Εργατικό κίνημα
Η μάχη της Υγείας: Οι απολύσεις δεν θα περάσουν!

2/9, Απεργία των εργαζόμενων στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ξεσηκωμένα βρήκε τα νοσοκομεία όλης της χώρας η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη. Παντού οι υγειονομικοί απάντησαν στις απολύσεις με μαζικές συγκεντρώσεις στις πύλες και τα προαύλια, με δυναμικές καταλήψεις σε διοικήσεις και γραφεία προσωπικού. Οι κινητοποιήσεις τους έγιναν, μαζί με την πανελλαδική απεργία την επόμενη μέρα, η καλύτερη “υποδοχή” του Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας. Σε μια σειρά χώρους μπλόκαραν για πολλές ώρες την έκδοση των αναστολών εργασίας.

Η συγκέντρωση στο ΓΝΑ Γεννηματάς ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί και κράτησε ως το μεσημέρι. Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες μαζεύτηκαν στο προαύλιο, “επισκέφτηκαν” το γραφείο προσωπικού και, αφού το κλείδωσαν, παρέμειναν απ' έξω μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Στάθη, που βρέθηκε εκεί για τα... σαράντα ενός γιατρού που είχε πεθάνει πριν ένα μήνα. Οι εργαζόμενοι/ες πολιόρκησαν τον Διοικητή και απαίτησαν να μην γίνει καμιά απόλυση. Η απάντησή του ήταν προκλητική, ότι θα κάνει το καθήκον του με βάση τη συνείδησή του... Οι εργαζόμενοι του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα διοικητή, υπουργείο και κυβέρνηση να κάνουν τα σαράντα στο ΕΣΥ.

Αντίστοιχες μαζικές και οργισμένες κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια ώρα στον Άγιο Σάββα, το Δρομοκαΐτειο, το Κρατικό Νίκαιας, τον Ευαγγελισμό, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αγία Όλγα, το Ασκληπιείο Βούλας και αλλού. Στο Νοσοκομείο Ικαρίας οι εργαζόμενοι/ες μαζί με δεκάδες κατοίκους του νησιού που τους στήριζαν -ανάμεσά τους και η τοπική ΕΛΜΕ- απέκλεισαν και αποδοκίμασαν τον κοινό Διοικητή των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας. Μεγάλη συγκέντρωση στην πύλη και διαδήλωση τους χώρους του νοσοκομείου με κατάληξη το γραφείο της Διοίκησης, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στο ΠαΓΝΗ. «Μπλοκάκια, συμβάσεις, συνεργεία, κάνατε γαλέρες τα νοσοκομεία» και «Με αναστολές δεν βγαίνει η πανδημία, μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία» ήταν κάποια από τα συνθήματά τους.

Σε κλοιό συγκεντρώσεων βρέθηκαν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Ιπποκράτειο ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, τόνισε: «Κανένας δεν θα κερδίσει από την απόλυση των ανεμβολίαστων συναδέλφων, αντίθετα χάνουμε τις άδειες που τόσο χρειαζόμαστε. Ο καθολικός εμβολιασμός είναι όπλο της επιστήμης αλλά δεν γίνεται με εκβιασμούς. Αυτό που θέλουν να περάσουν είναι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, να φέρουν εργολάβους... Χρειάζεται ενότητα μεταξύ μας, δεν θα μας διασπάσουν. Μπορεί να διαφωνούμε για το αν πρέπει να κάποιος να κάνει ή όχι το εμβόλιο, αλλά σέβομαι την άποψη, τους φόβους και τους ενδοιασμούς των συναδέλφων. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση να πείσει, αλλά μόνο αντικρουόμενες οδηγίες δίνει. Είναι έγκλημα οι απολύσεις. Στέλνουμε πανελλαδικά μήνυμα σήμερα, συνεχίζουμε αύριο και στη ΔΕΘ και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κερδίσουμε».


