Εργατικό κίνημα
Καμαριέρα - Μπορούμε να κερδίσουμε

6/9, Πλ. Κλαυθμώνος, Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής

Μπορούμε να κερδίσουμε ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τα αφεντικά του Επισιτισμού-Τουρισμού. Να επιβάλουμε Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις, ανθρώπινες συνθήκες δουλειας, με δυνατό ανοιχτό Συνδικάτο και αντικαπιταλιστική δυναμική.

Ο φετινός Σεπτέμβρης σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κρίση και ξετσιπωσιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους φίλους της. Μετά από ένα καλοκαίρι με καταστροφικές πυρκαγιές, εκ νέου έξαρση της πανδημίας, αχαλίνωτες ενέσεις και ανέσεις στο τουριστικό και επισιτιστικό κεφάλαιο και κυνήγι μαγισσών για το εμβόλιο, έρχεται το Υπουργείο Εργασίας να επιτεθεί ξανά στο ασφαλιστικό, στους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, στις αποδοχές και τα δικαιώματά μας. 

Στον κλάδο μας η εικόνα είναι πολύ καθαρή. Γλυκάθηκαν οι από πάνω με τα νούμερα του τουρισμού να μπορούν πια να μπουν στην προ πανδημίας κλίμακα την τουριστική περίοδο και διψούν για αίμα. Συμβάσεις που ξεχειλώνονται σε 7ήμερα και 10ωρα με τις ευλογίες πια του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, ωράρια που όλη τη χρονιά δε γνωρίζουν καύσωνες, βροχές ή χιόνια, πληρωμές που δε γνωρίζουν υποχρεωτικότητα για την εργοδοσία και εμβόλια που όχι μια καλή ευκαιρία για ανοσία αλλά μια καλή ευκαιρία για απολύσεις. Σε δεκάδες χώρους δουλειάς το δικαίωμα των εργοδοτών να γνωρίζουν το μη εμβολιασμένο προσωπικό σήμανε νέο γύρο αναστολών εργασίας, δουλειά με το πρόγραμμα Συν-Εργασία της υποαμοιβής και απειλές απόλυσης. Ακόμη και η συλλογική μας σύμβαση που η ομοσπονδία υπογράφει με μνημονιακούς ρυθμούς 10 χρόνια τώρα, θέλουν να την κάνουν κουρέλι. 

Στον αντίποδα όλων αυτών, η εργατική τάξη έχει δείξει τη δύναμη, τον πλούτο της πάλης της, την αλληλεγγύη αλλά πάνω απ' όλα και τη δυνατότητά της να οργανώνεται. Από τα νοσοκομεία και το κίνημα τους που έδιωξε έναν υπουργό και ετοιμάζεται και για τον επόμενο, μέχρι τους ηθοποιούς με μια νέα συνδικαλιστική και μαχητική άνοιξη για τον κλάδο τους, φτάνοντας στα μεγάλα συλλαλητήρια του δικού μας κλάδου τα τελευταία 2 χρόνια, καμιά πολιτική ηγεσία δε μπόρεσε να είναι σίγουρη για τις κινήσεις της. 

Ειδικά αυτό το διάστημα καθορίστηκε από μια νέα άνοιξη του συνδικαλισμού που άγγιξε και το συνδικάτο Τουρισμού και Επισιτισμού Αττικής. Οι εργάτριες και εργάτες εγγράφηκαν κατά δεκάδες ή κατά εκατοντάδες κάποιες βδομάδες γιατί έτσι κερδίσαμε επιδόματα αναστολής, επαναπροσλήψεις, ένσημα και καθολικότητα στις αποδοχές. Αξιοποιώντας τις εκατοντάδες χιλιάδες που δουλεύουμε δίπλα δίπλα στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καφέ μπορούμε να χτίσουμε μια δύναμη που θα χτίσει μια εργατική εναλλακτική στη φρίκη του συστήματός τους. 

Η Καμαριέρα, αντικαπιταλιστική κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμβηκε με αυτό τον προσανατολισμό. Από τις εργατικές νίκες στο Aleria το 2018, μέχρι τις παρεμβάσεις σε κινητοποιήσεις επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχείων, παρεμβάσεις στις γειτονιές μαγαζί το μαγαζί ή σε εταιρίες catering. Συνεχίζουμε αυτό το Σεπτέμβρη ώστε οι αντιδραστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί να μείνουν στα χαρτιά και διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ στις 11/9. Μεγάλη μάχη όμως είναι και οι εκλογές του συνδικάτου, μια μάχη που θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα συνδικάτο δυνατό, ανοιχτό και όπλο κάθε συναδέλφισσας και μετανάστη. Οργανωθείτε στο συνδικάτο. Ελάτε να παλέψουμε μαζί.

Καμαριέρα, αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό