάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος;

Υπάρχει μια τεράστια κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης. Έχουν βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο, με σκοπό την πλήρη κατάργηση του, ώστε να φτάσει στα ποσοστά στα οποία ήταν πριν από το 2007, στο 0,03%, όταν κάθε χρόνο έπαιρναν άσυλο 10-15 άνθρωποι. Αυτό είναι ο στόχος όλου του νομικού και θεσμικού πλαισίου που έχουν στήσει, με πρωτοφανείς αυθαιρεσίες: δεν υπαρχει ατομική εξέταση του αιτήματος αλλά γίνεται με βάση το αν η χώρα προέλευσης τους θεωρείται ασφαλής χώρα και επίσης εμποδίζεται κάποιος να αιτηθεί ασύλου εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν είναι για αυτόν ασφαλής χώρα.

Την εικόνα συμπληρώνει το πρόσφατο νομοθετικό βήμα της κυβέρνησης με το οποίο οι παράνομες απελάσεις, που μέχρι τώρα κάνανε με βάρκες μέσα στα σκοτάδια και με πυροβολισμούς στον Έβρο, στην πραγματικότητα νομιμοποιούνται. Συγχρόνως σκληραίνουν τις συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες με την μετατροπή των ανοιχτών στρατοπέδων σε κλειστά. Μέσα στο καλοκαίρι ύψωσαν τείχη γύρω από μια σειρά στρατόπεδα όπως στη Μαλακάσα και τη Ριτσώνα. Δεν πρόκειται για μια συμβολική κίνηση αλλά για μια σημαντική πρακτική επιλογή καθώς ακόμα και οι παλιοί αιτούντες άσυλο δεν εξετάζονται πλέον με τις προηγούμενες προϋποθέσεις αλλά με κριτήριο το “αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για αυτούς”. Είναι χιλιάδες αυτοί που είναι παγιδευμένοι στα στρατόπεδα ως άτυποι κρατούμενοι. Θα μετατραπούν και τυπικά σε κρατούμενους όταν θα ανοίξουν τα μεγάλα στρατόπεδα στη Λέσβο και τη Χίο, χωρητικότητας έως 20.000 ατόμων, και θα αρχίσουν οι μεταφορές στις εξορίες όπως έκαναν παλιά με τους αριστερούς και τους αντιστασιακούς. Ταυτόχρονα τους εξοντώνουν στην πείνα κόβοντάς τους την cash-card. 

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης είναι που τροφοδοτεί τους διακινητές, με τραγικά αποτελέσματα, καθώς προσπαθούν να περάσουν από όλο και πιο δύσκολα σημεία στη θάλασσα αλλά και όλο και πιο βόρεια από τις χερσαίες διαδρομές που πλέον φτάνουν μέχρι την Λευκορωσία και την Λιθουανία. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια δολοφονική πολιτική που σκοπεύει να ξαναφέρει στην καθημερινότητα τις επιχειρήσεις σκούπα και όλα αυτά πίσω από ένα ρατσιστικό αφήγημα που λέει ότι έρχονται εκατομμύρια πρόσφυγες, ντυμένο πλέον με ισλαμοφοβία, με τις θεωρίες της ακροδεξιάς περί ισλαμοποίησης και υποκατάστασης από “κατώτερους πληθυσμούς που δεν έχουν πολιτισμό”. Η ήττα των Αμερικάνων στο Αφγανιστάν έχει εντείνει αυτή την ρατσιστική εκστρατεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει ανοιχτά αυτό το χαρτί. Έφτασαν να συνεργάζονται με τα φασιστοειδή ενάντια στην παρουσία της κούκλας Αμάλ και για πρώτη φορά έφτασε η ΕΛΑΣ να δίνει τόσο απροκάλυπτα κάλυψη σε μια χούφτα φασιστών. Το ότι αστυνομία νομιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τους φασίστες των “επιτροπών κατοίκων” είναι μια παρενέργεια αυτής της ρατσιστικής εκστρατείας.

Το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της ΕΕ “επικρίνουν” συχνά την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προσφύγων. Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ΕΕ και η σχέση της με τις πολιτικές της κυβέρνησης;