Η δεύτερη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών μέσα σε μια βδομάδα ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις. «Πλεύρη – Μητσοτάκη ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά» ήταν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την μεγάλη οργή των νοσοκομειακών, τόσο για τις απολύσεις και τη διάλυση του ΕΣΥ που φέρνει ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όσο και για την τοποθέτηση ενός ακροδεξιού ως υπουργού Υγείας.

Στην Αθήνα, χιλιάδες εργαζόμενοι/ες όλων των ειδικοτήτων από δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας. Δίπλα στο πανό της ΠΟΕΔΗΝ βρέθηκαν με μαζικά μπλοκ τα Σωματεία Εργαζόμενων στο Δαφνί, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, τον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το Αττικό, τον Ευαγγελισμό, το Θριάσιο, το Ασκληπιείο Βούλας, το ΓΟΝΚ, το Μεταξά, το Κρατικό Νίκαιας, το ΚΑΤ, το Ελπίς καθώς και εργαζόμενοι/ες στο Έλενα Βενιζέλου και το Ιπποκράτειο, το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Εντυπωσιακή είσοδο έκανε το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ ακολουθούμενο από δεκάδες ασθενοφόρα με τις σειρήνες ανοιχτές, κερδίζοντας τις επευφημίες όλων των συγκεντρωμένων.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο κατήγγειλαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν πολλά από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία από την προηγούμενη ημέρα, όταν άρχισαν να επιδίδονται τα χαρτιά των αναστολών και να αποχωρεί προσωπικό, εικόνα που θα επιδεινωθεί στη συνέχεια εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας. 

“Είμαστε εδώ”

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν συμπαραστάτες και συμπαραστάτριες από μια σειρά  χώρους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης, έδωσε όπως και στην προηγούμενη απεργία στις 26/8 ξανά το παρών μαζί με συναδέλφους του. Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

«Όπως πέρσι, με τη τεράστια φόρτιση, την πολιτική σημασία και το συμβολισμό που είχε η δίωξη του Κώστα Καταραχιά, είμαστε εδώ για να πούμε και φέτος ότι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τα νοσοκομεία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε. «Και στα σχολεία δεν υπάρχει κανένα μέτρο, ανοίγουν χωρίς αραίωση των παιδιών, μόνο με μάσκες. Η κυβέρνηση επιλέγει την ατομική ευθύνη και το διχασμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος και του δημόσιου τομέα, λέει σταματάει ο μισθός, χάνεται η δουλειά, χάνονται οι οργανικές. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν είναι αγώνας μόνο των νοσηλευτών, είναι και της εκπαίδευσης και όλης της κοινωνίας».

Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε αμέσως μετά ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Η πρότασή του για γενικές συνελεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας στη συνέχεια, έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και χειροκροτήματα. Όπως και το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αγωνιστικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι εγκληματικό, είναι δολοφονικό να έχουμε απολυμένους συναδέλφους», είπε. «Δεν τους απασχολεί η δημόσια Υγεία, το άγχος τους είναι να διώξουν κόσμο από τα νοσοκομεία, να τα συρρικνώσουν και να τα ιδιωτικοποιήσουν... Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κλιμάκωση. Η αυριανή μέρα πρέπει να μας βρει με γενικές συνελεύσεις και από Δευτέρα πρέπει να πάμε σε απεργία διαρκείας. Και στη ΔΕΘ να πολιορκήσουμε το Μητσοτάκη μέχρι να αποτελειώσουμε αυτή την κυβέρνηση».

Ο ίδιος είχε λάβει την προηγούμενη μέρα χαρτί αναστολής εργασίας από τη διοίκηση του Έλενα Βενιζέλου, όπου διορίστηκε πρόσφατα ως μόνιμος γιατρός, παρότι είναι εμβολιασμένος. Ήταν μια εκδικητική κίνηση για την συμμετοχή του στην απεργία-αποχή από την κατάθεση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα της Υγείας, καθώς και για την αγωνιστική του δράση που είχε οδηγήσει στην απόπειρα απόλυσής του τους προηγούμενους μήνες. Η ανακοίνωση τελικά του Υπουργείου Υγείας ότι αναστέλλει... την αναστολή εργασίας του, έδειξε πόσο στριμωγμένη είναι η κυβέρνηση. Και πόσο δυνατό είναι το υγειονομικό κίνημα για να την τσακίσει.

Ακολούθησε οργισμένη διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με κατάληξη στη Βουλή. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που μπλέκονταν με τα συνθήματα των απεργών, έδιναν τον τόνο.

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη, πολλές εκατοντάδες υγειονομικών από όλα τα νοσοκομεία της πόλης συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που στήριξε και η ΕΝΙΘ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τα πανό του Ιπποκρατείου και του Συντονιστικού Νοσοκομείων στο κέντρο. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στις ΥΠΕ στο κέντρο της πόλης, πολιορκώντας για ώρα τα γραφεία τους και απαιτώντας εξηγήσεις από τις διοικήσεις τους. Όπως και στην Αθήνα, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων κάλεσαν σε κλιμάκωση, με μεγάλο σταθμό το αγωνιστικό διήμερο της ΔΕΘ.

Έξω από την 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο βρέθηκαν την ίδια μέρα από κοινού οι υγειονομικοί των νοσοκομείων ΠαΓΝΗ, Βενιζέλειου και Αγίου Νικολάου. Ενώ συγκέντρωση στο προαύλιο και διαδήλωση στους δρόμους του Αγίου Κηρύκου κάλεσε το Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ικαρίας.


Επόμενος σταθμός: Θεσσαλονίκη

Το Καραβάνι της Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αυτή την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, είναι ο επόμενος μεγάλος απεργιακός σταθμός για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 7πμ έως τις 3μμ για τα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ καλύπτει κάθε απεργιακή απόφαση συμμετοχής από τα Σωματεία Εργαζόμενων πανελλαδικά. Η διαδήλωση των υγειονομικών, που θα ξεκινήσει στις 8πμ στο Ιπποκράτειο και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θα ανοίξει το αγωνιστικό διήμερο της ΔΕΘ με κορύφωση το πανεργατικό συλλαλητήριο πολιορκίας του Μητσοτάκη την επόμενη μέρα.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Καραβάνι και οργανώνει την επιτυχία του από την Αθήνα, με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 9/11 το βράδυ, στις 11μμ, από τον Άγιο Σάββα. Ταυτόχρονα πρωτοστατεί σε όλες τις δράσεις που δίνουν συνέχεια στον αγώνα μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις στη 1 και 2 Σεπτέμβρη σε κάθε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στο προαύλιο για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα. Η συζήτησή τους κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης με ανάρτηση πανό στο χώρο, επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που μπήκαν σε αναστολή, ενημερώσεις και νέα συγκέντρωση στις 8/9 στη 1.30μμ.

Την ίδια μέρα στο ΓΝΑ Γεννηματάς έγινε συγκέντρωση και συνάντηση μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων και απολυμένων με τη Διοίκηση. «Μέχρι στιγμής έχουν επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στα σπίτια έγγραφα αναστολης εργασιας σε περίπου 50 συναδέλφους μας. Με ημερομηνία εγγράφου την 1-9-2021 και ημερομηνία παράδοσης 2-9-2021, ενώ υπάρχουν υπογραφές από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τελική υπογραφή της Αναπληρώτριας Διοικήτριας», έλεγε σε δήλωσή της προς τους εργαζόμενους η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Ίσως το πιο ανατριχιαστικό, απαράδεκτο και εξοργιστικό είναι ότι επιδόθηκε έγγραφο αναστολής εργασίας, σε συνάδελφο νοσηλεύτρια, που βρίσκεται σε αναρρωτική λόγω εγκυμοσύνης, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση!».

2/9, Αθήνα, Απεργία στα Νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Στη συνάντηση με τη Διοίκηση, πήραμε την απάντηση ότι “κάποια λάθη” θα διορθωθούν», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο. «Όλες οι αναστολές είναι λάθος και θα τις διορθώσουμε εμείς με τους αγώνες μας. Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου μας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία νέα στάση εργασίας στις 8/9, 8πμ-10πμ και συγκέντρωση στο προαύλιο. Δυο μέρες μετά θα διαδηλώνουμε μαζικά στη Θεσσαλονίκη».