Είναι σαφές πως μετά το 2015 η ΕΕ κινήθηκε στην κατεύθυνση του κλεισίματος των συνόρων. Αυτό είναι το νόημα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την οποία απλώθηκαν τα στρατόπεδα στα νησιά και επιβλήθηκε ο γεωγραφικός περιορισμός. Το ότι μιλάνε για διαμοιρασμό των προσφύγων και για το “αίσθημα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών χωρών” δεν αλλάζει κάτι. Οι ίδιες οι ποσοστώσεις είναι ρατσισμός. Τα κλειστά σύνορα είναι ρατσισμός. Η παρεμπόδιση της προσπάθειας των αλληλέγγυων να διασώσουν ανθρώπους που πνίγονταν είναι δική τους επιλογή και οι χιλιάδες των νεκρών είναι στα δικά τους χέρια. Οι φράχτες στα σύνορα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μια σειρά από χώρες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο εγκλωβισμός 32 προσφύγων, άρρωστων και πεινασμένων, μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας. Είναι δικές τους επιλογές η περιστολή του ασύλου και η επιλογή της αποτροπής των ροών στις μεθοριακές χώρες. Για να τις εφαρμόσουν χρηματοδοτούν εταιρείες σεκιούριτι και κατασκευαστικές που κάνουν μπίζνες με τη στρατιωτικοποιημένη φύλαξη των συνόρων, με γιγαντιαίους φράχτες και τεράστια στρατόπεδα. Η ΕΕ χειροκροτεί το χτίσιμο ενός τείχους 150 περίπου χιλιομέτρων από την Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν και επιδιώκει οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν να μείνουν εγκλωβισμένοι κάπου μακριά, ενώ οι πρόσφυγες της Αφρικής θα πεθαίνουν κάπου στην έρημο πριν φτάσουν στις ακτές. Οι αλυσοδεμένοι πρόσφυγες στα στρατόπεδα της Λιβύης είναι πολιτική της ΕΕ. Η κριτική της στον Μητσοτάκη είναι φύλλο συκής για εγκλήματα τα οποία τα κάνουν μαζί. Η ίδια η φον ντερ Λάιεν είχε πάει στον φράχτη του Έβρου τον Μάρτη του 2020 νομιμοποιώντας τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Η ΕΕ είναι βασική στην κλιμάκωση της ρατσιστικής επίθεσης και οι πολιτικές της τροφοδοτούν τη φασιστική απειλή.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χ.Α., η ΚΕΕΡΦΑ καλεί “να δώσουμε δυναμική συνέχεια”. Ποιές είναι οι μάχες που έχει να δώσει το αντιφασιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα;

Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χ.Α., βάζουμε στο κέντρο τη ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης γιατί έχουμε επίγνωση ότι ιστορικά ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο νομιμοποιήθηκαν και ανέβηκαν -και εκλογικά- και οργάνωσαν τις επιθέσεις τους οι φασίστες είναι η άνοδος του ρατσισμού, ως επιλογή από τα πάνω, από τις κυβερνήσεις. Είμαστε σε ένα τέτοιο κρίσιμο σημείο που χρειάζεται να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που τους νομιμοποιεί. Η στρατιωτικοποίηση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο νομιμοποίησε ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλακών διαφόρων φασιστοειδών. Το καμπανάκι της φασιστικής απειλής χτυπάει πολύ δυνατά. Εκτός από το κυνηγητό τον αντιφασιστών στο Μεταξουργείο ενώ συνόδευε τα 30 φασιστοειδή, στις Θερμοπύλες, κι ενώ η Εισαγγελία και η αστυνομία ήταν πλήρως ενήμερες για την φιέστα της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α., την επέτρεψαν και της παρείχαν πλήρη κάλυψη. Η είσοδος του Πλεύρη στην κυβέρνηση είναι ακόμα ένα πράσινο φώς στα φασιστοειδή. Σκληραίνουν την αντιμετώπιση τους απέναντι στο εργατικό κίνημα στα νοσοκομεία με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις την ίδια ώρα που κλείνουν το μάτι στο ακροδεξιό κομμάτι των αντιεμβολιαστών.

Είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή και γι' αυτό κάνουμε την επιλογή πως στην επέτειο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική εκστρατεία που στρώνει το δρόμο στους φασίστες. 

Το πρώτο βήμα θα είναι η κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του Φύσσα. Δεν ξεχνάμε τις δολοφονίες των ναζί και την συγκάλυψη της αστυνομίας. Είμαστε ένα δυνατό και ενωμένο αντιφασιστικό κίνημα. Μαζί με το αντιρατσιστικό κίνημα συνεχίζουμε. Η σύσκεψη που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 7/9 είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό θέλουμε να είναι παρόντες τα εργατικά συνδικάτα, ο κόσμος που παλεύει ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν ενάντια στην Κεραμέως, οι μαθητές που τους πέταξε η ΕΒΕ έξω από τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές στις σχολές των οποίων η κυβέρνηση θέλει να στείλει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι περικοπές στην Παιδεία και στην Υγεία πάνε στα δισεκατομμύρια που δίνουν για φράχτες, για στρατόπεδα, συνοριοφύλακες, κανόνια ήχου κτλ. Θέλουμε να είναι εκεί μαζικά και οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, οι κοινότητες των μεταναστών, το κίνημα των γυναικών που έχει τις εμπειρίες του #metoo.

Ποιός είναι ο ρόλος της ΚΕΕΡΦΑ σε αυτές τις μάχες;

Σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, γειτονιά θα έρθουμε σε επικοινωνία με τα συνδικάτα, την Αριστερά, τα κινήματα, τους ακτιβιστές, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ώστε μαζί να οργανώσουμε αυτή τη μάχη. Θέλουμε η μεγάλη πλειοψηφία, της οποίας είδαμε δείγματα με τις εκδηλώσεις υποδοχής για την Αμάλ, να ξαναμπεί σε κίνηση. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει πλατιά και ανοιχτά η ΚΕΕΡΦΑ. Να χτίσουμε ένα δυνατό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που να βάζει στόχο να τελειώνει με την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και με τις απόπειρες των φασιστών να ανασυνταχθούν ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Γι’΄αυτό τους καλούμε όλους να συμμετέχουν στη σύσκεψη μας στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.