Απόφαση για στάση εργασίας στις 8/9 και συγκέντρωση στην πύλη έχει πάρει και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. «Καλούμε τα σωματεία και τους συναδέλφους από τα όμορα νοσοκομεία Ελπίς και Έλενα Βενιζέλου να βρεθούμε αγωνιστικά στην πύλη του Αγίου Σάββα στις 8πμ», αναφέρει. «Ξεκινάμε από Δευτέρα περιοδείες ενημέρωσης όλων των συναδέλφων στο νοσοκομείο. Συμμετέχουμε μαζικά στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ για το αγωνιστικό διήμερο στην ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου με αντιπροσωπεία και το πανό του Συλλόγου. Πούλμαν αναχωρεί την Πέμπτη 9/9 στις 11μμ από τον Αγιο Σάββα».

«Νέα κινητοποίηση στις 8/9 θα γίνει και στο Αγία Όλγα στις 1.30μμ», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. «Η συγκέντρωσή μας στην πύλη την 1η του Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα αναστολών, ήταν πολύ μαζική με 60-70 εργαζόμενους, το μπλοκ μας στην απεργία στις 2 του μήνα πολύ μεγάλο, ενώ και την επόμενη μέρα έγινε συνάντηση επιτροπής αγώνα για τα επόμενα βήματα. Είναι ανάγκη να κλιμακώσουμε, η Θεσσαλονίκη θα είναι κρίσιμη για να πιέσουμε τις ηγεσίες των συνδικάτων μας να δώσουν συνέχεια». 

Ενωμένοι

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει το προσωπικό των νοσοκομείων ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους έπεσε στο κενό», μας είπε η Μαρία Μπολοβίνα, κοινωνική λειτουργός στο Δρομοκαΐτειο. «Διαδηλώσαμε αυτές τις μέρες όλοι μαζί πλάι πλάι όπως ακριβώς όλο αυτό το διάστημα παλεύουμε στα νοσοκομεία, μέσα σε εξουθενωτικές συνθήκες, να φροντίσουμε τους ασθενείς μας. Μαζική ήταν και η συμμετοχή του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο καθώς η ψυχική Υγεία “στενάζει” από ελλείψεις και ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας.

Συνάδελφοί μας και στο Δρομοκαΐτειο έχουν τεθεί σε αναστολή, όταν χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Ακόμη αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε σε 2 με 3 τις 24ωρες εφημερίες εβδομαδιαία. Όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται σε εξαιρετικά δυσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ. Η απεργία διαρκείας αποτελεί το κομβικό εκείνο αίτημα που θα διασφαλίσει και πως οι συνάδελφοί μας οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, αλλά και πώς θα προσληφθούν οι εκατοντάδες υγειονομικοί που είναι άνεργοι εν μέσω πανδημίας».

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΠΟΕΔΗΝ, το Γενικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσει αμέσως μετά τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώστε συμμετοχή στο πούλμαν για τη Θεσσαλονίκη που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη στις 11 το βράδυ από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι), στο τηλ. του Κώστα Καταραχιά, προέδρου του σωματείου Άγιος Σάββας, 6945677808.


Ένας “μεταφασίστας” στην υπηρεσία της ιδιωτικοποίησης

Συνάντηση με την ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε την Τρίτη 7/9 ο Πλεύρης. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος υπουργός Υγείας επέμεινε στις απολύσεις και σε όλη την κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης του ΕΣΥ.

Οι προθέσεις του είχαν φανεί από την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ακριβώς ώρα που δήλωνε στην ΠΟΕΔΗΝ ότι ακόμα “ενημερώνεται” και πως θα την συναντήσει τις επόμενες μέρες, κατέθετε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης που παραδίδει υπηρεσίες, εξετάσεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στους ιδιώτες για να καλυφτούν τα κενά των αναστολών. Ομολογώντας έτσι, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι τίποτα άλλο από πρόσχημα για το ξεπούλημα του ΕΣΥ.

Οι σχέσεις του με μεγάλα ιδιωτικά κέντρα Υγείας είναι άλλωστε γνωστές. Δεν έχει παραλείψει να εκφράσει την εκτίμησή του γι' αυτά και την άποψη ότι το μέλλον του ΕΣΥ βρίσκεται στη σύμπραξη μαζί τους. Ενώ ήταν μαζί με τον Άδωνη, τον Βορίδη και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ ομιλητής στο κατάπτυστο σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας και αναπαραγωγής με κεντρικούς οργανωτές εκκλησία και μεγαλοκλινικάρχες που ακυρώθηκε μετά την μεγάλη κατακραυγή.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μητσοτάκης έβαλε ένα ακροδεξιό μαντρόσκυλο στο Υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πατήσει το υγειονομικό κίνημα που δεν το πέτυχε το δίδυμο Κικίλια-Κοντοζαμάνη και που τόσο έχει στριμώξει την κυβέρνησή του ενάμιση χρόνο τώρα. Από τις 7 Απρίλη του 2020 -με τις μαζικές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων που έσπασαν το πρώτο λοκντάουν και έστειλαν το μήνυμα ότι τώρα θα λογαριαστούμε κι όχι μετά- μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία έχουν συμβάλλει όσο κανένας άλλος κλάδος στην κρίση της κυβέρνησης και στην ταύτισή της με τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις στα προαύλια και τις διοικήσεις σημάδεψαν όλο αυτό το διάστημα.

Να πάρει σειρά

Γι' αυτό ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη έναν Πλεύρη στο Υγείας. Η λογική του είναι ίδια ακριβώς με αυτή που είχε ο Σαμαράς το 2013-2014, όταν έβαζε πρώτα τον Άδωνη και μετά το Βορίδη στο ίδιο πόστο. Όμως, παρά τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις που επιβλήθηκαν τότε, ποτέ δεν κατάφεραν να τσακίσουν τους υγειονομικούς και να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους για μαζική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ο πρώτος έφυγε κακήν κακώς μετά από έναν χρόνο, έχοντας γίνει συμβολικά χαρτονόμισμα για την πολιτική του που εξυπηρετούσε τα κέρδη των ιδιωτών, καθώς και για την αποτυχημένη του προσπάθεια να επιβάλει το 25ευρο χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία. Ο δεύτερος έφυγε μετά από οκτώ μήνες, όταν έπεσε η κυβέρνηση... 

Το πόσο δυνατό είναι και το νέο μαντρόσκυλο φάνηκε με το καλημέρα. Η πρώτη του ανακοίνωση στο Υπουργείο Υγείας ήταν η αναστολή... της αναστολής εργασίας του Κώστα Καταραχιά από το Έλενα Βενιζέλου. Η πρώτη του πράξη ανοιχτής τρομοκρατίας όλων των υγειονομικών, δηλαδή η προσπάθεια να θέσει έναν εμβολιασμένο και αγωνιστή συνδικαλιστή εργαζόμενο εκτός ΕΣΥ, κατέρρευσε σε ένα 24ωρο.

Τη δύσκολη θέση του δείχνει και η εξαγγελία του για άμεση επιστροφή όσων εργαζόμενων κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κι όχι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο εκβιασμός του εμβολιασμού παραμένει, αλλά με τις πιέσεις των κινητοποιήσεων και της πανδημίας η αρχική πυγμή των αναστολών χωρίς καμιά εξαίρεση υπόκειται σε εκπτώσεις. Ακόμα και η συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων ήταν.

Όλη του η απόπειρα για απολύσεις και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μπορεί να ανατραπεί. Είναι μια σκληρή μάχη αλλά ρεαλιστική σαν προοπτική. Η πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων για απεργία διαρκείας μπορεί να την εξασφαλίσει και να τον στείλει να κάνει παρέα με τον Κοντοζαμάνη. Οι ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και όλων των συνδικάτων της Υγείας χρειάζεται να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα που δεν είναι μόνο των υγειονομικών αλλά όλων των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα το φωνάξουν μαζικά.